« Junior Eurovision på 2000-talet | Junior Eurovision 2020 » |
Junior Eurovision på 2010-talet. På denna sida hittar du fakta om de upplagor av Junior Eurovision Song Contest som avgjordes mellan åren 2010 och 2019. Skrolla i artikeln eller tryck på någon av länkarna för att hamna på det årtal som du vill läsa mer om.
- Junior Eurovision 2010 »
- Junior Eurovision 2011 »
- Junior Eurovision 2012 »
- Junior Eurovision 2013 »
- Junior Eurovision 2014 »
- Junior Eurovision 2015 »
- Junior Eurovision 2016 »
- Junior Eurovision 2017 »
- Junior Eurovision 2018 »
- Junior Eurovision 2019 »
Fakta
| Den åttonde upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Minsk i Belarus den 20:e november 2010. Landet blev tilldelad värdskapet efter en budgivning mot Ryssland och Malta.
Fortsatt lågt deltagarintresseTotalt kom 14 länder till start varav 11 av dessa hade tävlat året innan. Cypern och Rumänien valde att inte delta samtidigt som Lettland och Litauen gjorde comeback och Moldavien som debuterade. Sverige fortsatte att delta i tävlingen och nu med SVT som sändningsbolag efter några år med TV4.
ReglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 1995 och 2000, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder. Vinnarlandet blev heller inte automatisk värdnation året därpå utan det skulle avgöras i ett senare skede vem som skulle få det uppdraget. Noterbart är att den här JESC-upplagan blev den första där personer födda på 2000-talet fick delta.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng. Det blev Armeniens Vladimir Arzumanyan som tog hem segern i tävlingen, och det med minsta möjliga marginal. Han fick 120 poäng medan tvåan Ryssland (Sasha Lazin & Liza Drozd) fick 119 poäng! Sveriges representant Josefine Ridell hamnade först på elfte plats med 48 poäng. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den nionde upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Jerevan i Armenien den 3:e december 2011. Det var första gången som JESC arrangerades i det land som vunnit året innan, även om Armenien blev tilldelade uppdraget av EBU, som vidhöll regeln om att värdnation inte utses genom vinst utan det tilldelas antingen före eller efter finalen är avgjord. Samma sak skedde även till upplagan året därpå, då EBU meddelade redan två månader före denna final ägde rum att Nederländerna skulle vara värd för Junior ESC 2012.
Fortsatt lågt deltagarintresseTotalt kom 13 länder till start vilket var ett land mindre mot året innan. Från deltagarlistan året innan saknades Malta och Serbien samtidigt som Bulgarien gjorde comeback. Men inget land debuterade och därför blev det en relativt låg siffra för tredje året på raken. Sverige deltog och även denna gång med SVT som sändningsbolag.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 1996 och 2001, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
Förändringar i tävlingenEBU gjorde däremot två regeljusteringar i tävlingsreglerna. En sådan var att tittarröstningen nu startade först efter att bidragen hade framförts. Mellan åren 2006-2010 hade omröstningen påbörjats i samband med finalens start. En annan justering som gjordes var att det nu blev tillåtet för tidigare artister att återkomma i tävlingen igen, under förutsättning att de höll sig inom åldersspannet mellan 10 och 15 år. Den här regeln infördes permanent från 2012 års final.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng. Musikgruppen Candy som tävlade för Georgien vann finalen, vilket blev landets andra seger genom tiderna. Gruppen vann med blyga 108 poäng, vilket blev den dittills lägsta vinnarsumman. På andra plats med 103 poäng kom Nederländerna. Sveriges representant Erik Rapp slutade på nionde plats. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den tionde upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Amsterdam i Nederländerna den 1:a december 2012. Det var andra gången sedan 2007 som Nederländerna fick stå värd för Junior-tävlingen, och beskedet om deras värdskap blev känt redan 14 månader före denna final skulle äga rum, det vill säga att värdskapet tilldelades innan fjolårets final ens hade avgjorts.
Lägsta deltagarsiffran någonsinBara 12 länder deltog i Junior Eurovision 2012, vilket var den dittills lägsta deltagarsiffran. Även om både Albanien, Azerbajdzjan och Israel debuterade valde fyra länder som tävlat 2011 (Bulgarien, Lettland, Litauen och Makedonien) att inte delta det här året. Inga andra länder gjorde heller någon comeback. Sverige deltog och även denna gång med SVT som sändningsbolag.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 1997 och 2002, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder. En ny regel infördes det här året som tillät att artister som tävlat i en tidigare JESC-upplaga fick göra comeback i tävlingen under förutsättning att vederbörande var mellan 10 och 15 år gammal.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng. Vinnaren i finalen blev Ukrainas Anastasiya Petryk som tog hem segern i finalen med sin ”Nebo”, och det med 138 poäng. På andra plats hamnade Georgiens Funkids på 103 poäng, vilket var en marginal på hela 35 poäng, vilket var nytt rekord som åtminstone fram till finalen 2018 står sig. Sveriges representant Lova Sönnerbo hamnade på sjätte plats. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 11:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Kiev i Ukraina den 30:e november 2013. Det var andra gången sedan 2009 som Ukraina stod värd för tävlingen och även om landet vunnit året innan fick de värdskapet efter en budgivning.
Fortsatt lågt deltagarintresseFör andra året på raken blev det endast 12 länder som deltog i Junior Eurovision. Förvisso återkom både Nordmakedonien och Malta i tävlingen och San Marino debuterade, men både Albanien, Belgien och Israel hoppade av. Det kan noteras att Belgien hade deltagit alla år till och med 2012 och dessutom varit värd för en av de första tävlingsupplagorna. Sverige deltog och även denna gång med SVT som sändningsbolag.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 1998 och 2003, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder. Noterbart är här att det här året fick personer födda på JESC:s premiärår (2003) delta som artister i tävlingen.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng. Det blev Malta som tog hem segern det här året, vilket också var landets första någonsin. Värdlandet Ukraina kom på andra plats medan Belarus kom på tredje plats. Sveriges Eliias med ”Det är dit vi ska” kom på nionde plats av 12 tävlande. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 12:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum på Malta den 15:e november 2014. Finalen byggdes upp i det tillfälligt ombyggda skeppsvarvet MARSA. Noterbart är att Malta tilldelades värdskapet sedan det nationella TV-bolaget PBS visat intresse att står värd efter landets seger i 2013 års final. En annan sak som var det här året var att det blev sista gången som personer födda på 1900-talet fick delta, i detta fall personer födda år 1999 som det året fyllde (eller hade fyllt) 15 år.
Nytt deltagarintresse16 länder deltog, vilket var det högsta antalet deltagande länder sedan 2007 års upplaga. Av dessa gjorde tre länder (Italien, Montenegro och Slovenien) debut samtidigt som fyra länder (Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien) återvände. Av de länder som deltog året innan återkom alla utom Azerbajdzjan, Makedonien och Moldavien. Sverige deltog igen, även om det här skulle komma att bli den sista gången på decenniet 2010-talet som SVT i Sverige visade deltagarintresse.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 1999 och 2004, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder. EBU införde en ny regel gällande startordningen, som innebar att från och med nu skulle man bara lotta inlednings- och avslutningslåt samt värdlandets startposition. Övriga bidrag skulle sedan få lotta om de skulle tävla i den första eller andra starthalvan, och därefter fick tävlingsproducenterna avgöra startordningen.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng.
Italiens första vinnarlåtAv finalens 16 tävlande var det bara en enda manlig soloartist med, Italiens Vincenzo Cantiello med låten “Tu primo grande amore”. Han var också den som tog hem segern. På andra plats kom trion Krisia, Hasan & Ibrahim från Bulgarien med låten ”Planet of the Children” medan Betty från Armenien med låten ”People of the Sun” blev trea. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 13:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Sofia i Bulgarien den 21:a november 2015. Bulgarien fick värdskapet efter att Italien först tackat nej. Även Malta var intresserade att arrangera. En annan sak som var det här året var att det blev första gången som endast personer födda på 2000-talet fick delta i tävlingen!
Ökat deltagarintresseIntresset för Juniortävlingen hade under de första åren på 2010-talet varit måttligt, men efter 2014 års tävling skulle det vända! Till en början valde både Australien och Irland att göra debut samtidigt som Albanien och Nordmakedonien återkom i tävlingen. Av de länder som deltagit året innan återkom alla utom Cypern, Kroatien och Sverige. Totalt stannade deltagarsiffran på 17 länder, vilket var ett land mer mot året innan. SVT i Sverige valde att inte delta det här året och visade heller inget förnyat deltagarintresse under resterande delen av 2010-talet.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 2000 och 2005, dvs. i åldrarna 10 till 15 år. De skulle framföra varsin nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
TävlingsuppläggEBU fortsatte med upplägget att varje land skulle ha delad jury- och tittarröstning som resultat som lades samman och bildade ett tredje resultat. Det gjorde att varje land delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Sedan slogs alla poäng samman och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Det fanns också med en egen barnjury i programmet som fick rösta på samma sätt som övriga länder. Inget land kunde rösta på sig själva, däremot inleddes finalomröstningen med att EBU delade ut en gratis 12:a till alla länder så att ingen kunde sluta på noll poäng. Vinnaren blev Maltas Destiny Chukunyere som tävlade med låten ”Not My Soul”, vilket var Maltas andra seger på tre år. Armenien blev tvåa och Slovenien tog brons. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 14:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Valetta på Malta den 20:e november 2016. Det var Maltas andra arrangemang av tävlingen, och valet av värdnation blev officiellt i april 2016. En av flera förändringar i den här upplagan blev att finalen för första gången ägde rum på en söndagseftermiddag istället för tidigare lördagskväll. EBU ändrade också åldersgränserna för tävlingen från det tidigare mellan 10 och 15 år till nuvarande mellan 9 och 14 år.
Oförändrat antal deltagarländer17 länder, lika många som året innan, deltog. Däremot valde Montenegro, San Marino och Slovenien att hoppa av, vars platser ersattes av Cypern, Israel och Polen. Varken SVT eller TV4 i Sverige ville delta vilket gjorde att Sverige uteblev som tävlingsland. Däremot hade Christer Björkman bjudits in till den expertpanel som skulle få ge poäng till tävlingsbidragen.
Nytt röstningssystem introduceradesEn annan förändring som EBU valde att göra var att helt göra om röstningssystemet. Bland annat slopades tittarröstningen och istället avgjordes alla resultat av de nationella jurygrupperna, den extraröstande barnjury och tre musikexperter som hade bjudits in till tävlingen. Inget land fick heller någon gratis 12-poängare såsom det annars hade varit i alla JESC-upplagor sedan 2005.
Hur såg poängfördelningen ut?Varje lands jury respektive barnjuryn och de tre experterna delade ut poängen (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren blev sedan landet som fått högst totalpoäng. I och med delades dubbelt så mycket poäng ut jämfört med hur det sett ut tidigare år, vilket också ökade poängsummorna i totaltabellen.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 2002 och 2007, dvs. i åldrarna 9 till 14 år. Ålderspannet förändrades det här året vilket gjorde att personer födda år 2001 nu inte längre fick delta. Varje artist skulle framföra en nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
Georgien vann för tredje gångenNär poängen delats ut hade Georgiens Mariam Mamadashvili med låten”Mzeo” vunnit, vilket var Georgiens tredje seger i Junior Eurovision! Det kan tilläggas att Georgien var vuxenjuryernas överlägsna favorit medan barnjuryn hade Armenien som etta och experttrion Ryssland som etta. Georgien var först på sjätte och åttonde plats hos övriga totala jurygrupper, men vann det totala läget. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 15:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Tblisi i Georgien den 26:e november 2017. Det var första gången som Georgien stod värd för tävlingen, vilket blev officiellt i början av 2017.
Ett land mindre på deltagarlistanI startfältet fanns ett land mindre med mot året innan och detta sedan både Bulgarien och Israel valde att hoppa av. Dock valde Portugal, som endast deltagit två gånger tidigare (2006 och 2007) att återkomma igen. Sverige deltog inte, vilket blev tredje året i rad som SVT eller TV4 inte vill delta i tävlingen. Varken SVT eller TV4 i Sverige ville delta vilket gjorde att Sverige uteblev som tävlingsland för tredje året i följd.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 2003 och 2008, dvs. i åldrarna 9 till 14 år. Varje artist skulle framföra en nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
Delvis nytt röstningssystem igenÅret innan hade EBU tagit bort tittarröstningen för att bara låta juryröstning avgöra alla resultat. Men nu gjordes nya omtag. Bland annat försvann expert- och barnjuryn helt och ersattes av en onlineröstning. Denna skulle ses som tittarröstning men var inte knuten till något särskilt land. Det innebar också att vem som helst i världen kunde vara med och rösta i finalen.
Hur såg poängfördelningen ut?Varje lands jury delade ut poängen (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Totalt 928 poäng. Onlineröstningen hade lika stor totalsumma som jurygrupperna tillsammans, men här fördelades istället poängnen ut procentuellt utifrån hur många röster varje låt hade fått. EBU presenterade endast vilka summor bidragen hade fått och inte hur många röster eller procent av varje röster respektive bidrag fått. Bägge parters resultat slogs sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.
Dramatik i omröstningenOmröstningen bjöd på stor dramatik då jurygrupperna och tv-tittarna hade helt skilda åsikter om vem som skulle vinna. Efter juryröstningen hade värdlandet Georgien vunnit relativt överlägset – men de blev inte ens topp 10 i tittarröstningen, vilket slutligen bäddade för seger för Ryssland. Georgien blev istället totalt sett tvåa, följt av Australien på tredje plats. Nederländerna, som hamnade på fjärde plats, tog hem tittarröstningen. Deras tittarpoäng var däremot inte tillräckligt höga för att gå om för vinst. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 16:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Minsk i Belarus den 25:e november 2018. Det var andra gången som landet var värdnation och den här gången tilldelades de uppdraget mer än ett år i förväg, vilket var för att få mer tid på sig att förbereda arrangemanget.
Nytt deltagarrekordDeltagarlistan som presenterades under sommaren 2018 innehöll först 19 länder, men korrigerades till 20 länder, vilket blev nytt rekord! Bland deltagarna hittades Frankrike, som gjorde en comeback efter att senast ha tävlat år 2004, samt Azerbajdzjan (deltog senast 2013) och Israel (deltog senast 2016). Dessutom blev det två debutanter i sammanhanget: Wales, som annars tävlar som en del av Storbritannien i stora Eurovision, och Kazakstan vars TV-bolag Khabar TV bjöds in som associerad medlem (på samma sätt som Australien). I övrigt bestod startfältet av samma länder som tävlade i 2017 års tävling med undantag för Cypern. Varken SVT eller TV4 i Sverige ville delta vilket gjorde att Sverige uteblev som tävlingsland för fjärde året i följd.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 2004 och 2009, dvs. i åldrarna 9 till 14 år. Varje artist skulle framföra en nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
Omröstningen: jury- och onlineröstningFör andra året på raken avgjordes Junior Eurovision med hjälp av nationella jurygrupper samt onlineröstning. Varje lands jurygrupp skulle bestå av tre vuxna och två barn som individuellt rankade alla låtar (utom sitt eget lands bidrag). Onlineröstningen var däremot inte geografiskt bunden. Varje lands jurygrupp delade ut poängen (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng medan onlineröstningens poäng delades ut procentuellt utifrån hur många röster varje land fått. Procenten multiplicerades med totalsumman 1160 och utifrån den fick bidragen sina tittarpoäng.
Så fungerade onlineröstningen Två dagar före finalen lade EBU ut repetitionsklipp på en extern hemsida och utifrån dessa kunde publiken rösta på sina favoriter. Under finalframträdandena var omröstningen pausad men den öppnades igen i cirka 15 minuter efter framträdandena. Därefter sammanställdes resultaten.
Vinst till PolenDet blev Polen som vann efter juryernas och onlineröstningen, vilket var landets första seger. På andra plats kom Frankrike och trea blev Australien. Det kan vara noterbart att jurygrupperna nollade både Portugal och Wales, men då tittarna gav dem poäng blev inget land poänglöst. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|
Fakta
| Den 17:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Gliwice i Polen den 24:e november 2019. Polen stod värd för tävlingen och lyckades även ta hem segern, vilket var första gången i Junior Eurovisions historia som samma land vann två år på raken.
19 länder deltogUnder sommaren 2019 presenterade EBU en deltagarlista på 19 länder, vilka innehöll alla länder som tävlat året innan med undantag för Azerbajdzjan och Israel. Här gjorde också Spanien comeback efter 13 års frånvaro och EBU bjöd även in Australien och Kazakstan att tävla. Varken SVT eller TV4 i Sverige ville delta vilket gjorde att Sverige uteblev som tävlingsland för femte året i följd. TV4 hade heller ingen möjlighet att delta då de hade valt att säga upp sitt EBU-medlemskap hösten 2019.
De fasta tävlingsreglernaTill att börja med skulle alla tävlande vara födda mellan 2005 och 2010, dvs. i åldrarna 9 till 14 år. Varje artist skulle framföra en nyskriven sång som de antingen hade gjort själva och/eller tillsammans med andra. Bidraget skulle också framföras på max 2 minuter och 45 sekunder.
Omröstningen: jury- och onlineröstningFör tredje året på raken avgjordes Junior Eurovision med hjälp av nationella jurygrupper samt onlineröstning.Varje lands jurygrupp skulle bestå av tre vuxna och två barn som individuellt rankade alla låtar (utom sitt eget lands bidrag). Onlineröstningen var däremot inte geografiskt bunden. Varje lands jurygrupp delade ut poängen (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng medan onlineröstningens poäng delades ut procentuellt utifrån hur många röster varje land fått. Procenten multiplicerades med totalsumman 1102 och utifrån den fick bidragen sina tittarpoäng.
Så fungerade onlineröstningen Två dagar före finalen lade EBU ut repetitionsklipp på en extern hemsida och utifrån dessa kunde publiken rösta på sina favoriter. Under finalframträdandena var omröstningen pausad men den öppnades igen i cirka 15 minuter efter framträdandena. Därefter sammanställdes resultaten.
Värdlandet vann igenPolen var som sagt värdland och när alla poäng hade delats ut var det också Polen som hade fått högst totalpoäng. För första gången någonsin gick vinsten till det land som också arrangerade finalen. |
Finalen
Här nedan hittar du information om vilka länder som tävlade i finalen (listade i startordning).
|