EUROVISION 2019 – RESULTAT. Årets Eurovision är avslutad och EBU har nu offentliggjort hur jurygrupperna respektive tittarna röstade i årets semifinaler och final. Här nedan redovisar vi uppställningarna program för program.
Även i 2019 års upplaga av Eurovision Song Contest användes modellen hälften juryröstning och hälften tittarröstning som slutresultat i alla tre programmen (semifinalerna och finalen). Varje lands jury respektive tv-tittare rankade bidragen i semifinalerna och finalen och delade ut varsin poängskala: 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7-1 poäng.
Här nedan presenterar vi program för program hur jurygrupperna respektive tv-tittarna röstade.
Semifinal 1
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna valde till final.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna ville ha till final (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna ville ha till final (men som juryerna ratade).
Juryerna
| Tittarna
| |||
TOTAL-RESULTAT
|
Kommentar
Man kan lugnt säga att resultatet placeringsmässigt skilde sig en hel del mellan både jury och tittarna i denna semifinal. De hade förvisso åtta av 10 gemensamma favoriter till final, men ingen av dessa länder hamnade speciellt lika varandra i poängen. Tjeckien vann t.ex. juryomröstningen och Grekland blev tvåa där, medan tittarna satte dessa på sjätte och nionde plats. Samtidigt som tittarnas favorit blev Island, som juryerna hade som åtta. Tittartvåan Australien hamnade dock trea hos juryerna och det var det som gjorde att Australien vann denna semi, men det var ingen överlägsen seger.
Juryerna ville samtidigt ha med Vitryssland och Ungern i final medan tittarna ville ha med San Marino och Polen. Efter adderingen fick både jury och tittarna varsin kandidat dit: Vitryssland och San Marino. Polen var dock väldigt nära att ta en finalplats, det skilde som synes ovan bara 2 poäng mellan dem och Vitryssland. En riktigt rysare med andra ord!
I bottenstriden hamnade Portugal sist hos juryn medan Finland var sist hos tittarna. Portugal lyckades dock få mer poäng från tittarna vilket gjorde därmed att Finland blev totalt sett sist.
Semifinal 2
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna valde till final.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna ville ha till final (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna ville ha till final (men som juryerna ratade).
Juryerna
| Tittarna
| |||
TOTAL-RESULTAT
|
Kommentar
Om juryerna och tittarna var oense i första semin så var de ännu mer oense i denna semifinal, framförallt om man ser till toppstriden. Mycket oväntat, eftersom att oddsen inte talat om detta alls inför, blev Nordmakedonien denna semifinals juryvinnare, med Sverige som tvåa och Nederländerna som trea. Mellan dessa länder skilde det sig endast 15 poäng! Malta gjorde bättre ifrån sig hos juryn än tittarna, vilket de alltid har gjort sedan 50/50-systemet infördes år 2009. Däremot var Malta tittarnas tiondeplats denna gång, jämfört med de två föregående åren. Precis som i föregående semi blev det ett land som varken vann jury- eller tittaromröstningen men som kom hyfsat högt upp. I det här fallet, Nederländerna.
Noterbart är de länder som man var oense om. Tittarnas vinnare var Norge, som juryerna satte på 11:e plats. Samma sak skedde ju för Danmark för ett år sedan när Rasmussen representerade Danmark med sin vikingalåt. Popschlager med jojk gick alltså inte hem hos juryn. På tal om Danmark så satte tittarna Danmark utanför topp 10 och Danmark tog sig också till final med minsta möjliga marginal. För tittarna hade hellre sett Litauen gå vidare som föll med 1 (!) poängs marginal. Som synes ovan kom Litauen näst sist hos juryn, men hade de fått två poäng mer så hade Litauen varit i final istället för Danmark! I övrigt ville juryn ha med både Moldavien och Rumänien, vilket tittarna inte ville, samtidigt som Albanien tog sig vidare med hjälp av tittarna. I vanliga fall brukar det vara med juryns hjälp…
Om vi kikar på totalresultatet så finns det en intressant detalj med totalsiffrorna och det är att alla på plats 1-7 fick över 200 poäng totalt, och mellan dessa placeringar skilde det bara 70 poäng! Därefter är det ett stort hopp ned till 157 poäng och sedan ned till under 100 poäng. Det märks således att det fanns fler starka kandidater här jämfört med i den första semifinalen, vilket sedan även kom att upprepa sig i finalen.
Till sist ska vi också nämna att det var Irland som hamnade sist hos juryn och näst sist hos tittarna, vilket gav dem sistaplatsen i denna semi. Om man slår ihop resultatet för alla utslagna semifinalister så hamnar också Irland på 41:a och därmed allra sista plats med sina 16 poäng. Österrike som ju ifjol blev totaltrea i finalen, fick i år istället titeln nästjumbo i både semi och totalt för året.
Finalen
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna hade på topp 10.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna hade på topp 10 (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna hade på topp 10 (men som juryerna ratade).
- – OBS! Ordningen är uppdaterad efter att EBU justerade det tidigare felaktigt redovisade vitryska juryresultatet i sändningen. Nedan är således hur juryerna röstade egentligen (tittarnas resultat påverkades inte av detta nu korrigerade misstag).
Juryerna
| Tittarna
| |||
TOTAL-RESULTATInom parentes står den idag felaktiga totalsumma som presenterades i programmet. Den rätta summan står före den siffran.
|
Kommentar
Det är tydligt att det resultatet både förenar och skiljer jurygrupperna och tv-tittarna åt, på många plan.
Om vi börjar med att kika på topp 10 så har man faktiskt sju av tio gemensamma favoriter, om än att ingen av dessa hamnar på samma placering (men några en upp eller en ned). Juryns övriga tre toppfavoriter var vinnaren Nordmakedonien (tittarnas tolfteplats), Tjeckien (tittarnas tjugofjärdeplats) och Malta (tittarnas tjugoandraplats) medan tittarna hade vinnaren Norge (juryns artondeplats), Island (juryns femtondeplats) och San Marino (juryns tjugotredjeplats). Bägge parter hade med Nederländerna som trea (juryn) respektive tvåa (tittarna) och trots att landet inte var någons vinnare så vann man ändå – tack vare olika vinnare hos jury och tittarna. Precis på samma sätt som Ukraina vann Eurovision 2016 på.
Finalresultatet speglar också lite hur 2018 års resultat blev. Då hamnade Österrike som något oväntad juryvinnare (i år blev det alltså Nordmakedonien), Sverige blev jurytvåa (precis som i år) och vinnaren – då Israel – i år Nederländerna, blev jurytrea. Sedan skiljer det sig åt eftersom Netta faktiskt vann tittarnas röster medan det i år blev Norge, en låt som jurygrupperna tokratade.
Sedan ska vi också nämna bottenplaceringarna. Notera gärna att både jury och tittarna hade varsitt nollat land. För juryn var det Israel som föll i glömska och för tittarna Tyskland. Men eftersom att bägge dessa länder fick ändå hyfsat med andra poäng (Israel av tittarna och Tyskland av juryn) så slutar ingen av dem sist. Utan Storbritannien fick väldigt lite av både jury och tittarna vilket innebär landets fjärde sistaplats genom tiderna. Samtliga har kommit från år 2003 och framåt. Tyskland slutar istället näst sist, vilket gör ytterligare en bottennotering för dem. Alla år mellan 2015-2019 har man kommit sist eller näst sist, med stort undantag år 2018 då Michael Schulte lyckades komma på fjärde plats.
Till sist kommer också lite om den justering som EBU gjorde i efterhand. Anledningen till att poängen och placeringarna ser lite annorlunda ut jämfört med i sändningen den 18:e maj beror på att EBU, av misstag, råkade presentera det vitryska juryresultatet på ett felaktigt sätt. Nu blev det bara mindre justeringar av detta, bland annat att Sverige går om Norge och tar femteplatsen. Men topp fyra är oförändrad. Men föreställ dig om det hade varit säg mellan 1-5 poäng som skilt mellan ettan Nederländerna och tvåan Italien efter lördagens sändning och så kommer siffror som kastar om allt så att Italien skulle gå om. Då skulle vi ha fått en ny vinnare, inte så roligt efter att ett land firat segern. Nederländerna är fortfarande vinnare, detta var bara ett exempel på vad som hade kunnat hända…
Kommentera gärna vad du tycker om årets splittrade resultat! Till exempel vad förvånar dig mest av placeringarna ovan?