NYHETSUPPDATERING. Med anledning av att den ordinarie Eurovision 2020 ställdes in gjorde vi en specialbevakning kring allt som händer i efterföljderna av den. Detta inkluderade att följa digitala kringevenemang men även att informera om nyheter som under våren 2020 rörde den kommande upplagan 2021.
OBS! Denna sida uppdaterades senast 2020-05-17. Följ den fortsatta nyhetsutvecklingen från den här sidan.
Eurovision-veckan 2020Här är ett axplock av händelser som ägde rum under årets Eurovision-vecka.
|
16 maj. Nu när det mesta kring inställda Eurovision 2020 är över kom en rad positiva besked som gäller framtiden för tävlingen. Här är en sammanställning.
Värdstad och värdland för ESC 2021 bekräftad
Hamnstaden Rotterdam i Nederländerna får fortsatt förtroende av EBU att vara värdstad för Eurovision Song Contest. Detta bekräftades i samband med att ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine A Light sändes den 16:e maj. Läs mer »
Biljettbesked 2021
EBU lämnade också besked på denna sida om huruvida köpta biljetter till Eurovision 2020 hålls giltiga till 2021. Svaret på frågan är: ja, de kommer vara giltiga. För enkelhetens skull flyttas biljetternas giltighet över, t.ex. om du köpte biljett till första semins direktsändning kommer den att vara giltiga för första semins direktsändning 2021. Detta är dock förutsatt att produktionen kan ta in publik i arenan 2021, vilket inte är fastställt än. Det är därför oklart om det kommer att göras några biljettsläpp inför 2021.
Ifall att du inte kan eller vill vara på plats 2021 och har köpt biljetter finns det möjlighet att återbetala biljetter. Under perioden 25:e maj till 5:e juni kommer EBU lägga ut information om hur du går tillväga. Efter att återbetalningsfönstret har stängts kommer återbetalningarna börja skickas ut, det kan dröja upp till 6 veckor innan pengarna sitter på kontot. Det är bara den som köpt biljetter som kan genomföra processen. Återbetalning ska vara möjlig att genomföra oavsett om du köpt biljetter från Avrotros eller den officiella biljettförsäljaren.
Om du köpt biljetter i ett sällskap där en eller flera inte har möjlighet att resa till Rotterdam 2021 finns möjligheten att registrera om biljetter. Det går däremot inte att göra delvis återbetalning, utan om du vill ha pengarna tillbaka måste hela sällskapets biljetter lämnas tillbaka.
Ytterligare fyra artistbesked
Förutom detta besked har ytterligare fyra länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, och samtliga dessa länder kommer också behålla sitt artistval från 2020. Dessa tre länder är Lettland, Malta, San Marino och Slovenien. Antalet länder som gått denna väg är nu totalt 18 stycken, och det handlar om dessa länder:
Australien (Montaigne), Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Lettland (Samanta Tīna), Malta (Destiny), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), San Marino (Senhit), Schweiz (Gjon’s Tears), Slovenien (Ana Soklič), Spanien (Blas Cantó), Tjeckien (Benny Cristo), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).
Värdstad, tema och datum för Junior 2020
Även om det är långt kvar kommer nu besked från EBU att man fortsätter planerna för årets Junior Eurovision Song Contest. Sedan tidigare har det sagts att tävlingen för ett andra år ska äga rum i Polen och nu står det klart att det blir huvudstaden Warszawa som tar emot tävlingen den 29:e november. Temat blir #MoveTheWorld.
EBU ska jobba med olika scenarier för att tävlingen ska kunna bli av som tänkt, vilket i praktiken skulle kunna innebära vissa eventuella begränsningar i vad vi är vana att se tävlingen kring.
Grattis Island!
Det blev Islands Daði & Gagnamagnið med “Think About Things“ som vann ESC-Panelens och Eurovision Radio Internationals Inofficiella Eurovision 2020!
Vi återkommer med mer final- och semifinalstatistik under de kommande dagarna.
16 maj. Ikväll skulle finalen i Eurovision 2020 äga rum, men som vi alla vet blir det inte så. Men istället för ingenting sändes ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine A Light direkt över hela Europa med start kl. 21:00 CEST.
15 maj. Även i det norska specialprogrammet om Eurovision utsågs Island till vinnare. Det kan noteras att isländska Daði og Gagnamagnið fick nästan dubbelt så många röster mot tvåan, som blev Little Big från Ryssland. Även på tredje plats hittade sig en förhandsfavorit in, nämligen Litauens The Roop. I Norge fanns möjlighet att rösta på Sveriges The Mamas som totalt sett blev 6:a av 12 bidrag. Hela resultatet går att ta del av här.
NRK öppnar antagningen till Norsk MGP 2021
15 maj. Norge utser artist och bidrag till Eurovision 2021 via sin Norsk MGP. Fram till den 16 augusti välkomnar nu TV-bolaget NRK alla som vill delta att skicka in låtar.
15 maj. Idag fredag släpptes den sjunde och sista episoden i webbserien Eurovision Home Concert. I programmet framför ett antal tidigare Eurovision-artister det tävlingsbidrag artisten hade/skulle ha haft under sitt Eurovision-år samt en cover på en låt som röstats fram av publiken i sociala medier.
I detta avsnitt medverkar följande artister: Go_A (Ukraina 2020), Dana (Irland 1970), Dami Im (Australien 2016), Diodato (Italien 2020), Eimear Quinn (Irland 1996), Imri Ziv (Israel 2017), Secret Garden (Norge 1995), Melovin (Ukraina 2018) och Yohanna (Island 2009).
Tidigare delar som producerats under våren: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5 och del 6.
15 maj. Från och med nu den finns den officiella CD-skivan med samtliga 41 Eurovision-bidrag till försäljning. I denna artikel tipsar vi dig om var du enklast köper den.
14 maj. Vi säger grattis till Island som fick Sveriges 12:a efter att den röstande juryn och tv-tittarna röstat i SVT-programmet Eurovision: Sveriges 12:a som sändes på torsdagskvällen i SVT1. Förutom de 25 tävlingsbidragen bjöd sändningen även på historiska vykort, kommentering av Edward af Sillén, bilder från Eurovision 2013 och 2016 samt på två liveframträdanden med The Mamas.
14 maj. Under torsdagskvällen 14:e maj sändes den andra delen i webbserien Eurovision Song Celebration 2020. I denna del visades bidragen som skulle ha tävlat i den andra semifinalen samt Frankrike, Spanien och Storbritannien (som skulle ha extraröstat). Ingen röstning förekom utan det var endast ett hyllningsprogram.
13 maj. Nu i maj 2020 har tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftat att deras artistval 2020, alltså Benny Cristo, kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2021. Det blir således ingen ny webbfinal i Tjeckien anno 2021, åtminstone inte en final med flera artister med olika bidrag.
I skrivande stund har 22 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, varav 14 har bekräftat att de kommer att skicka sitt 2020-artistval:
Australien (Montaigne), Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), Schweiz (Gjon’s Tears), Spanien (Blas Cantó), Tjeckien (Benny Cristo), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).
Bland de resterande bekräftade länderna har Danmark, Estland, Finland, Litauen, Norge och Sverige sagt att de inte ger sitt 2020-artistval någon förtur, utan samtliga kommer åter välja både artist och bidrag via respektive nationell uttagning. Sedan återstår två länder som har bekräftat deltagande men inte sagt mer om nationell uttagning. Dessa länder är Irland och Kroatien.
13 maj. Denna dag för exakt 20 år sedan hölls Eurovision Song Contest 2000 i Globen i Stockholm. Det var den allra första Eurovisionen på det nya millenniet som skulle avgöras i Sverige. Efter att Charlotte Nilsson (nu Perrelli) hade vunnit den sista Eurovisionen på 1900-talet så blev det alltså Sveriges tur att arrangera tävlingen. Detta var dock inte första gången som Sverige fick arrangera tävlingen utan fjärde gången. Tidigare hade tävlingen gått av stapeln i samtliga tre storstäder Stockholm (1975), Göteborg (1985) och Malmö (1992), och valet föll även denna gång på Stockholm.
På 16-årsdagen (2016) gjorde vi en krönika om Eurovision 2000 som finns att läsa här.
13 maj. Nu är det bekräftat att den litauiska gruppen The Roop kommer att uppträda i den tyska motsvarigheten till ”Sveriges 12:a”. Det tyska programmet direktsänds från Hamburg nu på lördag och förutom The Roop kommer också Tysklands eget artistval Ben Dolic upppträda.
13 maj. I samband med första semifinalen i webbserien Eurovision Song Celebration var det fansen som fick tolka de 17 semifinalbidragen och de tre direktkvalificerade (extraröstande) länderna i programmets recap. Detta klipp finns upplagd på YouTube och såklart länkar vi det här.
12 maj. Under tisdagskvällen 12:e maj sändes den första delen (av totalt två) i webbserien Eurovision Song Celebration 2020. I denna del visades bidragen som skulle ha tävlat i den första semifinalen samt Italien, Nederländerna och Tyskland (som skulle ha extraröstat). Ingen röstning förekom utan det var endast ett hyllningsprogram.
Nästa avsnitt med bidragen i semifinal 2 sänds på torsdag 14:e maj.
12 maj. På grund av coronapandemin har EBU beslutat att i år ställa in sin årliga konferens, den så kallade General Assembly. 2020 skulle den ha ägt rum i Dubrovnik i Kroatien den 25-26 juni, men blir alltså inställd eftersom omständigheterna är som de är. Årets konferens skulle ha varit den 84:e i ordningen.
11 maj. Samma vecka som Eurovision 2020 skulle ha inletts släpptes Albaniens officiella musikvideo. Låten framfördes från början på albanska med titeln ”Shaj”, men bearbetades om och fick engelska text och titel (”Fall From The Sky”) till Eurovision. I samband med att den nya versionen släpptes fanns endast studioversionen utlagd, och det har dröjt fram till nu i maj innan den officiella videon dök upp.
Se videon i detta klipp.
11 maj. Sedan tidigare har Schweiz bekräftat att man tänker skicka Gjon’s Tears till Eurovision 2021, alltså samma artist som skulle ha tävlat för landet 2020. Nu är antagningen öppen för bidraget, och om du vill vara med är det dags att skicka in nu. Senast i september ska bidragen vara inne. Därefter tar TV-bolaget åter hjälp av en rekryterad publikpanel samt en internationell expertjury som får rösta fram den vinnande låten.
11 maj. Eurovision-veckan är här och som vi tipsat om här ovanför händer det en massa saker även om det inte är någon officiell Eurovision som väntar. Hade det istället varit som vanligt hade veckans schema sett ut så här:
- Måndagen: produktions- och jurygenrep inför semi 1
- Tisdagen: publikgenrep och direktsändning, semi 1
- Runt kl 23 på tisdagen: tio vinnare hade varit klara för final.
- Onsdagen: produktions- och jurygenrep inför semi 2
- Torsdagen: publikgenrep och direktsändning, semi 2
- Runt kl 23 på torsdagen: tio vinnare hade varit klara för final.
- Mellan kl 01-03 natten mot fredagen: finalstartordningen hade släppts.
- Fredagen: produktions- och jurygenrep inför finalen
- Lördagen: publikgenrep och direktsändning, finalen
- Någon gång efter midnatt, natt mot söndagen: 2020 års vinnare hade korats.
Nu får vi hoppas att vi får uppleva detta istället 2021!
11 maj. Finalisterna i SVT:s egen Eurovision 2020-tävling är nu klara. Observera att deras finalröstning startar först på torsdag.
PS: Du kan fortfarande rösta i vår egen Inofficiella Eurovision med att rösta fram din topp 10 bland de 26 bidrag som tävlar hos oss. Till omröstningen »
Foto: ESC-Panelen
10 maj. Vid den här tidpunkten skulle Eurovision 2020 officiellt ha invigts i Rotterdam, men som vi alla vet blir det ingen officiell tävling i år. Därför tar vi dig nu tillbaka fyra år i tiden till 2016 då Eurovision senast var i Sverige. Några av oss från Panelen hade fått fans-ackreditering så att vi kunde vara på plats vid bland annat röda mattan. Här är text och bilder från den gången den 8:e maj 2016!
10 maj. Söndagen den 10:e maj skulle Eurovision 2020 officiellt ha invigts i Rotterdam genom att de 41 artisterna skulle ha fått gå längs med den röda mattan och svara på journalisternas och fansens frågor. Nu blir det inte så, men om du vill veta mer om tankarna bakom en öppningsceremoni går till har Eurovision.tv författat en sådan artikel.
9 maj. Nu har SVT:s Inför Eurovision-program under ledning av David Sundin och Christer Björkman sänts. Missade du sändningen går den att se igen i SVT Play. I programmet gavs smakprov på alla bidrag samtidigt som låtarna kommenterades av 12 sofftyckare.
OBS! Vi vill passa på att göra ett förtydligande kring röstningen i SVT:s omröstning som sker i Mello-appen. I denna första runda går det att rösta på alla bidrag – utom ”Big Five”-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland), värdlandet Nederländerna. Dessa länder är direktkvalificerade till finalen. Det har varit otydligt från SVT:s håll men nu har det bekräftats att de är direkt i finalen. Publiken ska därför lägga till 19 bidrag så att finalstartfältet blir totalt 25 bidrag.
Det går heller inte att rösta på Sverige då The Mamas är utom tävlan!
Sedan kan det tilläggas att det var första gången sedan 2016 som SVT sände ”Inför Eurovision” igen, även om det denna gång bara blev ett och inte flera program.
8 maj. Idag fredag släpps den sjätte och näst sista episoden i serien Eurovision Home Concerts, som arrangeras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Detta avsnitt gästas av Arilena Ara (Albanien 2020), Benny Cristo (Tjeckien 2020), Blas Cantó (Spanien 2020), Efendi (Azerbajdzjan 2020), Hera Björk (Island 2010), James Newman (Storbritannien 2020), Jedward (Irland 2011 & 2012), Lea Sirk (Slovenien 2018), Michela (Malta 2019), Paula Seling & Ovi (Rumänien 2010 & 2014), Surie (Storbritannein 2018), Suzy (Portugal 2014) och The Mamas (Sverige 2020).
I programmet framför ett antal tidigare Eurovision-artister det tävlingsbidrag artisten hade/skulle ha haft under sitt Eurovision-år samt en cover på en låt som röstats fram av publiken i sociala medier. Tidigare episoder går att se här, här, här, här och här.
Notering: Fredagen den 15:e maj produceras den sjunde och sista delen i denna Home Concert-serie.
8 maj. Vi vill även passa på att tipsa om att det sjätte och sista avsnittet i det finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu finns tillgängligt att se på. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program:
- Program 1: Anders Helenius
- Program 2: Jannika B
- Program 3: Tika
- Program 4: Paul Elias
- Program 5: Mia Hafrén
- Program 6: Lasse Piirainen
7 maj. Avgående Executive Supervisor för Eurovision och Junior Eurovision, Jon Ola Sand, har fått in en mängd frågor som han besvarar sista tiden innan han lämnar sin post. Se klippet med frågeställningen här.
6 maj. Enligt Aftonbladet kommer såväl Lotta på Lisberg som Allsång på Skansen att bli av i sommar. Det beskedet står klart oavsett om Lisberg respektive Skansen får ta in publik eller inte vid scenerna.
Programmen är planerade att sändas under åtta måndagar (Lotta på Lisberg i TV4) och tisdagar (Allsång på Skansen i SVT1) i sommar med start den 22:a respektive 23:e juni. Några veckor före sändningsstart är det planerat att redovisa vilka artister som kommer att medverka.
6 maj. Med drygt 10 dagar kvar till sändningen av Eurovision: Europe Shine A Light kommer Eurovision.tv med några ytterligare överraskningar som kommer att finnas med i programmet. Det handlar om Eurovision-vinnarna Duncan Laurence (Nederländerna 2019), Netta (Israel 2018), Marija Serifovic (Serbien 2007) och Måns Zelmerlöw (Sverige 2015) vilka kommer att uppträda i programmet. Exakt vilka låtar de kommer att framföra är inte känt.
6 maj. Eurovision.tv har sammanställt en lista över vilka Eurovision-program ett antal länder planerar att visa under vecka 19 och 20, alltså denna vecka och den kommande veckan. Det handlar om alltifrån egna onlinetävlingar till repriser av tidigare års tävlingar, dokumentärer och andra live-program. Se listan här.
5 maj. SVT har nu startat sin omröstning inför Eurovision: Sveriges 12:a. Dags att rösta om du vill påverka vilka som ska gå vidare till deras final! Här har vi sammanställt allt du behöver veta om röstning och upplägg.
5 maj. Missa inte serien Eurovisioncalls with NikkieTutorials som just nu publiceras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. I den serien ringer webbprogramledaren NikkieTutorials (Nikkie de Jager) upp artister som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 och intervjuar dem. Spellistan uppdateras kontinuerligt med fler delar. Särskilt länkar vi till Nikkis intervju med The Mamas.
5 maj. Bulgariens nationella TV-bolag planerar även de för en Eurovision-vecka under den kommande veckan som innehåller både repriser från tidigare tävlingar och en onlineomröstning i årets tävling. Mellan den 12:e och 15:e maj kommer BNT att reprisera Eurovision 2007, 2016 och 2017 samt Junior Eurovision 2015. Valen till dessa årgångar är när Bulgarien fick sina hittills bästa resultat i Eurovision samt när landet stod värd för Junior Eurovision.
4 maj. Kroatiens nationella TV-bolag HRT bekräftar nu sitt deltagande i Eurovision 2021. Det rapporterar ESCToday.com. Däremot är det inte sagt om TV-bolaget kommer att skicka artisten Damir Kedžo igen eller om man utser en annan artist genom internval eller en nationell uttagning.
I och med Kroatiens besked har nu 21 länder bekräftat deltagande i Eurovision Song Contest 2021. Minst 13 länder kommer att skicka samma artist som var tänkt att tävla i 2020 års tävling.
2 maj. Så här i början av maj var det planerat att repetitionerna inför Eurovision 2020 skulle ha dragit igång i Ahoy Rotterdam, men som vi alla vet är tävlingen inställd så dessa repetitioner är också inställda. Här kan du läsa mer om varför repetitionerna är väldigt viktiga i Eurovision-sammanhanget.
Repetitionssammanhanget i tävlingen startar med först enskilda repetitioner för varje land som sedan följs av repetitioner av själva programmen. De år som Eurovision äger rum på riktigt så att säga.
1 maj. Ukrainska TV-bolaget UA:PBC kommer att göra en specialserie i maj under titeln How does Europe Sing Show som görs i fem delar mellan den 4:e och 10:e maj. Värd för sändningarna blir Timur Miroshnychenko, som var en av programledarna vid Eurovision 2017. Han kommer att gå igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020. Därefter kommer också en omröstning att hållas men det är oklart i vilken omfattning. Det rapporterar ESCToday.com.
1 maj. Idag fredag släpptes den femte episoden i serien Eurovision Home Concerts, som arrangeras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Detta avsnitt gästas av Ben Dolic (Tyskland 2020), Michael Schulte (Tyskland 2018), Roxen (Rumänien 2020), Samanta Tīna (Lettland 2020), Sandro (Cypern 2020), Senhit (San Marino 2011 & 2020), Tom Leeb (Frankrike 2020), VAL (Belarus 2020) och ZiBBZ (Schweiz 2018).
I programmet framför ett antal tidigare Eurovision-artister det tävlingsbidrag artisten hade/skulle ha haft under sitt Eurovision-år samt en cover på en låt som röstats fram av publiken i sociala medier. Tidigare episoder går att se här, här, här och här.
1 maj. Vi vill även passa på att tipsa om att det femte avsnittet i det finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu finns tillgängligt att se på. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program. Så här ser schemat ut med alla gäster samt länkar till hittills släppta avsnitt:
- Program 1: Anders Helenius (3/4)
- Program 2: Jannika B (10/4)
- Program 3: Tika (17/4)
- Program 4: Paul Elias (24/4)
- Program 5: Mia Hafrén (1/5)
- Program 6: Lasse Piirainen (8/5)
1 maj. BBC i Storbritannien har justerat sin tablå och kommer nu att sända Eurovision: Europe Shine A Light i linjär-tv den 16:e maj. Tidigare budet var det att programmet endast skulle visas i BBC iPlayer. Förutom denna nyhet lanseras nu en rad andra program i Eurovision-tema (både i linjär-tv, iPlayer och BBC Radio), däribland en dokumentär som följer James Newman, artisten som valdes ut som Storbritanniens representant 2020. Dokumentären visar en hel del bakom kulisserna-material som hände både innan och efter Eurovision ställdes in.
1 maj. SVT har lämnat ytterligare information om hur deras (inte vår) låtsas-Eurovision kommer att gå till.
Mellan den 4:e och 10:e maj kommer SVT:s semifinalomröstning vara öppen i Mello-appen. Det kommer då att gå att se alla 41 länders bidrag, men det går bara att rösta på 40 av dem (Big Five och Nederländerna får således ingen gratisbiljett till finalen). Sverige står nämligen utanför sin egen omröstning. Tittarnas topp 25 går vidare till finalen. Sista dag att rösta är den 10:e maj kl. 22:00 CEST.
Lördagen den 9:e maj kl. 21:00-22:30 CEST i SVT1 presenteras alla årets 41 tävlingsbidrag i ett specialinsatt Inför Eurovision. Det är David Sundin som är programledare och med sig har han Christer Björkman som sidekick. I studion finns även 12 tyckare med uppdelade i 6 par med alltifrån artister, programledare, skådespelare, radioprofiler som bedömer låtarna. Om tyckarnas åsikter/röster har någon betydelse för hela omröstningen framgår inte av informationen som nu har släppts.
Torsdagen den 14:e maj kl. 21:00-23:15 CEST i SVT1 sänds programmet Eurovision: Sveriges 12:a. Inför har då publiken utsett sina 25 finalister, och det är i detta program som själva slutomröstningen startar. Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin ”Move”.
I finalprogrammet kommer röstningen vara uppdelad mellan en jury och tv-tittarna. Från start är alla 25 utvalda finalisters tidigare röster nollställda, vilket gör att samtliga får samma chans att vinna. Tittarna röstar i appen och där går det att ge upp till 5 röster per bidrag, där sedan bidraget som fått flest röster får tittarnas 12 poäng, tvåan ges 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Programmets jury kommer också att rösta och delar även de ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnaren blir låten som fått högst totalpoäng – alltså låten som får Sveriges 12:a!
Juryn består av fem personer som arbetar inom musikbranschen: Dotter (juryordförande), Charlotte Perrelli, Eric Saade, Fredrik Kempe och Lina Hedlund.
Lördagen den 16:e maj kl 21:00 CEST i SVT1 sänds Eurovision: Shine A Light, som hyllar årets Eurovision-bidrag och bjuder även på annat musikaliskt innehåll. Detta program är en EBU-produktion som inte är någon tävling utan ska ses som en rolig afton för alla som älskar Eurovisionen. Programledartrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit, som skulle ha programlett Eurovision 2020 kommer att agera programledare för denna sändning.
Foto: atrix9/Pixabay.com
Sammanfattning av april-nyheterna
30 april. Ännu en Eurovision-månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget såsom det såg ut i april 2020.
29 april. EBU meddelar att det har gått 50 år sedan 1970 års Eurovision Song Contest avgjordes. Den upplagan blev något speciell i och med att fyra länder (Frankrike, Nederländerna, Spanien och Storbritannien) vunnit 1969 års tävling. För att utse ett värdland blev man tvungen att ta till lottningsmetoden som föll på Nederländerna. Efter det behövde deras dåvarande nationella TV-bolag NTS acceptera eller avslå valet och de valde det förstnämnda. Se klippet med lottningen här.
29 april. Trots att det inte blir någon officiell Eurovision Song Contest 2020 har EBU sedan tidigare utlovat att man ska sända en specialvariant under namnet Eurovision: Europe Shine A Light den 16:e maj, alltså samma kväll som den riktiga finalen skulle ha avgjorts. Nu utökas detta med ytterligare två specialsändningar som innehåller semifinalländerna som sänds digitalt den 12:e och 14:e maj. Dessa går under namnet Eurovision Song Celebration 2020.
I dessa två sändningar spelas de officiella musikvideorna upp för respektive land, och produktionen kommer även sätta bidragen i sin egen startordning. Däremot betonar EBU att programmen INTE är någon tävling utan mer en uppvisning av alla 41 bidrag. Förutom semifinalländerna kommer även ”Big Five” och Nederländernas bidrag att presenteras i specialprogrammen. Inför detta har Eurovision.tv släppt ett officiellt recap med alla 41 låtar.
PS: Nu bjuder också EBU in alla fans att delta i respektive sändnings officiella recap. Senast den 5:e maj kan alla som vill filma sig själv när man sjunger med i sina favoritlåtar. Det enda du behöver göra är att klä upp dig i favoritkläderna och filma dig själv när du under minst 20 sekunder sjunger med i din favoritlåt i årets Eurovision Song Contest. Dela sedan klippet via WeTransfer till följande mejladress: competition@eurovision.tv
Alla som vill vara med välkomnas att skicka in, om du däremot är under 18 år krävs målsmans tillstånd för att klippet ska få visas.
29 april. Sveriges Radios Carolina Norén och Eurovision-experten Björn Kjellman bjuder in till en helkväll med Eurovision i Sveriges Radio P4 lördagen den 16:e maj. Det kommer att bli en maratonsändning som pågår i inte mindre än 4 timmar! Det ni, får inte missas!
29 april. Belgiska TV-bolaget RTBF kommer att anordna ett specialprogram om Eurovision där de låter publiken rösta fram de 20 bästa framträdandena från tidigare års Eurovisioner. Programmet heter Eurovision: Your Top 20 och kommer att sändas den 14:e maj, men omröstningen är redan nu i full gång (rösta här) och pågår fram till den 3:e maj kl 23:59 CEST. Det finns inga geografiska blockeringar, så alla är välkomna att rösta). Programledare för sändningen är duon Maureen Louys och Jean-Louis Lahaye.
Den 16:e maj sänder sedan RTBF programmet Eurovision: Europe Shine A Light.
28 april. Franska TV-kanalen France2 har meddelat att man kommer att visa två Eurovision-program som ersättning för inställda Eurovision 2020 den 16:e maj. Det första programmet är den gemensamma Eurovision: Europe Shine A Light som sedan efterföljs av dokumentären La Grande Histoire d’Eurovision. Det rapporterar ESCToday.com.
27 april. I september 2019 meddelade nuvarande Executive Supervisor, Jon Ola Sand, att han skulle lämna sin EBU-tjänst efter Eurovision i Rotterdam 2020. Nu fick han dessvärre inte vara med på sin sista tävling, utan han kommer istället i maj 2020 lämna över stafettpinnen till Martin Österdahl. Det bekräftades redan i januari att Martin Österdahl fått tjänsten. Jon Ola kommer istället att återgå till sin tidigare arbetsgivare NRK.
Innan Jon Ola Sand slutar finns nu möjlighet att ställa frågor till honom på Twitter. Logga in på ditt konto, skriv din fråga (på engelska) och avsluta inlägget med #AskJonOla
27 april. Nu är det bekräftat att Tysklands Inför-serie ESC Songchecks kommer att hållas under fyra dagar i maj, närmare bestämt den 5:e, 6:e, 7:e och 8:e maj. Därefter kommer tysk TV även sända två specialprogram som går under namnet World Wide Wohnzimmer där tyska tv-tittarna ska få utse sin Eurovision-vinnare 2020.
I det första programmet av World Wide Wohnzimmer, som sänds den 9:e maj, kommer alla länders musikvideos visas. Efter programmet startar en kortare omröstning där det kommer gå att rösta på alla länder utom det tyska bidraget, där sedan publikens topp 10 går till finalen.
Själva finalprogrammet blir en direktsändning från Hamburg den 16:e maj under ledning av Barbara Schöneberger. I finalen får publiken kora sin vinnare, och förutom det bjuds det på olika musikaliska framträdanden däribland av Ben Dolic själv (som skulle ha tävlat för Tyskland i år). Efter finalen sänds Eurovision: Europe Shine A Light som är det officiella Eurovision-programmet som sänds ut i alla årets tävlingsländer.
27 april. SVT har i ett pressmeddelande bekräftat att artisten Sarah Dawn Finer kommer att vara programledare för programmet Eurovision: Sveriges 12:a som sänds i SVT1 den 14:e maj. Sarah har tidigare varit programledare för en rad olika SVT-program som t.ex. Melodifestivalen 2012, 2016 och 2019, de senaste säsongerna av succén Så ska det låta och tidigare Inför Eurovision-program. Hon har även tävlat som artist i Melodifestivalen 2007 och 2009 och uppträtt som mellanakt i såväl Melodifestivalen som Eurovision.
Det är också bekräftat att det kommer att vara en direktsändning och inte ett bandat program.
27 april. Nu börjar vi närma oss ett semifinalresultat i vår Inofficiella Eurovision 2020. Men det går fortfarande bra att lägga en röst i respektive omröstning för semi 1 respektive semi 2! Fram till Valborgsmässoafton, dvs. denna torsdag, är semifinalomröstningen öppen.
Så här ser schemat ut för projektet
Torsdagen den 30:e april avslutas alltså omröstningen (som har varit igång nu i en månad).
Lördagen den 2:a maj presenterar vi i en specialsändning med våra kollegor på Eurovision Radio International vilka bidrag som har gått till final från bägge semifinalerna. Notera här att resultatet ropas upp utan inbördes ordning för att göra det mer spännande!
Så snart som vi och Eurovision Radio International har presenterat vilka bidrag som gick vidare öppnar vi upp finalomröstningen. I finalen tävlar de 20 bidrag som kvalade vidare, värdnationen Nederländerna samt ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. De 6 sistnämnda är i vanlig ordning direktkvalificerade. Vi kommer att presentera en startordning för finalen.
Finalomröstningen är sedan öppen mellan den 2:a och 15:e maj. Om du röstar kommer du att få ta fram en personlig topp 10 bland de 26 låtar som tävlar. Denna gång blir det ingen 50/50-röstning utan både ni läsare och vi skribenter röstar på samma sätt.
Finalens resultat presenteras i en specialsändning i Eurovision Radio International. Vi kommer då att meddela alla placeringar och börjar från sista plats och går upp.
Så snart som själva finalen är avklarad kommer vi att presentera hur ni och vi röstade i såväl semifinalerna som i finalen. Anledningen till att dessa uppgifter hemlighålls till efter finalen beror på att vi vill göra projektet spännande in i det sista!
26 april. Islands Inför-serie Alla leið fortsätter med sitt andra avsnitt av totalt fyra. Första avsnittet går att se här.
I programmet sitter en mindre panel som går igenom alla bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 i Rotterdam och bedömer bidragen med poäng.
Nu under maj gör också isländska RÚV två egna Eurovision-program där en slutgiltig vinnare koras. Först röstas 15 bidrag fram vilket sker i ett specialprogram den 12:e maj och två dagar senare koras vinnaren i programmet Okkar 12 stig.
26 april. Vi vill passa på att tipsa alla om det andra programmet i Norges Adresse Europa som sändes lördagen den 25:e april. Programmet finns tillgängligt i NRK TV. Det första avsnittet finns också tillgängligt.
I programmet går en fyramannapanel samt fyra norska Eurovisionfans under ledning av Marte Stokstad igenom Eurovisions historia och korar de mest minnesvärda ögonblicken från tävlingen, vilket alltså nödvändigtvis inte behöver vara den bästa låten.
25 april. SVT har släppt mer information om innehåll i sina två egna Eurovision-program som sänds nu i maj. Upplägget är att tittarna i Sverige ska kora sin Eurovision-vinnare via Mello-appen, där först 25 finalister ska utses innan finalröstningen görs. Så här ser schemat ut:
Tisdagen den 5:e maj startar omröstningen i Mello-appen. Det kommer då vara möjligt att rösta på alla bidrag utom Sveriges (dvs. The Mamas med ”Move”). Exakt när semifinalröstningen avslutas är oklart, men enligt ett pressutskick kommer finalisterna ha utsetts innan själva finalsändningen.
Lördagen den 9:e maj kl. 21:00-22:30 CEST i SVT1 presenteras alla årets 41 tävlingsbidrag i ett specialinsatt Inför Eurovision. Det är David Sundin som är programledare och med sig har han Christer Björkman som sidekick.
Torsdagen den 14:e maj kl. 21:00-23:15 CEST i SVT1 sänds programmet Eurovision: Sveriges 12:a. Inför har då publiken utsett sina 25 finalister, och det är i detta program som själva slutomröstningen startar. Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin ”Move”.
Lördagen den 16:e maj kl 21:00 CEST i SVT1 sänds Eurovision: Europe Shine A Light, som hyllar årets Eurovision-bidrag och bjuder även på annat musikaliskt innehåll. Detta program är en EBU-produktion som inte är någon tävling utan ska ses som en rolig afton för alla som älskar Eurovisionen.
25 april. Den senaste Eurovision-vinnarlåten ”Arcade”, som framfördes och vanns av Nederländernas Duncan Laurence, har nu knappt ett år efter segern i Tel Aviv lyckats uppnå över 100 miljoner streams på Spotify! Detta kan jämföras med Italiens Mahmood vars Eurovision-låt ”Soldi” lyckades uppnå lika många Spotify-streams på bara tre månader efter Eurovision 2019 hade avgjorts. Mahmood kom för övrigt på andra plats i Tel Aviv-finalen, endast 26 poäng efter Duncan.
Ett tillägg kan göras att ”Soldi” i skrivande stund har passerat 151 miljoner streams på Spotify.
24 april. Idag fredag släpptes den fjärde episoden i serien Eurovision Home Concerts, som arrangeras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Detta avsnitt gästas av Ana Soklič (Slovenien 2020), Damir Kedžo (Kroatien 2020), Elisa (Portugal 2020), Eugent Bushpepa (Albanien 2018), KEiiNO (Norge 2019), Pænda (Österrike 2019), Stefania (Grekland 2020) och Victoria (Bulgarien 2020).
I programmet framför ett antal tidigare Eurovision-artister det tävlingsbidrag artisten hade/skulle ha haft under sitt Eurovision-år samt en cover på en låt som röstats fram av publiken i sociala medier. Tidigare episoder går att se här, här och här.
24 april. Vi vill även passa på att tipsa om att det fjärde avsnittet i det finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu finns tillgängligt att se på. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program. Så här ser schemat ut med alla gäster samt länkar till hittills släppta avsnitt:
- Program 1: Anders Helenius (3/4)
- Program 2: Jannika B (10/4)
- Program 3: Tika (17/4)
- Program 4: Paul Elias (24/4)
- Program 5: Mia Hafrén (1/5)
- Program 6: Lasse Piirainen (8/5)
23 april. Under torsdagen hölls den omröstning i Rotterdams stadsfullmäktige där stadens ledning tog ställning till huruvida man vill behålla Eurovision-arrangemanget ytterligare ett år. Tidigare har det sagts att man kommer behöva ett tillskott på drygt 6,7 miljoner euro för att kunna fortsätta planerna, samtidigt som det också har varit oklart kring hur länge alla införda restriktioner i landet ska hålla i sig.
Resultatet av omröstningen visar att staden vill arrangera Eurovision Song Contest 2021. Däremot kommer det att dröja minst en månad innan ett eventuellt officiellt besked kan lämnas. Detta för att produktionen först måste ta i tu med ett antal organisatoriska, produktionstekniska och ekonomiska frågor.
Enligt lokala uppgifter var partiet SP inför omröstningen emot förslaget att behålla tävlingen. SP-gruppens ordförande i Rotterdam, Aart van Zevenbergen, ansåg att de extra pengarna istället bör fördelas till saker som gör staden mer nytta än ett större underhållningsevenemang.
22 april. Tidiga rykten inför nationella uttagningssäsongen 2021 gör gällande att Ukraina möjligen låter gruppen Go_A, som åter valts ut att representera Ukraina, välja sitt nya bidrag till nästa års Eurovision via en nationell final. I en intervju med hemsidan 1+1 har gruppens sångerska Kateryny Pawłenko uttalat sig om att gruppen hittills har förberett cirka fem nya låtar, där man sedan vill att publiken ska få rösta fram vinnarlåten. När och hur finalen ska hållas sades däremot inte.
Det ska tilläggas att dessa uppgifter har inte bekräftats av det ukrainska nationella TV-bolaget UA:PBC eller dess samarbetspartner STB.
Fotnot: Go_A skulle ha representerat Ukraina i Eurovision 2020 med låten ”Solovey”, men eftersom att tävlingen ställdes in i år fick de inte tävla på Eurovisionscenen i Rotterdam. Nu är det istället tänkt att de får fullfölja sin medverkan 2021.
21 april. SVT har bekräftat via Melodifestivalens Facebooksida att omröstningen till programmet Sveriges 12:a startar den 4:e maj. Då kommer man kunna gå in via Melloappen och rösta på det eller de bidrag man vill se i finalomröstningen. Det är något oklart huruvida om det bara är semifinalländerna som kommer att finnas med eller om ”Big Five” och Nederländerna också kommer att vara röstningsbara redan i första omröstningen. Sedan tidigare är det däremot känt att The Mamas inte är med i SVT:s omröstning.
20 april. Spanska TV-bolaget RTVE kommer även de att köra en tid med Eurovision Song Contest-program som ersättning för 2020-upplagan som ställdes in. Bland annat kommer de tio senaste upplagorna (2009-2019) visas igen och förutom det blir det ett antal program med spanska artister som tidigare representerat Spanien i Eurovisionen. RTVE kommer även att sända programmet Eurovision: Europe Shine A Light den 16:e maj.
20 april. Eurovision.tv har uppdaterat informationen gällande årets CD-släpp. Tidigare var det sagt att årets Eurovision-CD skulle släppas den 8:e maj, men det blir nu släpp en vecka senare dvs. den 15:e maj. Dock går det fortfarande att förbeställa den via tävlingens officiella shop där den kostar 19,95 euro (ca 216 svenska kronor).
20 april. Då var också Island igång med sin Inför-serie Alla leið där en panel precis som flera andra länder går igenom bidragen som skulle ha tävlat i Rotterdam och bedömer dem med poäng. Totalt är det fyra Inför-program som sänds den 18:e och 25:e april samt 2:a och 9:e maj med Felix Bergsson som programledare. Första avsnittet går att se här.
I maj gör också isländska RÚV två egna Eurovision-program där en slutgiltig vinnare koras. Först röstas 15 bidrag fram vilket sker i ett specialprogram den 12:e maj och två dagar senare koras vinnaren i programmet Okkar 12 stig.
19 april. Arrangörerna bakom Pre Partyt Eurovision in Concert (EiC) i Amsterdam bekräftar nu på Twitter att EiC återkommer igen nästa år. Det blir samma plats, AFAS Live i Amsterdam och det nya datumet är satt till 10:e april 2021.
Alla köpta biljetter till 2020 års fest hålls giltiga även 2021. Om du däremot av något skäl inte har möjlighet att vara på plats 2021 kommer du att få mer information snart från EiC om hur du går tillväga.
EiC 2020 skulle ha ägt rum den 4:e april i år, men ställdes in i sviterna av covid19-pandemin som just nu sveper över världens kontinenter.
19 april. Vi vill passa på att tipsa alla om det första programmet i Norges Adresse Europa som sändes lördagen den 18:e april. Programmet finns tillgängligt i NRK TV.
I programmet går en fyramannapanel samt fyra norska Eurovisionfans under ledning av Marte Stokstad igenom Eurovisions historia och korar de mest minnesvärda ögonblicken från tävlingen, vilket alltså nödvändigtvis inte behöver vara den bästa låten. Det första avsnittet bjöd på inte mindre än 11 låtar som tävlat från 1970-talet och framåt där den norska panelen och fansen sedan fick rösta fram veckans vinnare.
17 april. Även SBS i Australien kommer att hålla specialsändningar som ersättning för Eurovision 2020. Deras upplägg pågår under hela vecka 20.
Det startar den 10:e maj med programmet Road to Eurovision som är en konsert med flera Eurovision-artister som uppträder med olika hits. Själva konserten filmades redan i december 2019 så det finns ingen panik för att man bryter mot några folksamlingsregler här inte. Programmet sänds på SBS Viceland.
Dagarna därefter, mellan den 11:e och 15:e maj repriseras Eurovision 2015-2019, dessa år då Australien fick vara med i Eurovision med tävlingsbidrag. Det är oklart om både semifinaler och finaler visas eller om det bara blir finalrepriser.
Den 16:e maj gör SBS och partnern Blink TV en stor specialsändning som går under namnet Eurovision 2020: Big Night In!, där programledarduon Myf Warhurst och Joel Creasey leder en festkväll där publiken har möjlighet att rösta fram sin vinnare. Du röstar genom att lägga 8, 10 och 12 poäng på dina tre favoriter bland 40 bidrag (Australien går ej att rösta på). Omröstningen pågår redan och är igång till den 3:e maj via sbs.com.au/Eurovision.
SBS kommer även att sända Eurovision: Europe Shine A Light, men på grund av tidsskillnaderna görs den sändningen först på kvällen den 17:e maj, dvs. en dag efter sändningen i Europa.
17 april. NRK i Norge har lämnat mer information om sitt Eurovision-upplägg för våren.
Nu i april kommer de först sända fyra program med serien ”Adresse Europa”, där programledaren Marte Stokstad bjuder in en panel och några hängivna Eurovisionfans som tillsammans korar Eurovisions bästa ögonblick. I början av maj öppnar sedan en omröstning på NRK MGP:s hemsida där publiken får rösta fram sin vinnare bland årets tävlingsbidrag. Vinnaren kommer sedan att koras i en specialsändning som äger rum den 15:e maj, även den med Marte Stokstad som programledare. Dagen därpå, den 16:e maj, visas programmet Eurovision: Europe Shine A Light.
17 april. Nu är den tredje episoden i serien Eurovision Home Concerts, som arrangeras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal, släppt. Detta avsnitt gästas av Uku Suviste (Estland 2020), Victor Crone (Estland 2019), Lesley Roy (Irland 2020), Jalisse (Italien 1997), Jeangu Macrooy (Nederländerna 2020), Ulrikke (Norge 2020), Hurricane (Serbien 2020) och Lake Malawi (Tjeckien 2019).
I programmet framför ett antal tidigare Eurovision-artister det tävlingsbidrag artisten hade/skulle ha haft under sitt Eurovision-år samt en cover på en låt som röstats fram av publiken i sociala medier. Tidigare episoder går att se här och här.
17 april. Vi vill även passa på att tipsa om att det tredje avsnittet i det finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu finns tillgängligt att se på. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program. Så här ser schemat ut med alla gäster samt länkar till hittills släppta avsnitt:
- Program 1: Anders Helenius (3/4)
- Program 2: Jannika B (10/4)
- Program 3: Tika (17/4)
- Program 4: Paul Elias (24/4)
- Program 5: Mia Hafrén (1/5)
- Program 6: Lasse Piirainen (8/5)
16 april. Nu står det klart att det kommer att hållas en omröstning i Rotterdams stadsfullmäktige torsdagen den 23:e april där stadsledningen kommer att klubba igenom eller tacka nej till att stå värd för Eurovision Song Contest ett år till. Enligt lokala uppgifter är en majoritet för att man ska behålla evenemanget även om det finns många frågetecken kring både ekonomi (staden behöver få in 6,7 miljoner extra) och huruvida de införda folksamlingsbegränsningarna kommer att se ut 2021.
Ifall att beslutet klubbas igenom är det ändå inte säkert att Rotterdam får behålla Eurovision 2021 eftersom det är ett beslut som måste tas mellan staden, de tre värdbolagen NPO, NOS och AVROTROS samt EBU. Därför är det i skrivande stund (16/4) högst oklart när beskedet om värdland och värdstad 2021 blir officiellt.
16 april. EBU bekräftar nu att samtliga 41 länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 kommer att visa den alternativa sändningen Eurovision: Europe Shine A Light den 16:e maj. Förutom dessa länder kommer även TV-bolagen RTBF i Belgien, BHRT i Bosnien-Hercegovina, Khabar TV i Kazakstan, RTK i Kosovo och RTCG i Montenegro att visa sändningen, och den kommer även att sändas på Eurovision.tv:s YouTube-kanal.
Programmet kommer att vara en dryg 2 timmar lång sändning och trion Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 & 2007) och Jan Smit kommer att vara programledare.
Så var PreParty ES – At Home
12 april. Det spanska PreParty ES med den extra titeln PreParty ES – At Home ägde rum under påskaftonen. Vi har samlat alla inslag från programmet!
Foto: Krysten Merriman/Pixabay.com
11 april. Så här på Påskafton vill vi passa på att önska alla Glad påsk! I år blir påsken inte riktigt som planerad för många men det går att fira ändå. Varför inte med lite Eurovision-musik som det spanska Pre Partyt ikväll eller Inför-program som släppts? Se tips och länkar längre ned på sidan.
10 april. Nu går det att se på det andra avsnittet av årets Eurovision Home Concerts på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. I detta avsnitt uppträder Montaigne (Australien 2020), Leonora (Danmark 2019), Aksel (Finland 2020), Daði (Island 2020), Vasil (Nordmakedonien 2020), Gjon’s Tears (Schweiz 2020) och Jamala (Ukraina 2016). Respektive artist framträder med sin egen Eurovision-låt från aktuellt år samt en cover av en annan Eurovision-låt (som röstats fram på sociala medier).
Projektet Eurovision Home Concerts kommer att fortsätta varje vecka till och med den 15:e maj. Om du missade föregående episod med Ryan O’Shaughnessy, Rasmussen, Tamara Todevska och Slavko Kalezic så finns det avsnittet att se här.
PS: Redan nu är tre artister klara för den tredje episoden som släpps den 17:e april: Victor Crone (Estland 2019), Ulrikke (Norge 2020) och Lake Malawi (Tjeckien 2019). Fler akter lär tillkomma, men redan nu går det att rösta på vilka fler låtar de ska framföra som covers.
10 april. Vi vill även passa på att tipsa om att finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu har släppt sitt andra avsnitt för säsongen. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program. Så här ser schemat ut med alla gäster:
- Program 1: Anders Helenius (3/4)
- Program 2: Jannika B (10/4)
- Program 3: Tika (17/4)
- Program 4: Paul Elias (24/4)
- Program 5: Mia Hafrén (1/5)
- Program 6: Lasse Piirainen (8/5)
Inför: PreParty ES – At Home
Imorgon lördag (11:e april) med start 22:00 CEST kommer det spanska PreParty ES äga rum digitalt med den extra titeln PreParty ES – At Home! Missa inte att se 24 Eurovision-artister uppträda i sändningen!
10 april. Sedan tidigare har det varit känt att Österrikes nationella TV-bolag ORF kommer att göra egen variant av Eurovision 2020 under namnet Den Kleine Song Contest, som sänds i tre avsnitt den 14:e, 16:e och 18:e april. I de tre programmen kommer först en jury att rösta fram tre av de totalt 41 bidrag som var tänkta att tävla i Rotterdam till en avgörande omgång. Därefter får publiken vara med och utse en vinnare. Programmen sänds i ORF1 kl 20:15-21:35 CEST (samma tid alla tre datumen) med Andi Knoll som programledare.
Programmets jury kommer att bestå av 10 österrikiska artister som någon gång tävlat för Österrike i Eurovision. Uppställningen ser ut som följer: Alf Poier (2003), Cesár Sampson (2018), Conchita (2014), Eric Papilaya (2007), Manuel Ortega (2002), Nadine Beiler (2011), Petra Frey (1994), Simone (1990), Waterloo (1976) och ZOE (2016).
Det är oklart om juryn och publiken kommer kunna rösta på sitt eget land, i det här fallet Österrike. SVT valde t.ex. bort möjligheten att kunna rösta på sitt hemland, i det fallet Sverige.
9 april. För att Rotterdam ska kunna behålla sitt värdskap ett år till kräver nu stadens borgmästare att staden får in ytterligare 6,7 miljoner euro i kassan (ca 73,2 miljoner svenska kronor). Detta rapporterar den nederländska tidningen Rijnmond. Redan innan Eurovision 2020 ställdes in hade staden fått in drygt 15 miljoner euro för att hålla evenemanget (ca 164 miljoner svenska kronor), men eftersom en stor del av produktionen inte omfattades av försäkringar kommer man alltså behöva ytterligare kapital om det ska bli av ännu en gång.
Enligt uppgifter kommer statsrådet i Rotterdam ta ett beslut i värdstadsfrågan för Eurovision 2021 den 23:e april, och detta för att EBU behöver veta senast i slutet av april om Rotterdam är redo för en sväng till. Om Rotterdam av något skäl säger nej kommer Nederländerna få till mitten av maj på sig att hitta en ersättningsstad.
9 april. Sjung med i Johnny Logans ”What’s Another Year” i Eurovisions specialprogram den 16:e maj.
Nu presenterar EBU att alla som känner sig sugna på att vilja vara med i programmet kan vara det genom en jättestor sing-a-long kring just den låten. Allt du behöver göra är att klä upp dig i din bästa Eurovision-outfit och filma dig själv när du sjunger låten och gör din egen koreografi. Skicka sedan in din inspelning tillsammans med dina namn- och adressuppgifter, land, ålder, mejladress och telefonnummer till följande adress: info@hbesc2020.nl
För att just ditt klipp ska komma med i programmet måste du uppfylla följande krav: hela låten ska spelas in, Använd enheten 16:9, horisontell eller liggande samt spela in i 1920×1080 HD. Försök använda stativ om möjligt (eller att kameran ska vara så still som möjligt) och att filmningen görs vid ett fönster eller med bra belysning. Filmklippet behöver sparas ned i formatet Quicktime eller MOV.
Sista dag att skicka in är den 24:e april.
Vi presenterar och tycker till
Mellan den 9:e och 29:e april kommer vi att presentera, betygsätta och tycka till om de 41 bidrag som valdes ut att tävla i årets Eurovision, vilka nu tävlar i vår Inofficiella Eurovision. Presentationerna sker dagligen kl. 09:00 och 15:00 CEST, och kommer att publiceras i vår startordning.
Vi inleder med den första semifinalen (9-17 april) som följer den andra semifinalen (18-26 april) innan vi avslutar med “Big Five” och Nederländerna (27-29 april).
Därför valde EBU:s referensgrupp att inte tillåta 2020-års bidrag i Eurovision 2021
7 april. EBU:s referensgrupp tog för ett par veckor sedan beslutet att inte tillåta att bidragen som valts ut till den nu inställda Eurovision 2020 att tävla igen 2021. Nu har samma grupp gett ett mer konkret svar som ESCToday.com har tagit del av. Det främsta skälet till att den så kallade 1:a september-regeln inte togs bort var för att det då hade blivit en orättvis tävling, dels ur synpunkt att vissa länder kunde välja alternativet att trots allt utse en ny representant och låt men även för att urvalssäsongen som är den som bygger upp förväntningarna till inför-säsongen hade kunnat gå förlorad.
Förutom det tog referensgruppen även hänsyn till att EBU kommer att genomföra en hyllning till låtarna som valdes ut, det så kallade Eurovision: Europe Shine A Light-programmet som sänds den 16:e maj, samt att bidragen kommer att ges ut på CD.
Även om 2020-låtarna inte tillåts tävla igen kommer de artister som valts ut ha möjlighet att kvarstå som val till 2021. Hittills har 13 länder (av de 20 som hittills bekräftat deltagande) sagt att de ska skicka samma artist som valdes ut till Eurovision 2020.
7 april. Maths Broborg, projektledare för P4 Nästa, bekräftar för oss att de även i år kommer att erbjuda en av riksfinalisterna i P4 Nästa en plats i Melodifestivalen, i det här fallet 2021 års tävling. Han bekräftar också att de lokala uttagningar som ska hållas i vår och sommar för att utse de lokala 25 P4-vinnarna kommer också att äga rum, men på ett annorlunda sätt.
– Det kommer att hållas lokala finaler men med tanke på bl.a. den rådande coronasituationen, aktuella föreskrifter kring t.ex. undvikande av smittspridning och restriktioner kring t.ex. publikantal kommer finalerna ske i lite andra former än de ursprungligen var planerade. Vi kommer återkomma lite längre fram med information och detaljer kring detta, säger Maths Broborg.
Däremot är det inte känt var och när som Riksfinalen kommer att äga rum.
7 april. EBU meddelar i ett Twitter-inlägg att de bjuder in alla 41 artister som valdes ut att tävla i Eurovision 2020 att delta i en gemensam sånginsats i programmet Eurovision: Europe Shine A Light den 16:e maj. Låten som har valts ut är 1997 års vinnarlåt ”Love Shine A Light” av Katrina and the Waves.
6 april. En uppdatering kring Norges Inför-serie Adresse Europa. Enligt den information som släppts nu på NRK:s TV-tablå kommer programmet i huvudsak att handla om att kora de bästa ögonblicken från Eurovisions historia snarare än att bedöma bidragen som skulle ha tävlat i Rotterdam i maj. Det är fortfarande en fyramannapanel som gör bedömningen tillsammans med programledaren Marte Stokstad.
Adresse Europa produceras i fyra avsnitt som sänds i NRK1 med start lördagen den 18:e april.
4 april. Sveriges Radios P4 Stockholm uppger att även i år kommer en av riksfinalisterna i musiktävlingen P4 Nästa att erbjudas en plats i nästkommande Melodifestival. Det blir i så fall nionde året i rad som detta bonuserbjudande kommer att finnas med!
Under vintern har en antagningsperiod hållits för 2020 års P4 Nästa och den avslutades den 1:a april. Nästa steg är att de 25 P4-distrikten ska utse sina tävlande för att sedan under våren och sommaren utse varsin vinnare. Därefter tar riksjuryn över och utser ett antal vinnare som får tävla i Riksfinalen där den slutgiltiga vinnaren röstas fram. Det är inte känt var och när riksfinalen kommer att äga rum.
Vi har inte hittat något om covid19-pandemin ställer till det i planeringen för de lokala P4-finalerna nu i vår och sommar. Däremot skulle alla restriktioner innebära att produktionen får tänka om med hur man gör publikmässigt, t.ex. att finaler flyttas från stora torget eller festivalen till en studio eller mindre lokal. Vi följer såklart den utvecklingen!
4 april. Lördagen den 4/4 skulle evenemanget Eurovision in Concert (EiC) ha ägt rum i Amsterdam i Nederländerna, men på grund av covid19 blir det inget i år. Om du hade köpt biljetter kommer du inom en inte allt för snar framtid få besked från arrangörerna gällande ombokning eller om de erbjuder pengarna tillbaka. Det uppger dem från på sitt Twitter-konto.
3 april. TV-bolaget DR i Danmark bekräftade på fredagseftermiddagen den 3:e april att man kommer att börja planera för 2021 års Dansk Melodi Grand Prix efter att coronapandemi-krisen är över. Men redan nu står det klart att 2020 års vinnarduo Ben & Tan inte får en direktplats för Danmark i Eurovision 2021. DR förtydligar detta dock med att säga att de är välkomna att skicka in låtar för försöka komma med i startfältet 2021.
I och med Danmarks besked har nu totalt 20 länder bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2021. Av dessa har 13 valt att skicka samma artist som valdes ut till Eurovision 2020 medan 6 har bekräftat att de kommer att hålla någon slags uttagning för både artist och bidrag. Ett land har ännu inte meddelat någon uttagningsinformation.
Ett förtydligande: länder som redan nu utsett sin artist internt kan antingen välja att utse även bidraget internt eller hålla en final för det ändamålet. Än så länge har inget av länderna sagt något hur bidraget ska utses.
3 april. SVT Melodifestivalen har informerat om att Melodifestivalgänget kommer att köra en alternativ Eurovision-omröstning mellan den 9:e och 14:e maj. Så här kommer det att gå till:
SVT:s tävling startar den 9:e maj då David Sundin och Christer Björkman presenterar årets 41 bidrag i ett specialavsnitt av Inför Eurovision. Samtidigt startar också en omröstning i Melodifestivalens app (Melloappen) där publiken får rösta fram 25 finalister. Den omröstningen pågår fram till den 14:e maj då bidragen som röstats fram presenteras det direktsända programmet Sveriges 12:a. När finalisterna är presenterade startar en ny kortare röstningsomgång där publiken nu korar en vinnare. Sveriges 12:a kommer även att bjuda på en historisk tillbakablick, bland annat från Eurovision 2013 och 2016 (då Sverige senast arrangerade tävlingen) och såklart kommer The Mamas vara på plats för att uppträda med sin ”Move”.
Den 16:e maj sänder sedan SVT Eurovision-ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine a Light där alla 41 bidrag som togs ut hyllas även om ingen officiell vinnare koras.
3 april. Vi vill passa på att tipsa om att finlandssvenska inför-programmet De Eurovisa nu har släppt sitt första avsnitt för säsongen. I programmet går programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos igenom alla 41 bidrag som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 tillsammans med en inbjuden gäst i varje program. Så här ser schemat ut med alla gäster:
- Program 1: Anders Helenius (3/4)
- Program 2: Jannika B (10/4)
- Program 3: Tika (17/4)
- Program 4: Paul Elias (24/4)
- Program 5: Mia Hafrén (1/5)
- Program 6: Lasse Piirainen (8/5)
OBS! Respektive avsnitt går att se redan ett dygn före sin sändning på Yle Arenan.
Premiär för Panelens topplista!
3 april. Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovisionbidrag, och denna gång gör vi det som uppladdning till vårt projekt Inofficiell Eurovision 2020. Detta är den första topplistan av totalt 6 stycken som vi bjuder på denna säsong.
3 april. Missa inte den första Eurovision Home Concert som sänds via Eurovision.tv:s YouTube-kanal med start 17:00 CEST! Artisterna Ryan O’Shaughnessy (Irland 2018), Rasmussen (Danmark 2018), Tamara Todevska (Nordmakedonien 2019) och Slavko Kalezic (Montenegro 2017) medverkar i den första showen.
Se första avsnittet här.
2 april. Vilka länder har bekräftat deltagande i Eurovision 2021? Här är en sammanställning.
Till och med den 2:a april 2020 hade 19 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, varav följande 13 kommer skicka sitt 2020-artistval igen: Australien (Montaigne), Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), Schweiz (Gjon’s Tears), Spanien (Blas Cantó), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).
Bland de resterande 6 bekräftade länderna har Estland, Finland, Litauen, Norge och Sverige sagt att de inte ger sitt 2020-artistval någon förtur, utan samtliga kommer åter välja både artist och bidrag via respektive nationell uttagning.
Det 19:e landet på listan är Irland som än så länge inte sagt om de tänker behålla sitt 2020-artistval Lesley Roy eller om de istället väljer ut en ny tävlande 2021. Fler länder lär bekräfta deltagande eller meddela annat besked under de kommande månaderna detta år.
Australien behåller sitt artistval till ESC 2021
2 april. Som vi tidigare berättat om är det många länder som kommer att behålla sina 2020-artister till Eurovision 2021. Senast i raden att bekräfta deltagande och artistval är Australien, som alltså ytterligare en gång ger sångerskan Montaigne en chans att få sjunga på Eurovisionscenen.
“Eurovision: Europe Shine A Light” ersätter Eurovision 2020
31 mars. Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu bestämt sig för att hålla ett alternativt program den 16:e maj under namnet Eurovision: Europe Shine A Light. Det blir ingen tävling utan en cirka tvåtimmars sändning den 16:e maj som hyllar de 41 artister och bidrag som valdes ut.
31 mars. Ytterligare två länder bekräftar deltagande i Eurovision 2021. Näst på tur är Litauen och Rumänien vilka har bekräftat sitt till ESCToday.com.
Litauen kommer enligt uppgifter fortsätta med sin nationella uttagning. TV-bolaget LRT har för avsikt att bjuda in sin vinnare The Roop men bara om de vill vara med och tävla igen. De får ingen gratisbiljett till Eurovision. Det får däremot sångerskan Roxen som 2020 valdes ut internt för Rumänien och som nu har fått frågan igen från TV-bolaget TVR och har tackat ja.
30 mars. Ingen Eurovision-scen byggs ju upp i Ahoy Rotterdam i år. Istället kommer arenan att tillfälligt byggas om till ett fältsjukhus för coronavirus-patienter. Enligt uppgifter från lokal media i Nederländerna kommer fältsjukhuset bara innehålla patienter som inte behöver direkt sjukhusvård men som heller inte kan vara hemma. Detta görs för att avlasta sjukvården i Nederländerna så att de kan fokusera alla platser åt patienter som behöver mer akutvård. De första platserna beräknas stå klara i mitten av april.
Missa inte Eurovision Lockdown Partyn
29 mars. Eurovisionen och alla Eurovision Pre Partyn ställdes in i år (2020) på grund av covid19-pandemin. Trots det kommer vissa evenemang att genomföras men inte i arenor utan via livestreams från artisters hem. Vi berättar mer om några av de events som är aktuella för detta!
Även NRK bedömer bidragen i Eurovision 2020
28 mars. Efter att Finland gått ut med information om sin Inför-serie De Eurovisa kommer nu NRK med besked att även de fortsätter med sin Inför-serie där en panel lyssnar och bedömer bidragen som skulle ha tävlat i årets Eurovision Song Contest.
Inofficiell Eurovision 2020 görs i samarbete med Eurovision Radio International
28 mars. Vi är så glada att kunna meddela att vår inofficiella Eurovision 2020-projekt görs i samarbete med Eurovision Radio International. De kommer bland annat vara delaktiga i att presentera resultaten av såväl semifinalerna som finalen i maj!
Fortsätt rösta!
Vi behöver din hjälp att utse finalisterna från de två semifinalerna. Rösta på dina favoriter i nedanstående omröstningar. Till och med 30:e april är omröstningarna öppna:
De Eurovisa bedömer bidragen i Eurovision 2020
28 mars. År 2020 blir ett speciellt i år i och med att Eurovision för första gången inte blir av. Vi och andra aktörer gör istället egna omröstningar, och finska Yle gör i vanlig ordning sitt eget finlandssvenska Införprogram De Eurovisa med Eva Frantz, Johan Lindroos och inbjuda gäster.
27 mars. Tidigare under mars månad ställdes samtliga säsongens Eurovision Pre Partyn in. Men nu ser åtminstone ett av dem att bli av ändå, fast i digital form! Det handlar om det spanska Pre-PartyES som kommer att sändas digitalt den 11:e april med start 22:00 CEST på Eurovision Spains YouTube-kanal. Flera av de artister som skulle ha tävlat 2020 och även en del överraskningar kommer att dyka upp.
27 mars. I år blir det bara lockdown partyn runt om i Europa där man kan följa fester hemifrån och se artister uppträda hemifrån sig. Eurovision Home Concert är en av dessa och en av artisterna som är bekräftad att ställa upp är Ryan O’Shaughnessy (Irland 2018)! Första showen sänds den 3:e april.
27 mars. Österrike kommer även de att sända ett specialprogram i år om Eurovision, som kommer att gå under namnet ESC 2020 Video Edition Challenge med Andi Knoll som programledare. Sändningsdatumen är satta till den 14:e, 16:e och 18:e april.
I programmet kommer en jury välja ut tre bidrag av de 41 som skulle ha tävlat i år som publiken får rösta bland och utse en vinnare. Vilka de tre bidragen blir avgörs först i det sista programmet.
Börja rösta i vår Inofficiell Eurovision 2020
27 mars. Nu är vår inofficiella Eurovision igång och vi berättar mer om var du röstar och vilken ordning bidragen tävlar i. Till en början behöver vi din hjälp att utse finalisterna från de två semifinalerna. Rösta på dina favoriter i nedanstående omröstningar. Till och med 30:e april är omröstningarna öppna:
27 mars. Kommer Lettland till start? TV-bolaget LTV har fått frågan från ESCToday.com som idag är mer eller mindre ett frågetecken. Just nu avvaktar LTV ett beslut tills man vet mer om hur covid19-situationen utvecklar sig. Det finns ju gott om tid så att säga, så helt enkelt dröjer lettiska beskedet något.
26 mars. Det tyska Inför Eurovision-programmet ESC-Songcheck, som sänts de senast två åren, kommer att sändas i år trots att det inte blir någon Eurovision. I programmet lyssnas låtarna igenom och betygsätts av en panel. Programmen kommer enligt uppgifter att sändas i maj.
26 mars. Blir det någon Eurovision-CD i år? Nu är svaret JA!!!!
I vanliga fall släpps den i april, men i år blir det istället den 8:e maj.
Tidiga besked från många länder
26 mars. Även om det är mer än ett år kvar innan det har blivit dags för en ny riktig omgång av Eurovision Song Contest har hittills 16 länder redan lämnat besked om artist och/eller nationell uttagning. Vi sammanfattar läget som det ser ut nu!
26 mars. Österrikiska ORF har bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och de har även valt att behålla sin tidigare internt utvalda artist Vincent Bueno ytterligare ett år. Det säger bolaget till ESCToday.com. Österrike blir således det elfte landet i ordningen att redan nu bekräfta sitt artistval.
26 mars. Besked har kommit från NRK som precis som Estland och Finland kommer att behålla sitt uttagningsformat, i det här fallet Norsk Melodi Grand Prix. NRK har erbjudit 2020 års vinnare Ulrikke en direktplats i den kommande MGP-finalen, men den har hon åtminstone i dagsläget tackat nej till.
Glädjande är dock att NRK tänker behålla systemet med deltävlingsprogram inför finalen. Exakt omfång av tävlingen är dock inte klart än, besked väntas vid en senare tidpunkt.
26 mars. Även Estland gör som Finland och behåller sin nationella uttagningsform, i det här fallet Eesti Laul. TV-bolaget ERR, som anordnar uttagningen, har däremot lovat att om 2020 års vinnare Uku Sukusviste vill tävla igen 2021 så kommer de att ge honom en av platserna i startfältet. Men han får alltså ingen direktbiljett till Eurovision utan måste tävla som alla andra som väljs ut.
Estland är alltså en av de länder som har bekräftat deltagande i Eurovision 2021.
25 mars. Finska Yle lämnar besked om att man kommer att delta i Eurovision 2021. Däremot har man valt att behålla sin UMK-modell som den var 2020. Det innebär således att 2020 års UMK-vinnare Aksel inte kommer att väljas ut internt utan artister och bidrag kommer att tävla igen i någon form. Aksel är dock välkommen att försöka komma med i startfältet igen om han vill.
An introduction to our Unofficial Eurovision 2020!
25 mars. Let us introduce the UNOFFICIAL EUROVISION 2020 – our own Eurovision competition for 2020! Since the original version was canceled due to the spread of coronavirus, we welcome you to join us to take part in the voting procedur in our version of Eurovision 2020!
Låt oss presentera Inofficiell Eurovision 2020
25 mars. Låt oss presentera INOFFICIELL EUROVISION 2020 – Panelens egen Eurovision som blir av nu när den officiella tävlingen 2020 ställdes in. Det blir alltså ett inofficiellt resultat – och du är varmt välkommen att vara med och påverka vilken låt som ska ta hem segern!
24 mars. Eftersom att Eurovision 2020 ställdes in kommer kommentatorn Graham Norton på kanalen BBC One i Storbritannien att bjuda in brittiska folket till ett specialprogram om Eurovision den 16:e maj. I programmet kommer en del intervjuer göras bland annat med Storbritanniens utvalda representant James Newman. Dessutom kommer det spelas upp klassiska klipp och eventuellt även lite från 2020-låtarna.
Podd-tips: nationella-sammanfattning med Schlagervännerna
24 mars. Nationella-säsongen 2020 är nu avslutad och för att sammanfatta hur den var på bästa sätt har våra kollegor Schlagervännerna gjort ett nytt poddavsnitt om just det.
23 mars. Ytterligare tre länder bekräftar deltagande i Eurovision 2021 samt att de behåller artistvalet från 2020. Länderna är:
– Belgien (Hooverphonic)
– Grekland (Stefania)
– Ukraina (Go_A)
Därmed är vi nu uppe i 10 länder som med mer än ett år till godo har bestämt åtminstone halva valet av sin uttagning!
23 mars. Även Israels nationella TV-bolag KAN meddelar till ESCToday.com att de ger sångerskan Eden Alene, som vann årets israeliska Eurovision-uttagning, en chans till att tävla i Eurovision Song Contest. I och med detta besked är nu antalet länder som behåller 2020-artistvalet uppe i sju stycken – och då är vi fortfarande i mars månad ett år innan!
Sedan 2015 har Israel använt sig av talangtävlingen The Next Star för att utse artist och i år även bidraget, och vi får se vilken uttagningsform det blir för att hitta Edens nya tävlingsbidrag.
21 mars. Bulgarien och Schweiz har till ESCToday.com bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och samtidigt meddelat att även de tänker behålla sina artistval från 2020 till 2021. Det innebär således att vi kommer att få se Victoria respektive Gjon’s Tears ett år till och då förhoppningsvis live på Eurovision-scenen.
EBU vill hylla 2020 års artister och låtar
20 mars. Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu delvis ändrat sig. Det skulle fortfarande innebära att det inte blir någon tävling, men däremot kommer man att hylla de artister och låtar som skulle ha deltagit.
Besked om vilken form denna hyllning kommer att bli och när den i så fall äger rum kommer inom den närmaste tiden.
20 mars. EBU:s referensgrupp har nu beslutat att INGA bidrag som valdes ut att tävla i Eurovision 2020 äger rätten att tävla igen i Eurovision 2021. Anledningen till att man fattat detta beslut beror på den så kallade 1:a september-regeln, som säger att inga Eurovision-bidrag för det aktuella året får ha varit publicerade före det datumet. För 2021 innebär det således september 2020.
Däremot kan länderna behålla artistvalen om de vill, vilket hittills fyra länder tänker göra.
Planeringen inför Melodifestivalen 2021 fortgår utan problem
20 mars. Vi frågade även Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson om den inställda Eurovisionen påverkar planeringen inför Melodifestivalen 2021.
– EBU:s beslut påverkar inte planerna för Melodifestivalen 2021 på annat sätt än att vi nu inte fick ett resultat att förhålla oss till samt en del av den tiden som normalt går åt att jobba med Eurovision nu frigjordes till att planera för Melodifestivalen 2021, säger hon.
Besked om tävlingsregler och antagningsprocess är utlovad att dyka upp senast till midsommar.
Foto: ESC-Panelen
Alternativa festkvällar på SVT
20 mars. ”Beslutet är både logiskt och klokt” säger Melodifestivalens senior producer Christer Björkman till oss angående att EBU ställde in 2020 års Eurovision p.g.a. den rådande situationen i världen med covid19. Däremot utlovar han att det blir ett ersättningsprogram istället för Eurovision.
– Trots att beskedet kom så sent som i går (läs: 18 mars) så är vi redan i full gång med att planera ersättningsprogram. Vår avsikt är att skapa alternativa festkvällar för alla trogna Mello- och ESC-fans och vi kommer att gå ut med mer info när vi har kommit lite längre med vår planering, säger Christer Björkman.
20 mars. ESCToday.com kan även nu bekräfta ett fjärde land till Eurovision 2021 som också behåller sitt artistval. Det handlar om Azerbajdzjan vars TV-bolag Ictimai ger (Samira) Efendi en ny chans att tävla på Eurovisionscenen. Hennes bidrag som valdes ut 2020 hette ”Cleopatra”, och det var den första azeriska Eurovision-låten sedan 2008 som inte hade svenska låtskrivare på upphovssidan. Det ni!
19 mars. Nästa land som enligt ESCToday.com har bekräftat artist och deltagande i Eurovision 2021 är Georgien. De kommer således att behålla Tornike Kipiani som egentligen skulle ha tävlat 2020 med bidraget ”Take Me As I Am”.
19 mars. I och med att produktionen för Eurovision 2020 stannat upp efter att upplagan ställdes in påbörjas nu ljuset att riktas mot 2021 års tävling. Här kommer några svar på det vi vet i dagsläget om nästa års Eurovision.
19 mars. På grund av covid19-spridningen har EBU nu valt att skjuta upp ett kommande Eurovision-event för säsongen, i det här fallet Eurovision Young Musicians. Eventet skulle ha ägt rum i Zagreb i Kroatien i juni 2020, men skjuts nu upp på obestämd framtid.
18 mars. I och med beskedet att tävlingen ställs in kommer nu de första bekräftelserna på deltagande 2021.
Spaniens nationella TV-bolag RTVE har enligt ESCToday.com bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och meddelat att artisten Blas Cantó kvarstår som deras artist. Han skulle egentligen ha tävlat i 2020 års upplaga med bidraget ”Universo”.
Även Nederländernas AVROTROS har till ESCToday.com uppgett att Nederländerna kommer att delta 2021 (oavsett om de får arrangera eller inte) och att deras artistval Jeangu Macrooy kvarstår. Han valdes ut internt 2020 för att tävla med låten ”Grow”.
18 mars. Som vi nu vet blir det ingen Eurovision 2020 i Rotterdam, utan vi får nu hoppas att coronavirusutbrottet kommer att ha lugnat ned sig eller avtagit helt till nästa år så att vi får tillbaka Eurovision till 2021 istället. Men för att inte sörja för mycket har vi sammanställt bidragen som skulle ha tävlat 2020.
18 mars. Så här säger Jon Ola Sand, tävlingens nuvarande Executive Supervisor, om situationen som har uppstått:
Tyvärr, Eurovision 2020 är inställd
18 mars. Det har inte undgått någon att Eurovision 2020 har varit i fara med anledning av coronavirusets framfart över världen. Nu några dagar efter senaste besked har EBU bekräftat att man av säkerhetsskäl inte kommer kunna hålla någon tävling i Rotterdam som planerat. Helt enkelt ställs årets upplaga in, vilket också är första gången någonsin i tävlingens historia det händer.