EUROVISION 2018 – RESULTAT. Årets Eurovision är avslutad och EBU har nu offentliggjort hur jurygrupperna respektive tittarna röstade i årets semifinaler och final. Här nedan redovisar vi uppställningarna program för program.
Även i 2018 års upplaga av Eurovision Song Contest användes modellen hälften juryröstning och hälften tittarröstning som slutresultat i alla tre programmen (semifinalerna och finalen). Varje lands jury respektive tv-tittare rankade bidragen i semifinalerna och finalen och delade ut varsin poängskala: 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7-1 poäng.
Semifinalerna
Av de 20 länder som kvalade vidare från semifinalerna till finalen hade juryerna och tittarna 13 länder som gemensamma favoriter. Därefter fick tittarna med fler av sina topp 10-placerade favoriter än vad juryn fick, totalt fem länder. Juryerna fick endast med två egna favoriter. Nu ska det noteras att det var olika jurygrupper och tittargrupper som röstade i respektive semifinal, vilket kan göra att alternativen sett annorlunda ut om röstningen inte hade varit begränsad till endast de länder som tävlade i den aktuella semifinalen samt tre extraröstande länder.
Nedan följer den exakta uppdelningen, semifinal för semifinal.
Semifinal 1
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna valde till final.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna ville ha till final (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna ville ha till final (men som juryerna ratade).
Juryerna
| Tittarna
|
Kommentar
I den första semifinalen föredrog juryn Israel, som vann relativt stort över Österrike, som blev tvåa. Dessa två länder hamnade fyra och femma hos tittarna. För tittarna hade å sin sida Cypern som vinnare, och de vann relativt överlägset till tittartvåan Tjeckien – länder som juryn hade först på femte och sjätte plats. I det totala läget hade tittarna och juryn 7 av 10 bidrag som gemensamma kvalificerade länder. Utöver de gemensamma favoriterna ville tittarna ha med Finland, Litauen och Grekland (och fick med alla utom Grekland) medan juryn ville ha med Albanien, Belgien och Schweiz, men fick bara med Albanien.
Bland de länder som hamnade utanför topp 10 (för både jury och tittarna) kan det noteras att Azerbajdzjan hamnade högst i totala läget, även om de blev tolva med exakt samma summa från bägge parter. Azerbajdzjan var för övrigt endast 14 poäng från att knipa tiondeplatsen från Finland och då ta sig till final utan att vara någons favorit.
Semifinal 2
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna valde till final.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna ville ha till final (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna ville ha till final (men som juryerna ratade).
Juryerna
| Tittarna
|
Kommentar
I den andra semifinalen föredrog juryn Sverige, som vann överlägset över Norge – som först blev tvåa. Tittarna föredrog dock först Norge som trea och Sverige som sexa. Tittarnas favorit var istället Danmark följt av Moldavien. Dock skilde det 9 poäng mellan dessa två länder hos tittarna (i alla andra lägen i semifinalerna skilde det mellan 38 och 52 poäng mellan ettan och tvåan). Å andra sidan var tittarnas två favoriter inga särskilda juryfavoriter då juryn rankade Moldavien först som sjua och Danmark som tolva.
I det totala läget hade juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter till final. Utöver de gemensamma favoriterna ville tittarna ha med Danmark, Ungern, Serbien och Polen (och fick med alla utom Polen) medan juryn ville ha med Nederländerna, Malta, Lettland och Rumänien, men fick bara med Nederländerna. Att det bara blev en juryfavorit med till final kan bero på att t.ex. både Lettland och Malta hamnade väldigt långt bak hos tittarna även om jurygrupperna gav dessa länder femte och sjätte plats. För andra året i rad rankade tittarna Malta sist i en semifinal.
Bland de länder som inte kom topp 10 i totala läget var Rumänien och Lettland de länder som var närmast att ta tiondeplatsen från Ungern. Mellan Ungern och Rumänien skilde det bara 4 poäng i totala läget. Ungern fick alltså sin finalbiljett baserat på ett starkt tittarstöd och att de ändå fick någorlunda mer poäng än juryns favoriter Lettland och Malta.
Finalen
Lite noteringar
- – Länder i fetstil var länder som både juryerna och tittarna hade på topp 10.
- – Länder i blå kursiv stil var länder som juryerna hade på topp 10 (men som tittarna ratade).
- – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna hade på topp 10 (men som juryerna ratade).
Juryerna
| Tittarna
|
Kommentar
I årets final var juryerna och tittarna väldigt oense, både gällande vilka länder som skulle komma topp 10 men även vem som skulle vinna. Juryns vinnare var Österrike följt av Sverige (det skilde 18 poäng mellan dessa två hos juryerna), men det var inga länder tittarna satte högt. För de hade Österrike på plats 13 och Sverige på plats 23. Dock lyckades Österrike få en totalplats som trea och Sverige blev totalt sjua. Tittarnas vinnare var Israel följt av Cypern. Dessa länder hade juryerna också på topp 10, dock som trea och femma.
Det finns en rad andra intressanta noteringar för toppbidragen. Tittarnas trea (Italien) satte juryerna på plats 17, tittarnas fyra (Tjeckien) satte juryerna på plats 15 och tittarnas femma (Danmark) hade juryerna först som 20:e bidrag. Notera även tittarnas sjua (Ukraina) som juryerna satte sist. Notera även samma stora skillnader för juryns favoriter: juryns sjua (Albanien) hamnade 18:e hos tittarna, juryns åtta (Frankrike) hamnade 17:e hos tittarna, juryns nia (Bulgarien) hamnade 14:e hos tittarna och juryns tolva (Australien) hamnade sist hos tittarna.
Värdlandet Portugal hamnade 25:e hos både juryerna och tittarna, men eftersom de fick ihop lägst totalsumma hamnade de sist i totala läget.