« Inför ESC Ukraina 2019*

Inför ESC Ukraina 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Ukraina, som i år representerades av gruppen Go_A med låten ”Solovey”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Ukraina i den första semifinalen, där vi gav dem startnummer 14 av 17. Ukraina röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 22 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Ukrainas resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

* Ukraina skulle ha deltagit 2019, men hoppade av i ett sent skede p.g.a. att de inte hittat någon artist att skicka. Vi gjorde trots det en Inför-guide om den artist som vann den nationella finalen.

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Ukraina har visat sig vara en jätte inom Eurovision, inte minst under det dåvarande decenniet. Under första halvan lyckades man alltid parkera på topp 15, och bland dessa resultat sticker bl.a. Zlata Ohnevych ut med bronsplatsen 2013, likaså även Mika Newton som slutade fyra 2011. Sedan kom Krimkonflikten in i bilden vilket började sätta spår i Ukrainas approach i Eurovision. 2015 var man såpass ansträngd ekonomiskt p.g.a. kriget att man inte kunde vara med i tävlingen, och övertid har Ukrainas inriktning i huvudsak varit att varje år försöka få Europa på deras sida i den konflikten istället för Rysslands. Detta märktes inte minst 2016 med låten ”1944”, där det verkligen gick hem. Ukrainas ställningstagande gav dem deras andra guld!

Men därefter har man börjat halka efter. Som så många andra värdländer under 2010-talet kraschlandade Ukraina rejält på hemmaplan och slutade inte bättre än på 24:e plats. 2018 höjde man sig ett par hack till 17:e, men 2019 satte däremot ett väldigt obehagligt avtryck i Ukrainas Eurovisionhistoria, då oroligheterna på hemmaplan till slut ledde till att de ”portade sig själva” från Eurovision. Om du vill veta mer om detta läs denna krönika.

Ukraina deltog vid 8 av 10 möjliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 2004 med uppehåll åren 2015 och 2019).

Fakta

  • Totalranking:
  • 6 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 1:a plats i final (2016)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 24:e plats i final (2017)
  • Värdnation:
  • Ja (2017)
  • Totalpoäng**:
  • 2 305 p
  • Snittpoäng**:
  • 288 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är Go_A?

 

Gruppen Go_A är ett ukrainskt electro-folkband som består av fyra medlemmar: Kateryna Pavlenko, Ihor Didenchuk, Taras Shevchenko och Ivan Hryhoriak. De startade bandet 2011, men det var först i december 2012 som deras första singel släpptes. Tre år senare släppte det helt då låten ”Vesnianka” blev en succé, åtminstone på radio. Året därpå släpptes debutalbumet Idy na zvuk som innehöll tio låtar.

Sedan dess har gruppen gett ut enstaka singlar, men det var först 2020 då de tävlade i ukrainska Vidbir som det tog fart igen. Deras låt ”Solovey”, gjord av medlemmarna Taras Shevchenko och Kateryna Pavlenko, tog sig först till final och därefter blev den såväl juryns som tittarnas vinnare. Go_A blev därmed klara för tävlan i Eurovision 2020. Men nu blir det inget av med det eftersom att tävlingen ställdes in. Dock kommer de få tävla för Ukraina 2021.

Hur valde Ukraina till Rotterdam?

 

Ukraina valde artist och bidrag genom uttagningen Vidbir 2020, som bestod av två semifinaler och en final. I uttagningen fick en tremannajury tillsammans med tv-tittarna först bestämma vilka 6 akter (3 per semi) som skulle röstas vidare till finalen och därefter tillsammans utse en vinnare.

Vi ska också berätta att detta år infördes en ny regel i Vidbir som innebar att ingen artist i startfältet fick ha uppträtt i Ryssland och/eller på Krimhalvön sedan år 2014. Detta gällde även planerade konserter och det inkluderade även vinnaren.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Det här är anledningen till varför jag älskar Eurovision! Det finns så oerhört mycket skumma musikgenrer runt om i Europa som man aldrig får höra annars – och allt som oftast får dessa gamla folkvisor en rejäl uppdatering och bildar något helt unikt fusion-aktigt. Fullständigt fenomenalt! Polyfonisk sång är visserligen svårlyssnat, men här blir det en upplevelse! Ukraina visar att man har förmågan att blanda modernt och gammalt på ett snyggt, suggestivt sätt – precis som med ”1944” för fyra år sedan. Mer sånt!


.

Låt mig börja med att säga att jag genuint tyckte Ukraina hade den bästa låten förra året och tror att de hade vunnit ifall de hade fått tävla. #JusticeForMaruv

Tillbaka till verkligheten. Jag sticker ut halsen och säger att de gick från det bästa till årets absolut sämsta bidrag. Jag tycker genuint detta är hemskt. Man kan använda alla möjliga termer om hur unikt och häftigt det är. Att man bara hade hört detta i Eurovision. Men faktum är att när jag hör hennes röst så känns det som att någon hamrar en spik rakt igenom mitt öra. Den enda positiva aspekten av att Eurovision blev inställt i år är att jag slipper höra detta. Bang!


.

Jag ska erkänna att när jag hörde ”Solovey” första gången tyckte jag den lät som ett intro till en skräckfilm, men sedan har jag reviderat den tanken och har börjat att gilla låten istället. Till och börja med gillar jag etnosoundet som gruppen bjuder på och även om det känns kallt så känner jag mig inbjuden in i Go_A:s värld. Sedan är det ett snyggt visuellt nummer som gör det ännu bättre. Det enda jag har svårt för är sångerskans sätt att skriksjunga men i studioversionen är det inte lika uppenbart som i videon.

Gissningsvis tror jag det hade kunnat gå riktigt bra för Go_A och därför hoppas jag nu när de har blivit utvalda att tävla igen 2021 att de får med sig en minst lika bra låt.


.

I början ratade jag den här låten direkt och kunde inte förstå varför den vann. Tycker inte om hennes smått skrikiga röst men musiken är cool och annorlunda och sticker ut. Svårt att se hur långt den hade nått för hade jag bara fått höra den en gång vid själva semifinalstillfället så hade den bara fått en etta.


.

I år är det alltså Ukraina som axlar rollen som det land som bjuder på det obligatoriska etniska stycket – första gången som de sjunger helt på ukrainska, kan tilläggas. Så varför blir jag inte såld på det här fast jag borde? Tror nog det har att göra med att låten saknar ganska mycket. Den har ett väldigt lockande intro, men sen står bara låten och trampar. Det hade kunnat hända så mycket mer.

Även Go_A är bekräftade som deltagare 2021, och jag hoppas de får med sig en bättre låt. Potentialen finns i alla fall där.


.

Jag verkligen älskar sådan här musik. Ukraina är tillsammans med Georgien mina vinnare för i år. Jag älskar helheten. Musiken, den vackra texten (även om jag inte förstår ett ord), sångerskans röst.

Jag hoppas Go_A kommer med en minst lika bra låt nästa år. Det är sådana här fantastiska bidrag som Eurovision behöver.


.

Landet som förra året ”blev tvungna” att hoppa av Eurovision. Deras låt kan beskrivas som en moderniserad folksång med beat. En låt med tydliga inslag av traditionell ukrainsk musik. Detta försökte sig Polen på ifjol utan större framgång. Låttiteln betyder ”Näktergal”, vilket inte direkt är det första man tänker på när man hör sångerskan 🙂 Jag tycker att det är ett underhållande och udda bidrag som sticker ut och som jag tilltalas av.


.

Första gången jag hörde bidraget tänkte jag ”åh nej, inte en sån igen”. Med sån menar jag just sångsättet. Kan ha lite svårt för det! Men, i jämförelse med Polens bidrag 2019 är detta en vinnare. Även om den inte når fram hela vägen så blir det något som tilltalar mig. Älskar att man sjunger på det egna språket, att man blandar spår av ursprung och moderna radiotongångar. Att sångerskan ser ut som en skrämd katt drar ner helheten för det, men är klart godkänt.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
23,5 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera