« Inför ESC Rumänien 2022


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Theodor Andrei med bidraget ”D.G.T. (Off and On)” som representerade Rumänien. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 3 av 16, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Theodor Andrei?

 

Theodor Andrei, artistnamn för Theodor-Octavian Andrei, föddes den 9:e oktober 2004 i Rumäniens huvudstad Bukarest. Han blev känd i sitt hemland år 2017 då han tävlade i X Factor Kids där han tog sig från audition fram till semifinalstadiet. Tre år senare försökte han även tävla i vuxna X Factor men åkte då ut tidigt och ytterligare två år senare släppte han sitt debutalbum. I år, 2023, valdes han ut att tävla i den rumänska ESC-uttagningen med sitt bidrag ”D.G.T. (Off and On)” där han röstades fram av tittarna som vinnare och därmed Rumäniens representant i Eurovision 2023. Bidraget har han gjort tillsammans med Luca De Mezzo, Luca Ştefan Udăţeanu och Mikail Jahed.

Hur valde Rumänien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Rumänien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Selecția Națională 2023.

Uttagningen inleddes med en nationell antagning under senhösten 2022 som utmynnade i att 12 finalbidrag valdes ut. Dessa framfördes sedan i en direktsänd final i februari där bara online- och telefonröstning avgjorde vinnaren. Juryröstningen, som mer eller mindre varit avgörande året innan, var därmed helt borttagen denna gång.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

I en redan svag semifinal så är detta garanterat ett bottenbidrag i min lista. Detta är egentligen inte bra någonstans, från falsksången till den fåniga dansen med de lättklädda kvinnorna. Theodor har ingen karisma och låten är väldigt intetsägande. Jag förstår ingenting här, det blir bara rörigt när jag lyssnar på det. Detta är dessvärre ett bidrag som jag bara kommer att vänta på att ta slut.


.

Det blir ett Nej från min sida. Inte min smak av musik.


.

Om någon någonsin frågar dig vad ordet “cringe” betyder så skicka dem en länk till denna låt och framträdande. Mer behöver du inte säga. Och egentligen behöver inte jag heller göra det. Men något ska ändå sägas. Det är i ärlighetens namn riktigt uselt. Jag har sett idolauditions där folk sjunger renare och bättre än denna herre. Det gör att låten bara blir sämre. Så plocka bort det visuella, för det är en helt annan historia, och fokusera bara på låten i sig. Ingen ska behöva gå igenom den tortyren egentligen, men lyssna och försök höra om det är bra. Du kommer inte hitta något. Rent visuellt är det som att titta på en striptease på en tisdag under morgonpasset. Detta tävlar med några andra låtar om titeln ”Årets Sämsta Bidrag”. Mer om dem senare i denna semifinal! Slutligen måste jag nämna låtens titel. Det är tre bokstäver. Jag har ännu inte kunnat placera dem i rätt ordning, men framför allt vet jag inte vad de står för. Det irriterar mig mer än det borde.


.

Jag var inte helt såld på förra årets rumänska ESC-bidrag ”Llámame”, men i jämförelse tycker jag att den låten är väldigt mycket bättre än årets tävlingsbidrag. Helt ärligt förstår jag ingenting av den här låten som i den nationella finalen framstod mer som ett förvirrat studentspex som mer gick ut på att klä av sig så mycket kläder som möjligt på scenen under 3 minuter än att försöka framföra detta på ett någorlunda vettigt sätt. Svag etta till Rumänien i år.


.

Från förra årets härliga dänga till det här tramset, vad hände? Har sett några klipp från framträdandet och jag hoppas verkligen de gör ändringar. För just nu känns det bara osmakligt och opassande i samband med låten. (Nä det är inte samma sak som Hatari, de var i en helt annan liga!)


.

Den här är svår. Egentligen är det en intressant låt, som är rivig och ganska garagerockig, och det där borde jag gilla. Tyvärr är det här också ett skräckexempel på hur ett scennummer kan förstöra en låt, i alla fall baserat på det vi såg i den nationella uttagningen. Theodor har dock själv sagt att han kommer göra ett annat nummer i Liverpool. Jag får hoppas på det, men jag tror inte det kommer bli så lätt. Enligt vad jag förstått det så har TVR lagt ner otroligt lite med resurser på sitt deltagande de senaste åren, och många artister har ofta lämnats till sitt eget kunnande vad gäller scenografi och koreografi. Därför har jag inte så höga förväntningar. Som det är nu så är det som sagt, en låt jag borde gilla, men jag blir bara störd (och skrämd) över allt som händer runtom.


.

Tycker att låten har en himla skön rytm. En sådan där som man lätt kan drömma bort sig lite i. En sak jag reagerade på när jag hörde låten första gången är hur mycket den påminner om Kroatiens bidrag Crazy från 2018. Känns som att båda bidragen är byggda på samma grund. Vill minnas att Kroatien fick 4 poäng av mig 2018, så jag ger väl samma till Rumänien i år.


.

Likt fallet med Armenien följer Rumänien upp fjolårssuccén med något fullständigt platt och tråkigt. Detta bidrag är bara så fruktansvärt rörigt och skrikigt. Här blandas alla möjliga stilar på ett udda sätt. Det ganska avklädda numret med både kvinnliga och manliga dansare avslutas med att hans egen skjorta åker av och visar texten ”Make Love No War” på hans överkropp. Kan vara det sämsta bidraget från Rumänien någonsin. Det blir en fet nolla!


.

Tycker faktiskt att låten i sig är helt ok. Ett skönt gung och en melodi och rytm som är lätt att digga med i. Men, framträdandet är svajigt och hela scenframträdandet får en att sätta kaffet i halsen.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
11 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


För en gångs skull känner jag mig helt säker på placeringen, för detta är garanterat ett bottenbidrag. Allt annat än botten-3 vore en skräll för Rumänien.


Rumänien brukar vara ett land som skräller sig till final men i år kommer de nog att få stanna i semifinal!


Vad ska jag säga? Det kan inte gå vidare. Det är för dåligt.



Nej, Rumänien går inte till final i år. Jag är ganska säker på att låten kommer att glömmas bort bland allt annat som finns med så länge de inte justerar framträdandet till Liverpool. Rumänien har ju tidigare åkt ur semifinaler när det har varit just den här typen av förvirrade framträdanden.


Jag lovar er att ni missar inget om ni redan nu måste ta er första kisspaus.


Ska man nå framgång måste man spela spelet, men från vad jag sett har TVR inte varit så sugna på att göra just det. Efter att man kastades ur tävlingen 2016 har det gått mycket mentala troll i Rumänien och jag har svårt att se hur Theodor Andrei, lämnad till sitt eget öde, ska föra dem vidare.



I skrivande stund ligger Rumänien sist hos spelbolagen att kvalificera sig för finalen. Kroatien åkte ju dessutom ut med huvudet före år 2018 med samma låt, så skulle inte bli förvånad om historien upprepar sig.


Finns inte en chans att Rumänien tar sig vidare med detta taffliga bidraget. I så fall skulle jag bli väldigt förvånad.


Det här är så långt från WRS man kan komma att Rumänien inte kommer ha en chans att ta sig till final om framträdandet i semifinalen håller sig på samma nivå som från den nationella uttagningen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera