« Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2026 »



Melodifestivalen 2025 är planerad att vara den 65:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnar för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2025.

Det är sagt att uttagningen för det 24:e året i rad kommer att utgöras av deltävlingsprogram samt ett s.k. finalkval (ett slags uppsamlingsheat) innan en artist och låt, av 12 framröstade under de tidigare sändningarna, blir framröstad i finalen som Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2025. I skrivande stund saknas dock vissa uppgifter, bland annat om var och när under 2025 som uttagningen ska hållas samt vem eller vilka som ska vara programledare.

 

Antagning under tre veckor

Till och med den 13:e september tar SVT emot tävlingsbidrag via en digital antagning. Med grund i de inskickade låtarna får sedan en urvalsjury rösta fram 15 bidrag till startfältet innan Melodifestivalredaktionen tar över och väljer ut ytterligare 15 bidrag till startfältet. Melodifestivalredaktionen kan välja låtar som både juryn valde att inte rösta vidare samt att göra så kallade specialinbjudningar.

Mer om antagningen »

Information in English »

 

Så blir tävlingsupplägget

Inför antagningen bekräftades en del intressanta förändringar i tävlingsupplägget, men enligt tävlingsreglerna, som presenterades i samband med att antagningen, planerar SVT för att startfältet som vanligt ska utgöras av deltävlingar, finalkval (uppsamlingsprogram) och final. Totalt beräknas det att 30 tävlingsbidrag ska tävla.

 

Deltävlingarna

Det blir sammanlagt fem deltävlingar med 6 bidrag som tävlar i respektive deltävling. Som vanligt kommer en eller flera omröstningar att genomföras i varje sändning där de två låtarna som har fått flest röster eller högst totalpoäng när omröstningen är klar går direkt vidare till finalen. Därefter kommer även bidraget som blir totaltrea i den sändningen att ges en ny chans att kvala in till finalen via finalkvalet. Det nya är således att de fjärdeplacerade bidragen åker ut tillsammans med bidragen som blir femma och sexa istället för att som tidigare (2002 till 2024) ges möjlighet att också kvala sig tillbaka till finalen.

En ytterligare deltävlingsnyhet är att SVT kommer att släppa studioversionerna av respektive startfält dag före direktsändning. Tidigare år (2002 till 2024) har man kunnat lyssna på låtarna först i samband med direktsändning varpå åtminstone finalbidragen har satts i s.k. karantän till dess alla deltävlingar är avgjorda. Nu kommer inga bidrag att tas undan efter varje avslutad deltävling.

 

Finalkvalet

I finalkvalet, som sänds i samband med att den femte deltävlingen har avgjorts, kommer de fem bidrag som röstats fram som deltävlingarnas tredjeplacerade bidrag att tävla om två finalplatser. Den första finalplatsen går oavkortat till den av de fem låtarna som fick flest röster (av de fem) i sin deltävling medan de resterande fyra bidragen får genomgå en andra röstningsomgång där tittarna ges möjlighet att rösta igen. De nya röster som inkommer adderas till redan befintliga röster från deltävlingarna och den av de fyra som har högst totala antalet röster efter detta får den sista finalplatsen.

 

Finalen

Precis som de senaste åren får även denna final 12 finalister varav fem deltävlingsvinnare, fem deltävlingstvåor och två bidrag från finalkvalet. Under finalen kommer låtarna att framföras varpå omröstning röstar fram en av låtarna som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2025.

 

Mer information följer under säsongen

Allt som gäller tävlingsdatum och värdstäder, specifika röstningsregler, programledare och vilka tävlingsbidrag som kommer att delta kommer att meddelas under säsongens gång. Den här artikeln kommer att fyllas på med mer information i takt med att vi får det bekräftat från Sveriges Television.

 

 

 


Fakta


  • Röstningssystem
  • Presenteras senare

  • Programledare
  • Presenteras senare

  • Vinnare
  • Avgörs 2025

  • Resultat i Eurovision
  • Avgörs 2025

 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »