« Inför ESC Danmark 2019

Inför ESC Danmark 2021 »


INOFFICIELL EUROVISION 2020. Det har blivit dags att presentera Danmark, som i år representerades av duon Ben & Tan med låten ”Yes”. I vår specialupplaga av årets Eurovision tävlade Danmark i den andra semifinalen, där vi gav dem äran att bli den avslutande akten i startfältet (nummer 18). Danmark röstades sedan vidare till finalen, där vi gav dem startnummer 14 av 26.

I den här artikeln får du först en sammanfattning om Danmarks resultat i förra decenniet. Därefter följer en presentation om årets uttagning och artist- och bidragsval innan vi sedan delar med oss av våra betygsättningar och kommentarer. Nu börjar vi!

 

Summering. Resultat på 2010-talet

 

Under det här decenniet som varit har Danmark lyckats relativt bra. Inte minst märktes det under den första halvan (2010-2014) då man radade upp fyra av fem platser i topp 10. 2012 slutade förvisso i en snöplig 23:e plats, men man följde upp det med att ta sitt tredje Eurovisionsguld året efter. Men efter den storhetstiden började formen vackla, då danskarna sedan fick se finalen från läktarna två år på raken. Men sakteligen började man återhämta sig med tre raka finalplatser igen, där en till topp 10-placering 2018 sticker ut lite extra. Nu senast var man i final igen, och denna gång slutade äventyret på en 12:e plats. Men den gången var man ändå ytterst nära att åter få se finalen från läktarna då man hamnade tia i sin semi – en poäng mer än elfteplacerade Litauen!

Danmark deltog vid samtliga Eurovisioner på 2010-talet (de har för övrigt deltagit aktivt i tävlingen sedan år 1957 med uppehåll mellan åren 1967-77 samt 1994, 1998 och 2003).

Fakta

  • Totalranking:
  • 5 (av 46)*
  • Högsta placering under decenniet:
  • 1:a plats i final (2013)
  • Sämsta placering under decenniet:
  • 17:e plats i semifinal (2016)
  • Värdnation:
  • Ja (2014)
  • Totalpoäng**:
  • 2 014 p
  • Snittpoäng**:
  • 201 p

* Rankingen består av en addering av alla länders totalplaceringar mellan 2010–2019 i bakvänd ordning. Om t.ex. 43 länder deltog får vinnaren 43 poäng, tvåan 42 poäng osv. nedåt. Därefter har vi slagit samman poängsummorna och listar länderna i ordning från högsta till lägsta totalpoäng.
** Snitt- och totalpoäng innehåller den totala poängsumma som landet samlade ihop i både semifinaler och finaler mellan 2010–2019.

 

Mer fakta. Vilka är Ben & Tan?

 

Benjamin ”Ben” Rosenbohm, 17 år och Tanne ”Tan” Amanda Balcells, 22 år, träffades när båda deltog i danska X-factor 2019. Då var Tanne en del av en grupp som hette Echo, som slogs ut redan i semifinalstadiet, medan Benjamin tog sig till finalen där han blev tvåa.

Efter sin medverkan slog de sig samman till en duo under namnet Ben & Tan. De tävlade sedan om en plats i Dansk Melodi Grand Prixs final via en specialsemifinal med sitt bidrag ”Yes”, som gjordes av Emil Adler Lei, Jimmy Jansson och Linnea Deb. Efter att publiken i deras distrikt sagt sitt hade de fått stöd nog att ta sig direkt till final. Väl i final blev det de som vann, även om de på grund av coronavirusutbrottet fick sjunga inför en tom Royal Arena i Köpenhamn.

Låten ”Yes” handlar om att man ska vara öppen för kärlek även om den kan få dina ursprungliga planer att spåra ur.

Det kan också noteras att det är tredje gången som en duo vann Dansk MGP vid ett decennieskifte. År 2000 var det Olsen Brothers, 2010 duon Chanée & N’evergreen och nu duon 2020 blev det Ben & Tan.

Hur valde Danmark till Rotterdam?

 

Danmark valde artist och bidrag genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2020, som bestod av en finalkväll med tio bidrag. Av dessa hade publiken fått utse tre bidrag via en P4-semifinal i januari och därefter fick en jury välja ut ytterligare två bidrag som publiken ratat i samma omröstning. Resterande fem bidrag hade valts ut internt hos TV-bolaget DR. Själva finalen avgjordes i två omgångar av jury och tittarna, där slutligen duon Ben & Tan vann.

På grund av coronavirusutbrottet som vid tidpunkten (mars 2020) var aktuellt tog produktionen beslut om att inte släppa in någon publik i Royal Arena i Köpenhamn (där finalen sändes från).

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är nog det bidrag som har växt allra mest på mig sedan februari. Från början tyckte jag att låten var lite platt, och att det saknades kemi mellan det två duettpartnerna – något som iofs fortfarande stämmer. Men låten har mycket själ och är kanske den gladaste och mest positiva låten i årets startfält – en sann stämningshöjare! Detta är ett typiskt danskt bidrag, såsom de ska låta. Och dessutom finns massor av potential att skapa ett oerhört vackert scennummer av det här. Jag kan redan se en repris på Ell & Nikkis scennummer, och då hade detta kunnat tävla om vinsten. Kort sagt: detta är guld värt! Det klart bästa danskarna kommit med på flera år!


.

Förlåt Danmark, men detta är så smörigt och klämkäckt att jag bara vill spy. Artisterna har faktiskt en bra närvaro och ett fint samarbete på scen, men låten i sig förstör allt för mig. Danmark har gått den här vägen i några år nu och det känns som att det bara blir värre och värre. Jag vill inte fortsätta rabbla, för jag tror ni fattar vinkeln.


.

Vi avslutar som sagt semifinal 2 i positiv anda och jag är mer än med på att säga Yes till ”Yes”. Jag gillar att Ben & Tan lyckas få till sitt duo-skap på ett bra sätt så att det inte blir som det vart mellan Chanée & N’evergreen i Oslo 2010. Ben & Tan känns mer harmoniska ihop och det gör allt.

Det är synd nu att de inte får tävla i Rotterdam, för jag tror de hade kunnat gjort bra ifrån sig och tagit Danmark till ännu en fin finalplats. Kanske lika bra som Chanée & N’evergreen fick 2010.


.

Hade tänkt att ge ett lägre betyg men får erkänna att jag gillar verserna något i alla fall. Men refrängen känns fjortis och jag diggar inte alls det här. Tycker Danmark hade betydligt bättre låtar de kunnat skicka än det här.


.

Det finns ett problem jag har med denna låt. Eller kanske inte låten i sig, men vi kommer tillbaks till det. Jag kan i vart fall förstå vad man försökte göra med hooken. ”Say yes, say yes”. Okej, det ska skapa en positiv stämning.

Men här kommer problemet. Artisterna har inte den naturliga kemin. Det gör att det blir svårt att se bortom det faktum att detta är blott ett framträdande där trovärdigheten inte riktigt kommer fram. Så därför kan jag inte mäkta med mer än en tvåa för ett bra försök. Klapp på axeln.


.

Ja, mycket mer danskt än så här blir det väl inte? Danmark har ju en vana att skicka just sådana här glada catchiga låtar. Trots att jag är en tjurig Närking i grunden så kan jag inte låta bli att tycka om den här låten och bli lite gladare när jag hör den. Någon vinnare är det inte, men en frisk fläkt i startfältet.


.

Och här har vi en av mina två personliga storfavoriter i år. Jag tycker att detta är Danmarks bästa bidrag i modern tid. Håller inte med mina panelkollegor om att kemin saknas. De gjorde ett utmärkt framträdande i den danska finalen med sin låt som är medryckande och catchy. Låten ”Yes” är en låt i countrystil och påminner väldigt mycket om Smith & Tell som ligger mig varmt om hjärtat. Stort Grattis till Jimmy Jansson som härmed fick med sitt första bidrag till Eurovision. Hans hårda arbete gav äntligen utdelning, totalt har han haft 9 bidrag med i olika nationella finaler det här året, varav 6 st i Sverige. Även en annan Mello-veteran, Linnea Deb har varit med och skrivit låten. Hon förekom inte alls som låtskrivare i svenska Melodifestivalen i år.


.

Jag är inte personen som favoriserar en glad och käck låt i den här stilen, utan föredrar lite melankoli och moll-ackord, men det här är ett bidrag som har växt för mig. Inte att det klättrar högt, men klart godkänt. Jag hade andra bidrag som favoriter i den danska uttagningen, men detta hade ett bra sound i liveframträdandet, som jag tror de vann mycket på. Lite mer kemi som artistpar hade de gott kunnat träna på!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 40 möjliga)

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera