« Melodifestivalen på 1970-talet | Melodifestivalen på 1990-talet » |
MELODIFESTIVALEN på 1980-talet. På denna sida hittar du fakta om de Melodifestivaler som Sverige arrangerade som Eurovision-uttagningar mellan åren 1980 och 1989. Skrolla i artikeln eller tryck på någon av länkarna för att hamna på det årtal som du vill läsa mer om.
- Melodifestivalen 1980 »
- Melodifestivalen 1981 »
- Melodifestivalen 1982 »
- Melodifestivalen 1983 »
- Melodifestivalen 1984 »
- Melodifestivalen 1985 »
- Melodifestivalen 1986 »
- Melodifestivalen 1987 »
- Melodifestivalen 1988 »
- Melodifestivalen 1989 »
Melodifestival 1980 var den 20:e Eurovision-uttagningen som Sverige anordnade för att utse artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1980. Det var även ett nytt decennium där Sveriges Radio-TV nu hade delats upp i två bolag där det var Sveriges Television som hade hand om uttagningen.
Vinnaren av uttagningen blev Tomas Ledin med bidraget ”Just nu!”. Han hade tävlat flera gånger under det föregående decenniet men det här blev hans första vinst i Melodifestivalen. I Eurovision placerade sig bidraget på 10:e plats (av 19 länder) med 47 poäng.
Tävlingsupplägg
Tävlingen var öppen för alla svenska medborgare att skicka in bidrag, men en nyhet för året var att alla tävlingsbidrag skulle skickas in via ett musikförlag som var anslutet till Svenska Musikläggareföreningen, där varje förlag hade en maxgräns på hur många bidrag som fick skickas in. En urvalsjury fick sedan bedöma de inskickade låtarna och valde ut tio låtar till tävlingen.
I startfältet återfanns flera artister som tävlat tidigare år, däribland Tomas Ledin som gjorde sitt femte försök (och som vann), men även Lasse Lindblom, Eva Dahlgren, Kikki Danielsson & Lasse Holm (i gruppen Chips) och Ted Gärdestad. Flest tävlingsbidrag hade dock Torgny Söderberg som fick med hela tre låtar (som alla framfördes av andra artister).
Finalen sändes från en studio i TV-huset i Stockholm den 8:e mars 1980 med Bengt Bedrup som programledare. SVT hade även beslutat att bara ha en kapellmästare istället för att artisterna skulle välja dirigent själva. Anders Berglund fick uppdraget att dirigera orkestern.
Omröstningen
Elva jurydistrikt agerade jurygrupper, där varje distrikt utgjordes av 11 personer som tillsammans delade ut de fasta summorna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Man lade sedan samman summorna och vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng.
Startfältet
De tävlande presenteras i startnummerordning.
1. Tomas Ledin | 2. Paul Paljett | 3. Kenta | 4. Eva Dahlgren |
5. Ted Gärdestad & Annica Boller | 6. Chips | 7. Liza Öhman | 8. Lasse Lindbom |
9. Janne Lucas Persson | 10. Tania |
Melodifestival 1981 var den 21:a Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1981. För första gången på tio år var inte programmet sin egen sändning utan ingick som en del av underhållningsprogrammet Janne Carlsson show som sändes från Cirkus i Stockholm den 21:a februari med Janne ”Loffe” Carlsson som programledare.
Finalen vanns av Björn Skifs med låten ”Fångad i en dröm”. Han hade tidigare vunnit 1978 års Melodifestival och blev därmed den första soloartisten att vinna tävlingen två gånger (tidigare hade gruppen Family Four vunnit två gånger). Noterbart är att vid bägge Björn Skifs’ vinster (1978 och 1981) hamnade Kikki Danielsson och Lasse Holm på andra plats i uttagningsfinalen.
Tävlingsupplägg
Inför uttagningen valde SVT att göra om en del saker i Melodifestivalen. Förutom att programmet inte längre var sin egen sändning utan delade den med ett annat program slopades även den allmänna antagningen. Istället bjöd TV-bolaget in fem låtskrivare som under decennieskiftet 79/80 haft störst framgång på Svensktoppen som antingen själva eller tillsammans med andra fick ta fram varsitt tävlingsbidrag.
Under finalsändningen framfördes sedan bidragen till en orkester under ledning av Anders Berglund varpå elva jurydistrikt runt om i Sverige fick rösta fram vinnarmelodin. Varje jurygrupp delade ut 8 poäng till sin favoritlåt och sedan i nedåtgående skala 6, 4, 2 och 1 poäng. Alla bidrag fick således mellan 11 (minst) och 88 (max) poäng.
Det ska tilläggas att det här året blev det sista där bara SVT i Stockholm fick ta hand om uttagningen. Från och med året därpå och fram till 2001 skulle ansvaret för Melodifestivalen turnera runt mellan nöjesredaktionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Startfältet
De tävlande presenteras i startnummerordning.
1. Janne Lucas | 2. Anders Glenmark | 3. Kicki Moberg |
4. Björn Skifs | 5. Sweets ’n Chips |
Melodifestival 1982 var den 22:a Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1982. Vinnaren av uttagningen blev gruppen Chips med låten ”Dag efter dag”. Det var gruppens första vinst efter att ha blivit tvåa vid två tidigare tillfällen. I Eurovisionen hamnade bidraget på 8:e plats (av 18 länder) med 67 poäng.
Tävlingsupplägg
För första gången sedan 1975 anordnades Melodifestivalen i en annan stad än Stockholm, i det här fallet var det SVT i Göteborg som fick uppdraget. De valde för det första att utöka startfältet tillbaka till tio finalister samtidigt som man för första gången anordnade två röstningsomgångar i finalen.
Själva startfältet utsågs genom en öppen antagning där vem som helst fick skicka in låtar, även om alla inskickningar skulle göras från musikförlag. En jury som SVT själva utsåg fick sedan lyssna igenom startfältet och utse tio finalister. Bland artisterna som deltog fanns bland andra Ann-Louise Hansson, Lena Ericsson och Liza Öhman samt Kikki Danielsson och Elisabeth ”Bettan” Andreasson som tävlade i gruppen Chips.
Omröstning i två omgångar
Finalen sändes den 27:e februari 1982 från Lisebergshallen i Göteborg med Fredrik Belfrage som programledare. Under sändningen framfördes alla bidrag till en liveorkester under ledning av Anders Berglund. Därefter fick nio jurygrupper uppdelade i ålderskategorierna 15-20, 20-25, 25-30, 30-35, 35-40, 40-45, 45-50, 50-55 och 55-60 år rösta.
Nytt för året var att finalen avgjordes i två rundor, där bägge omröstningarna skedde öppet. I den första rundan delade varje ålderskategori ut poäng till alla startfältets tio bidrag men tittarna fick bara veta vilka fem melodier respektive jurygrupp hade som toppfavoriter. Dessa bidrag fick öppet varsin poäng av jurygruppen, poäng som avgjorde vilka fem melodier som skulle få tävla vidare i den andra omgången.
Inför den andra omröstningen nollställdes alla tidigare resultat och det drogs även lott i vilken ordning bidragen skulle framföras i (även om de fick behålla samma startnummer från första omgången). Nu delade samma jurygrupper ut poängerna 8, 6, 4, 2 och 1 till melodierna. Dessa slogs ihop och vinnaren blev den som fått högst totalpoäng.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Little Gerhard & Yvonne Olsson | 2. Lena Ericsson | 3. Chattanooga | 4. Charlie Hillson |
5. Ann-Louise Hanson | 6. Annika Rydell & Lasse Westmann | 7. Liza Öhman | 8. Shanes |
9. Maria Wickman | 10. Chips |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
2. Lena Ericsson | 3. Chattanooga | 5. Ann-Louise Hanson |
7. Liza Öhman | 10. Chips |
Melodifestival 1983 var den 23:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1983.
Vinnare i uttagningen blev Carola Häggkvists ”Främling” som blev den första låten att få samtliga jurygruppers maxpoäng i slutomröstningen. I Eurovision lyckades bidraget även ta hem tredjeplatsen (av 20 länder), vilket var Sveriges bästa placering sedan ABBA:s seger 1974.
Tävlingsupplägg
För första gången någonsin fick SVT i Malmö ta hand om Melodifestivaluttagningen. Finalen ägde rum den 26:e februari i Palladium i Malmö med Bibi Johns som programledare. Startfältet utsågs via en öppen antagning där vem som helst fick skicka in låtar, dock skulle bidragen skickas in via musikförlag. En jury fick sedan bedöma de inskickade låtarna och valde ut tio melodier som fick tävla. Återkommande artister i startfältet var Ann-Louise Hanson, Karin Glenmark, Kikki Danielsson, Nils-Åke Runeson och Maria Wickman.
Så avgjordes finalen
Under direktsändningen framfördes alla bidrag till en liveorkester under ledning av Anders Ekdahl varpå de elva jurydistrikten fick genomföra en sluten omröstning om vilka fem bidrag som skulle få tävla vidare i den andra omgången. För att inte avslöja hur bidragen placerade sig ropades alla fem finalister upp utan inbördes ordning varpå den tidigare omröstningens resultat nollställdes.
I den andra omgången delade jurygrupperna ut nya poäng och den här gången synligt för alla på en poängtävla. Varje jury delade ut poäng i fasta summorna (från högst till lägst) 8, 6, 4, 2 och 1 där vinnaren blev bidraget som hade fått högst totalpoäng efter alla jurygrupper hade sagt sitt. Ett bidrag kunde få som mest 88 poäng vilket också blev fallet för vinnarlåten då samtliga jurygrupper hade den som sin vinnare.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Ritz | 2. Kerstin Dahlberg | 3. Karin Glenmark | 4. Kikki Danielsson |
5. Peter Lundblad & Agneta Olsson | 6. Karina Rydberg | 7. Ann-Louise Hanson & John Ballard | 8. Maria Wickman |
9. Nils-Åke Runeson | 10. Carola Häggkvist |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
1. Ritz | 3. Karin Glenmark | 4. Kikki Danielsson |
7. Ann-Louise Hanson & John Ballard | 10. Carola Häggkvist |
Melodifestival 1984 var den 24:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1984.
Vinnaren av finalen blev musikgruppen Herreys med låten ”Diggi loo diggi ley” som även vann Eurovisionen samma år bland 19 länder (med totalt 145 poäng). Det var för övrigt Sveriges andra ESC-vinst någonsin, tio år efter den första.
Tävlingsupplägg
SVT i Göteborg fick uppdraget att anordna Melodifestivaluttagningen 1984. Finalen sändes från Lisebergshallen med Fredrik Belfrage som programledare och Curt-Eric Holmquist som kapellmästare, vilket även var fallet två år tidigare. Finaldatumet blev 25:e februari.
Startfältets tio bidrag utsågs via en öppen antagning dit vem som helst fick skicka in tävlingsbidrag. Men i likhet med tidigare år under decenniet fanns krav på att bidragen skulle inkomma från musikförlag. Ett urval skickades vidare till SVT som i sin tur tillsatte en jury som valde ut finalisterna. Återkommande artister i denna upplaga var Anders och Karin Glenmark, Elisabeth Andreasson och John Ballard.
Det fanns även vissa låtskrivare som fick med mer än ett bidrag i startfältet, däribland Vicki Benckert som förutom att framföra sitt eget bidrag ”Livet är som ett träd” även var upphovsperson till både ”Sankta Cecilia” (som blev tvåa) och ”Kärleksmagi” (som blev oplacerad efter första omgången). Även Ingela ”Pling” Forsman samt duon Örjan Fahlström och Monica Forsberg fick med två låtar vardera.
Så avgjordes finalen
För tredje året i rad avgjordes finalen med hjälp av två röstningsomgångar. Först framfördes bidragen varpå nio jurygrupper, som denna gång utgjordes av ålderskategoriserade jurygrupper, fick rösta fram fem gemensamma favoritmelodier. Dessa bidrag introducerades utan inbördes ordning. Därefter nollställdes tidigare resultat och en ny röstningsomgång påbörjades där varje jurygrupp delade ut poängerna (från högst till lägst) 8, 6, 4, 2 och 1 poäng till bidragen. Poängerna slogs samman och vinnaren blev den låt som fått högst totalpoäng.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Janne Önnerud | 2. Göran Folkestad & Lotta Pedersen | 3. Rosa Körberg | 4. John Ballard |
5. Herreys | 6. Per-Erik Hallin | 7. Elisabeth Andreasson | 8. Karin & Anders Glenmark |
9. Thomas Lewing | 10. Vicki Benckert |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
2. Göran Folkestad & Lotta Pedersen | 4. John Ballard | 5. Herreys |
8. Karin & Anders Glenmark | 10. Vicki Benckert |
Melodifestival 1985 var den 25:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1985.
Vinnare i uttagningen blev Kikki Danielsson med låten ”Bra vibrationer” som därmed fick sin andra vinst i sammanhanget. Hon blev därmed den första kvinnliga artisten att få två Melodifestivalvinster. Låten representerade Sverige på hemmaplan (eftersom Sverige var arrangörsland av Eurovisionen) där det blev en tredjeplats med 103 poäng.
Tävlingsupplägg
Sveriges ESC-uttagning bestod återigen av en finalkväll med tio tävlingsbidrag som fick tävla om vinsten. Denna gång förlades tävlingsansvaret till SVT i Malmö som valde att hålla en öppen antagning där vem som helst fick skicka in bidrag så länge låtarna skickades in via musikförlag. Därefter fick en jury utse finalmelodierna. Artisterna Göran Folkestad, Kikki Danielsson, Per-Erik Hallin och Ritz hade tidigare tävlat i Melodifestivalen och deltog denna gång på nytt. Ett av tävlingsbidragen ersattes två gånger till följd av diskvalificeringar.
Med anledning av det svenska arrangörskapet blev uttagningsfinalen nedbantad ekonomiskt, vilket bland annat märktes genom att det för första gången inte fanns med någon liveorkester som ackompanjerade musiken. Istället använde SVT sig av s.k. förinspelad musik. Själva finalen sändes från en TV-studio (den 2:a mars) i Malmö med Eva Andersson som programledare.
Ingela ”Pling” Forsman samt Monica Forsberg fick med tre respektive två låtar vardera som låtskrivare, där ”Pling” även hade varit med och gjort vinnarmelodin.
Så avgjordes finalen
Finalen började med att de tio melodierna framfördes i sändningen varpå nio jurygrupper, som representerade olika ålderskategorier, fick rösta fram fem gemensamma favoriter. Omröstningen gjordes slutet och de fem vinnarna ropades upp utan inbördes ordning. Därefter nollställdes tidigare resultat och nya poäng delades ut. Varje jury gav (från högst till lägst) 8, 6, 4, 2 och 1 poäng till de fem låtarna. Efter att alla poäng hade delats ut var det bidraget med högst totalpoäng som vann finalen.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Kikki Danielsson | 2. Susanne Frölén | 3. Göran Folkestad | 4. Ritz |
5. Per-Erik Hallin | 6. Bel Air | 7. Li Berg | 8. Dan Tillberg |
9. Stefan Borsch | 10. Pernilla Wahlgren |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
1. Kikki Danielsson | 3. Göran Folkestad | 7. Li Berg |
8. Dan Tillberg | 10. Pernilla Wahlgren |
Melodifestival 1986 var den 26:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1986.
Vinnare av uttagningen blev duon Lasse Holm & Monica Törnell med låten ”E’ de’ det här du kallar kärlek”. I Eurovision placerade sig låten på femte plats (av 20 tävlande) med 78 poäng.
Tävlingsupplägg
Sedan tävlingsansvaret för Melodifestivalen hade börjat rotera mellan nöjesredaktionerna i SVT Stockholm, Göteborg och Malmö var det denna gång Stockholms tur att ta hand om programmet, vilket för övrigt var första gången på fem år. De valde att behålla systemet med att tio bidrag valdes ut från en öppen antagning där bidragen skickats in från musikförlag. Sluturvalet gjordes sedan av en tillsatt jury. Två av de återkommande artisterna i startfältet blev Dan Tillberg, som blivit tvåa året innan, samt Lasse Holm som tävlat tre gånger tidigare på scenen och vunnit en gång (som låtskrivare). Låtskrivarna Martin Contra och Björn Frisén fick denna gång med flest bidrag (två av låtarna varav en som röstades vidare till den andra omgången).
På grund av de höga kostnader som SVT haft året innan med ESC-värdskapet blev även denna uttagning ekonomiskt nedbantad. Någon levande orkester användes inte, istället fick bidragen spelas in i musikvideoform som spelades upp för tittarna och jurygrupperna. Först i den andra omgången framförde artisterna bidragen live-on-stage men då till s.k. förinspelad musik. Det här var dock sista gången på flera år som förinspelad musik skulle användas, först i slutet av 1990-talet skulle det återkomma igen (och sedan permanent från och med 2002).
En annan sak som är värt att nämna är att finalen ägde rum som en del av programmet Razzel istället för att vara sin egen sändning, lite som det hade varit år 1981. Själva finalen sändes från Cirkus i Stockholm den 22:a mars med Lennart Swahn och Tommy Engstrand som programledare.
Så avgjordes finalen
I den första omgången i finalen spelades alla melodier upp i musikvideoform varpå olika åldersjurygrupper mellan 15 och 60 år fick rösta fram fem av melodierna som de gillat bäst. Deras resultat meddelades utan inbördes ordning.
Inför den andra omgången nollställdes tidigare resultat och de fem finalisterna framförde sina melodier på scenen till förinspelad musik. Därefter fick jurygrupperna på nytt ta ställning med att dela ut poäng, där varje jurygrupp delade ut poängarna (från högst till lägst) 8, 6, 4, 2 och 1. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Dan Tillberg | 2. Git Persson | 3. Style | 4. Lasse Holm & Monica Törnell |
5. Anna Book | 6. Sound of Music | 7. Baden-Baden | 8. Fredrik Willstrand |
9. Lena Philipsson | 10. Karin Risberg |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
3. Style | 4. Lasse Holm & Monica Törnell | 5. Anna Book |
6. Sound of Music | 9. Lena Philipsson |
Melodifestival 1987 var den 27:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1987.
Vinnare i uttagningen blev Lotta Engberg med låten ”Fyra bugg & en Coca Cola”. Inför Eurovision fick låten dock byta namn till ”Bogaloo” för att originaltiteln innehöll ett varumärkesnamn. På plats i Eurovision blev det en 12:e plats (av 22 länder) med 50 poäng.
Tävlingsupplägg
SVT i Göteborg tog hand om det här årets Melodifestival och valde att göra flera förändringar. En sådan var att vem som helst fick skicka in bidrag utan att behöva vara kopplad till ett musikförlag och när juryn gjorde sitt sluturval till startfältet utsågs 12 istället för tio melodier. Ytterligare en förändring var att liveorkestern var tillbaka igen efter två år med förinspelad musik och musikvideos.
Själva finalen ägde rum i Lisebergshallen i Göteborg den 21:a februari med Fredrik Belfrage som programledare och Curt-Eric Holmquist som kapellmästare.
En noterbar sak i detta startfält var att halva startfältet var artister som hade tävlat i finalen året innan (Anna Book, Baden-Baden, Lena Philipsson, Sound of Music och Style) som hade kommit tvåa, trea, fyra, femma och blivit oplacerad sexa. Dessutom tävlade Lotta Engberg, som tidigare hade blivit tvåa i uttagningen 1984, och Paul Sahlin, som blivit nia i uttagningen 1980. Låtskrivarna Christer Lundh, Mikael Wendt och Ingela ”Pling” Forsman fick med flest bidrag (på upphovet) i finalen.
Så avgjordes finalen
I den första omgången av finalen framfördes de 12 melodierna varpå nio jurygrupper, baserade på åldersgrupper mellan åldrarna 15 och 60, fick rösta fram 6 gemensamma favoriter. Omröstningen var sluten och finalisterna ropades därför upp utan någon som helst inbördes ordning.
Därefter nollställdes räkneverken och en ny öppen omröstning påbörjades. Nu fick varje jurygrupp dela ut de synliga poängerna (från högst till lägst) 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till finalisterna. Vinnaren blev låten som fått högst totalpoäng. Det kan inflikas att det blev en väldigt jämn omröstning då det bara skilde en enda poäng mellan vinnarmelodin och tvåan (”Högt över havet” som framfördes av Arja Saijonmaa).
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Sound of Music | 2. Annica Jonsson | 3. Cyndee Peters | 4. Paul Sahlin & Anne Kihlström |
5. Jan-Eric Karlzon | 6. Baden-Baden | 7. Arja Saijonmaa | 8. Robert Wells |
9. Style | 10. Lena Philipsson | 11. Anna Book | 12. Lotta Engberg |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
1. Sound of Music | 3. Cyndee Peters | 7. Arja Saijonmaa |
9. Style | 10. Lena Philipsson | 12. Lotta Engberg |
Melodifestival 1988 var den 28:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Radio-TV anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1988.
Vinnaren i finalen blev Tommy Körberg med låten ”Stad i ljus”. Han hade tidigare vunnit Melodifestivaluttagningen 1969 och fick fick därmed sin andra vinst i sammanhanget. I Eurovision hamnade han på 12:e plats (av 21 länder) med 52 poäng.
Tävlingsupplägg
Det var SVT i Malmö som ansvarade för uttagningsfinalen som de valde att behålla mallen från föregående år med att ha 12 melodier i startfältet. Däremot återinfördes städer som jurygrupper istället för att ha åldersgrupper, något som sedan skulle bli en standard, åtminstone fram till 2010. En annan intressant sak var att scenen som användes (på Malmö stadsteater) var roterbar för att kunna få till olika scenografier för varje nummer.
Startfältet valdes ut från en öppen antagning varpå en jury utsåg finalisterna. Några av de som tävlade i denna final hade tävlat tidigare år, inkl. tre av dem (Lotta Engberg, Siw Malmkvist och Tommy Körberg) hade representerat Sverige i Eurovisionen. En av de som tävlat för Sverige förut lyckades också vinna finalen. Även norrmannen Haakon Pedersen deltog i uttagningen. Flest bidrag på upphovssidan hade Monica Forsberg (tre melodier) och Ingela ”Pling” Forsman (två melodier), vilket de för övrigt också hade året innan.
Finalen sändes från Malmö stadsteater den 27:e februari med Bengt Grafström som programledare och Anders Berglund som kapellmästare.
Så avgjordes finalen
I finalen framfördes alla melodier i en första omgång varpå de elva jurydistrikten genomförde en sluten omröstning där 6 av bidragen röstades vidare till den avgörande omgången. För att inte avslöja några resultat i förväg meddelades finalisterna utan inbördes ordning. Sedan nollställdes tidigare resultat och en öppen omröstning påbörjades där varje jurygrupp nu delade ut poängerna (från högst till lägst) 8, 6, 4, 3, 2 och 1. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng, som i det här fallet kunde få som mest 88 poäng.
Startfältet
Omgång 1
I den första rundan framfördes tävlingsbidragen varpå jurygrupperna fick rösta i en sluten omröstning. Bidragen med beige bakgrundsfärg kvalade efter omröstningen vidare till den andra omgången medan resterande låtar blev oplacerade. Alla bidrag listas i startnummerordning.
1. Karin Ljung & Michael Nannini | 2. Uffe Persson | 3. All of a Sudden | 4. Billy Gezon |
5. Haakon Pedersen | 6. Annica Burman | 7. Sten Nilsson & Nilsonettes | 8. Lena Philipsson |
9. Siw Malmkvist | 10. Paul Rein | 11. Tommy Körberg | 12. Lotta Engberg och Triple & Touch |
Omgång 2
I den andra rundan röstade jurygrupperna på nytt där poängen delades ut synligt på poängtavlan. Bidragen presenteras i startnummerordning med de startnummer de hade i första omgången samt slutplacering och totalpoäng (i denna runda).
3. All of a Sudden | 5. Haakon Pedersen | 6. Annica Burman |
8. Lena Philipsson | 11. Tommy Körberg | 12. Lotta Engberg och Triple & Touch |
Melodifestival 1989 var den 29:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 1989.
Vinnaren av finalen blev Tommy Nilsson med låten ”En dag” som i Eurovisionen sedan placerade sig på fjärde plats (av 22 länder) med 110 poäng.
Tävlingsupplägg
Den sista Melodifestivaluttagningen på 1980-talet producerades av SVT i Stockholm som för första gången sedan 1982 valde att slopa den andra röstningsomgången. Finalen bestod därför enbart av en enda omgång där jurydistrikten direkt korade vinnaren. Sändningen ägde rum från Globen i Stockholm som precis hade öppnats vilket gjorde att man kunde ta in närmare 10 000 personer i publiken. Finaldatumet sattes till den 11:e mars och programledare var duon Yvonne Ryding Bergkvist och John Chrispinsson med Anders Berglund som dirigent.
Förutom att skrota den andra röstningsomgången valde man att återigen sänka antalet finalbidrag från tolv till tio melodier. Dessa valdes ut av en jury som fick välja låtar som hade skickats in till SVT via en öppen antagning. Bland låtarna som kom med kan det nämnas att artistduon Thomas ”Orup” Eriksson och Anders Glenmark hade fått med två bidrag vardera – både låten ”Upp över mina öron” (som de också framförde) samt ”Mitt ibland änglar” (som gruppen Fingerprints framförde) – bägge slutade tvåa respektive trea. Även låtskrivarna Tim Norell och Ola Håkansson hade fått med två gemensamma tävlingsbidrag på upphovet (varav en tillsammans med Alexander Bard vilken var vinnarlåten). Ingela ”Pling” Forsman fick även hon med två bidrag i startfältet.
Så avgjordes finalen
Under sändningen framfördes alla bidrag innan respektive jurydistrikt fick dela ut sina poäng. Nytt var att poängskalan hade utökats och följde den som Eurovision använde, vilket innebar att jurygruppens vinnarlåt fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det gjorde att ett bidrag kunde få mellan 11 (lägst) och 132 poäng (högst) när alla jurygrupper sagt sitt.
Vinnarlåten fick flest 12-poängare, totalt fem stycken medan tvåan fick tre 12-poängare och trean fick en 12-poängare. Resterande 12-poängare gick till bidragen som placerade sig fjärde respektive femte plats som belönades med varsin 12-poängare.
Startfältet
De tävlande presenteras i startnummerordning.
1. Lili & Susie | 2. Catrin Olsson | 3. True Blue | 4. Visitors & Sofia Källgren |
5. Eriksson-Glenmark | 6. Tommy Nilsson | 7. Lisa Nilsson | 8. Fingerprints |
9. Haakon Pedersen & Elisabeth Berg | 10. Cajsa Bergström |