« Inför ESC Island 2019

Inför ESC Island 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Island, som i år representerades av artisten Daði Freyr & Gagnamagnið med låten ”Think About Things”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Island i den andra semifinalen, där vi gav dem startnummer 4 av 18. Island röstades sedan vidare till finalen, där de fick startnummer 5 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Islands resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Island gick in i 2010-talet med ett gott självförtroende efter sångerskan Yohannas silver året innan. Under första halvan (2010-2014) lyckades man hålla uppe en svit på fem raka finalplatser, även om det i slutändan inte blev bättre än en 15:e plats. Därefter hamnade man i en rejäl svacka med fyra raka finalmissar, där man dessutom också kom sist i semin 2018. Men senaste gången, 2019, bröt man denna förbannelse, samtidigt som man också råkade reta gallfeber på värdlandet Israel – när man skickade gruppen Hatari. Detta skulle dock räcka till tionde plats, det bästa resultatet under decenniet för Island.

Island deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1986 med uppehåll åren 1998 och 2002).

Fakta

  • Totalranking:
  • 28 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 10:e plats i final (2019)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 19:e/sista plats i semifinal (2018)
  • Värdnation:
  • Nej (vann aldrig)
  • Totalpoäng**:
  • 1 277 p
  • Snittpoäng**:
  • 128 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är Daði Freyr & Gagnamagnið?

 

Daði Freyr Pétursson föddes den 30:e juni 1992 i Reykjavik. När han var ett år gammal flyttade han med sin familj till Danmark och bodde där under åtta års tid innan de bestämde sig för att flytta tillbaka till Island. Daði har en examen i sociologi samt en Bachelor of Arts i ljudproduktion. 2017 tävlade han i Islands uttagning Söngvakeppnin då med bidraget Hvað með það? (Is This Love?). Den gången blev det ingen seger, utan han fick nöja sig med en andraplats. 2020 gick det bättre då han vann hela uttagningen.

Gruppen Gagnamagnið leds av Daði och har hittills bara släppt två singlar, vilka är låtarna de tävlade med i Söngvakeppnin. Själva gruppen består av förutom av Daði  och hans fru Árný Fjóla Ásmundsdóttir även av sångerskan Sigrún Birna Pétursdóttir och deras vänner Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson och Jóhann Sigurður Jóhannsson.

Daði Freyr & Gagnamagnið skulle ha tävlat med bidraget ”Think About Things” som gjordes av Daði Freyr Pétursson själv.

Hur valde Island till Rotterdam?

 

Island valde artist och bidrag genom uttagningen Söngvakeppnin 2020, som bestod av två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlade fem bidrag där en jury och tv-tittarna tillsammans röstade fram två vinnare till final. Inför finalen kompletterade en jury startfältet med en joker, vilken kom från de icke-kvalificerade bidragen.

Själva finalavgörandet hade samma modell som semifinalerna, med den skillnaden att den avgjordes i två rundor där vinnarna i första omgången möttes i en avgörande duell där den slutgiltiga vinnare korades.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här tror jag att vi hade haft vinnarna av ESC 2020, om tävlingen faktiskt hade blivit av. Ja, det låter kanske lite underligt, men detta bidrag innehåller faktiskt så pass många grundläggande vinnarelement att jag nästan är övertygad om en isländsk vinst. Detta är kitschigt, men med glimten i ögat. Det är svängigt. Det är helt unikt. Det är minnesvärt. Och framförallt är en låt med många hooks – även om det kanske inte är supermodern poplåt á la 2020. Men med tanke på att låten redan går varm på svenska radiostationer, och att den uppmärksammats internationellt, bl.a. då musikvideon blivit viral i USA, så finns all anledning att tro att det här skulle funka i ESC också. Och jag gillar det här, inte minst! Även om låten kanske är lite väl kitschig, så är detta supercharmigt och intressant. Klart det mest minnesvärda bidraget i år – och hade förtjänat en vinst enligt mig.


.

Det är tre bidrag i årets tävling som sticker ut från mängden – Ryssland, Litauen och bidraget vi ska tala om nu Island. För mig är det också det sämsta av de tre. Alla var favorittippade inför tävlingen med låga odds innan allt ställdes in. Det hade säkert gått väldigt bra för Island. Men här ska jag skriva vad jag personligen tycker om bidraget och jag är inte så förtjust i det. Hatari chockade hela Europa förra året och Island var på allas läppar. I år hade de två andra knasiga bidrag att försöka tävla med och i slutändan tror jag de hade förlorat kampen mot dem båda. Till skillnad från de andra två så är detta det enda bidraget där jag vill ta fram skämskudden.


.

Det jag kommer att säga nu trodde jag aldrig någonsin att jag skulle behöva säga, men när jag hör och ser på årets isländska låt tar jag tillbaka allt negativt jag sa om Hatari ifjol! För precis som de finska Lordi-monstren 2006 var i alla fall Hatari underhållande att titta på i jämförelse med vad Island valde ut i år. Det här är INTE roligt, utan det är bara ett fånigt, pinsamt och larvigt försök till låt som till och med i min bok får ”Imse vimse spindel” att vinna en Grammy för bästa låt.

Det enda jag kan glädja mig åt är att Island förhoppningsvis tänker om och tänker rätt 2021, så att vi får tillbaka kvalitén igen från denna önation.


.

Island bjuder åter på ett härligt inslag i Eurovision. Det var min andra favorit i deras tävling men får nog säga att jag föredrar den isländska versionen fast det är ju alltid kul när man kan sjunga med också. Dröjde länge innan jag såg själva framträdandet och det gör ju bara låten så mycket roligare. Dock har jag tröttnat en aning nu efter väldigt många lyssningar.


.

Jag har ett par vänner som verkligen är tokförtjusta i den här låten och när jag bara ger en trea undrar jag om jag gör nåt fel här… Men hur som helst, även om jag i och för sig tyckte mer om Hataris låt än detta, så ser jag i alla fall varför den här låten har sina fans. För samtidigt som Island fortsätter bjuda på något konstigt med Daði Freyrs artisteri (vilket i sig inte bara är unikt i denna låt), så är det här samtidigt betydligt oskyldigare jämfört med ”Hatrið mun sigra” från ifjol. Istället för en dystopisk klagosång sjunger han istället om sin nu ett år gamla dotter. På det viset är det här ändå betydligt gulligare. Sen är det något charmigt med retrostilen i låten också.


.

Likt Litauen så tycker jag extra synd om Island när det kommer till det faktumet att tävlingen aldrig blev av. Jag tror att de hade haft goda chanser att knipa sin första seger i år. Låten sticker minst sagt ut med sin retrostil samt udda framträdande, dvs om de använt samma som Islands nationella final.


.

Island kör vidare på vägen att skicka ett bidrag som sticker ut och som är underhållande och originellt. En soulinspirerade låt som är allt annat än mainstream. Låten är funkig och väldigt retro kombinerat med ett udda och småroligt framträdande. Den isländska versionen handlar om teknik och datorer och om hur gruppens dans ska rädda världen medan den engelska versionen som var avsett för Eurovision var en ytterst personlig text om front-sångarens ettåriga dotter och om dennes innersta tankar och funderingar samt känslorna som uppstår att bli förälder. Den tillför mycket glädje och har fått bra respons av ESC-fans världen om. Hade mycket väl kunnat bli en vinnare. Island ihop med Ryssland och Litauen är bland de största förlorarna att tävlingen ställdes in. Precis som ifjol tog det ett tag att uppskatta Islands bidrag. Jag gillade den inte alls när den vann den isländska nationella uttagningen. Men nu när man har fått storyn bakom låten börjar man ta till sig den på ett helt annat sätt. Island har hittat ett framgångskoncept i Eurovision och jag hoppas att de kommer tillbaka till 2021 med ytterligare något underhållande bidrag.


.

2019 gick jag verkligen igång på Islands bidrag. Det var så otippat att jag skulle placera dem så högt, men i år får de inte lika mycket poäng. Jag älskar sångarens röst och jag lyssnar hellre på den isländska versionen än den engelska. Jag var inte så förtjust i framträdandet, men sågar den inte heller. Ett framträdande som ändå hade kryddat ESC live, men som vi nu inte får ta del av.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
23 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera