« Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2026 »



Melodifestivalen 2025 är planerad att vara den 65:e Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnar för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2025.

Det är sagt att uttagningen för det 24:e året i rad kommer att utgöras av deltävlingsprogram samt ett s.k. finalkval (ett slags uppsamlingsheat) innan en artist och låt blir framröstad i finalen som Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2025. I skrivande stund saknas dock vissa uppgifter, bland annat om var och när under 2025 som uttagningen ska hållas samt vem eller vilka som ska vara programledare.

 

Antagning under tre veckor

Mellan den 23:e augusti och 13:e september 2024 kunde intresserade låtskrivare och artister skicka in tävlingsbidrag till uttagningen. I samband med att antagningen hade avslutats meddelade SVT att inte mindre än 2 724 låtar hade skickats in, vilket är 170 fler mot fjolårets antagning.

Med grund i de inskickade låtarna kommer först en urvalsjury att välja ut 15 bidrag till startfältet varpå Melodifestivalredaktionen tar över och väljer in ytterligare 15 bidrag. Melodifestivalredaktionen kan välja låtar som både juryn valde att inte rösta vidare samt att göra så kallade specialinbjudningar.

 

Så blir tävlingsupplägget

Enligt tävlingsreglerna, som presenterades i samband med att antagningen, planerar SVT för att startfältet som vanligt ska utgöras av deltävlingar, finalkval (uppsamlingsprogram) och final. Totalt beräknas det att 30 tävlingsbidrag ska tävla. Inför antagningen bekräftades en del intressanta förändringar i tävlingsupplägget som vi berättar om nedan.

 

Deltävlingarna

De 30 bidragen som väljs ut till startfältet kommer att fördelas ut på 6 bidrag om fem deltävlingar. I varje deltävling uppträder bidragen varpå omröstning genomförs för att dels utse två finalister, dels ett bidrag som får en ny chans att så att säga finalkvala sig tillbaka in i tävlingen. Resterande tre bidrag som hamnar på fjärde, femte och sjätte plats får lämna tävlingen direkt. Det betyder att det blir den första Melodifestivalen sedan turnékonceptets införande 2002 där fjärdeplacerade bidrag inte längre ges möjlighet att kunna kvala sig tillbaka in i finalen.

En ytterligare deltävlingsnyhet är att SVT kommer att släppa studioversionerna av respektive startfält dag före direktsändning. Tidigare år (2002 till 2024) har man kunnat lyssna på låtarna först i samband med direktsändning, vissa år har smyglyssningar lagts ut men då bara vid enstaka tillfällen i helhetsversioner. Efter dessa sändningar har åtminstone finalbidragen satts i s.k. karantän till dess alla deltävlingar är avgjorda, men det är således inte aktuellt denna gång.

 

Finalkvalet

I finalkvalet, som sänds i samband med att den femte deltävlingen har avgjorts, kommer de fem bidrag som röstats fram som deltävlingarnas tredjeplacerade bidrag att tävla om två finalplatser. Detta sker i två omgångar.

Den första finalplatsen blir klar direkt då den kommer att gå oavkortat till den av de fem låtarna som fick flest röster i sin deltävling. Därefter genomförs en ny omröstning med de fyra bidrag som återstår. Deras röster läggs till de tidigare deltävlingsrösterna och bidraget som efter den andra omgången har flest röster får den sista finalplatsen.

 

Finalen

Precis som de senaste åren får även denna final 12 finalister som kommer att bestå av fem deltävlingsvinnare, fem deltävlingstvåor och två bidrag från finalkvalet. Under finalen kommer låtarna att framföras varpå en omröstning avgör vilken av dessa låtar som kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2025.

 

Mer information följer under säsongen

Allt som gäller tävlingsdatum och värdstäder, specifika röstningsregler, programledare och vilka tävlingsbidrag som kommer att delta kommer att meddelas under säsongens gång. Den här artikeln kommer att fyllas på med mer information i takt med att vi får det bekräftat från Sveriges Television.

 

 

 


Fakta


  • Röstningssystem
  • Presenteras senare

  • Programledare
  • Presenteras senare

  • Vinnare
  • Avgörs 2025

  • Resultat i Eurovision
  • Avgörs 2025

 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »