EUROVISION 2025. Nu när samtliga tävlingsbidrag har valts ut kan vi presentera startfält för startfält om vilka som ska vara med och tävla i Basel. I den här artikeln presenterar vi låtarna som deltar i den första semifinalen som är planera att sändas den 13:e maj vilket bland annat inkluderar Sveriges låt.
Länderna nedan tävlar om de tio finalplatser som erbjuds från denna semifinal. Vilka det blir som kvalificerar sig till finalen avgörs genom en tittaromröstning under sändningskvällen i de 15 länder som tävlar samt i tre av de 6 direktkvalificerade länderna och genom den s.k. ”Rest of the World”-omröstningen. Eftersom vi saknar en startordning listas länderna, oberoende av starthalvor, i alfabetisk ordning efter land.
PS: Senare under våren kommer vi att tycka till om bidragen, göra våra topplistor och gissa resultat, så se det här som en slags smygstart inför årets Eurovision för den första semifinalen.
Semifinalisterna
Albanien
Shkodra Elektronike ”Zjerm”
Denna albanska elktronikduo som utgörs av Kolë Laca och Beatriçe Gjergji vann i december ifjol finalen i Festivali i Këngës och får därför representera Albanien i årets Eurovision.
De kommer från staden Shkodër i Albanien (därav artistnamnet) men har bott länge i Italien. De har tidigare släppt låtar och även tävlat som låtskrivare i FiK och har denna gång tillsammans med låtskrivaren Lekë Gjeloshi gjort tävlingsbidraget ”Zjerm” som bland annat vann över storfavoriten Elvana Gjata.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Azerbajdzjan
Mamagama ”Run With U”
Gruppen Mamagama utgörs av trion Asaf Mishiyev, Hasan Heydar och Arif Imanov som har spelat ihop som grupp sedan 2021. De har framträtt nationellt som internationellt, bland annat deltog de i den albanska musiktävlingen Kënga Magjike 2022 där de vann förstapris i kategorin bästa utländska akt. Nu kommer de att tävla i Eurovision för sitt hemland med en låt som blandar poprock med traditionella toner. Låten är gjord av Hasan Hayadar tillsammans med Roman Zee och SefaelMishiyev vilket gör att det är tredje året i rad där Azerbajdzjan inte tar hjälp från andra länder med att skapa sitt tävlingsbidrag.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Belgien
Red Sebastian ”Strobe Lights”
Efter det att det flamländska TV-bolaget VRT fick tillbaka möjligheten att välja artist och bidrag för Belgien (de delar detta med det franskspråkiga TV-bolaget RTBF) valde man att än en gång köra på konceptet med finalen Eurosong. Åtta artister bjöds in och vann gjorde sångaren Red Sebastian, eller Seppe Herreman som han egentligen heter.
Han slog igenom som fjortonåring i belgiska Talang 2013 men det var när han 2019 började släppa musik som Red Sebastian som de stora framgångarna kom. Och visst blev det succé när hans låt ”Strobe Lights” vann Eurosong med stor framgång hos juryn – men inte minst med nästan 50 procent av tittarrösterna!
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Cypern
Theo Evan ”Shh”
Sångaren Theo Evan blev den första artisten för den här uttagningssäsongen att bli klar för tävlan i Eurovision 2025. Artistbeskedet kom redan den 2:a september ifjol men det skulle dröja till sent på säsongen innan låten släpptes.
Han är född i Nicosia på Cypern och växte upp med både sång och dans och syntes också en del redan då i TV. Efter studierna flyttade han tillfälligt till USA för att studera vid college där innan han år 2021 släppte debutsingeln ”The Wall” som blev starten på karriären kan man säga.
Här i Eurovision kommer han att tävla med låten ”Shh” som är en upptempolåt skriven av Dimitris Kontopoulos, Elke Tiel, Elsa Søllesvik, Lasse Nymann och Linda Dale. Detta är välkända namn som har haft med tävlingsbidrag förut – inklusive den senaste vinnaren. Men det är också debut för Elsa Søllesvik, eller Elsie Bay som många känner henne mer som, som efter flera försök äntligen har lyckats få med ett tävlingsbidrag i Eurovision!
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Estland
Tommy Cash ”Espresso Macchiato”
Tomas Tammemets, eller Tommy Cash som många känner honom som, är en mångsysslare inom musikens värld då han skriver och producerar musik men även framför den. 2012 släppte han sina första låtar och har därefter gett ut musik regelbundet. I år ställde han upp i Estlands ESC-uttagning ”Eesti Laul” som han vann överlägset övriga tävlande med sin låt ”Espresso Macchiato”.
Bidraget är gjort av artisten själv tillsammans med Johannes Naukkarinen och den kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen.
Island
VÆB ”RÓA”
Brödaduon Hálfdán Helgi och MatthíasDavíð, som bägge har efternamnet Matthíasson, utgör gruppen VÆB som vi redan fick stifta bekantskap med i fjolårets Söngvakeppnin. Då tävlade de med låten ”Bíómynd” som tog dem till en fjärdeplats i finalen. I år var de tillbaka och tävlade med låten ”RÓA” som inte bara tog dem till en ny final utan de vann uttagningen. Låten är gjord av de själva tillsammans med Gunnar Björn Gunnarsson och Ingi Þór Garðarsson.
Det kan tilläggas att de är inte tvillingar då Hálfdán Helgi är född i juni 2003 och Matthías Davíð är född i december 2004.
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen.
Kroatien
Marko Bošnjak ”Poison Cake”
Efter förra årets succékoncept med Baby Lasagnas”Rim Tim Tagi Dim”, som framfördes av sångaren Marko Purišić, prövar nu Kroatien att skicka ännu en Marko till Eurovision. Den här gången är det den bosnienkroatiske sångaren Marko Bošnjak som har fått uppdraget efter det att han vann uttagningen Dora 2025 med sin låt ”Poison Cake” (som även har Bas Wissink, Ben Pyne, Emma Gale och Filip Majdak som medlåtskrivare).
Artisten själv slog igenom stort 2015 när han tävlade i den serbiska talangtävlingen Pinkove Zvezdice som han vann. Riktigt lika bra gick det inte när han tävlade i den kroatiska ESC-uttagningen 2022 med låten ”Moli za nas” även om han kom tvåa den gången. Nu tre år senare fick han äntligen vinna uttagningen.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Nederländerna
Claude ”C’est La Vie”
Nederländerna har sedan 2013 alltid valt ut artist och bidrag internt och så blev fallet även i år. Valet föll på sångaren Claude Kiambe som föddes i Kongo men bor sedan nio års ålder i Nederländerna dit familjen flydde till. Som 16-åring ställde han upp i The Voice Kids i hemlandet men åkte ur ganska direkt, bättre gick det året därpå i Are You Next? som han vann och gavs då möjlighet att ge ut musik vilket han har gjort kontinuerligt sedan dess.
Bidraget han ska framföra i Basel heter ”C’est La Vie” och den är gjord av honom själv tillsammans med Arno Krabman, Joren van der Voort och Léon Paul Palmen. Låten framförs på både franska och engelska, vilket är första gången som Nederländerna tävlar med en låt på franska.
Nederländerna kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Norge
Kyle Alessandro ”Lighter”
Kyle Alessandro Helgesen Villalobos eller kort och gott Kyle Alessandro är uppväxt i Levanger och uppväxt i städerna Steinkjer and Trondheim. Han slog igenom publikt som tioåring med sin medverkan i Norske Talenter 2017 vilket ledde till att han bland annat fick uppträda på Allsång på Grensen.
Därefter har han tävlat i Norsk MGP som del av gruppen Umami Tsunami som gick till final 2023 med låten ”Geronimo”. Den gången slutade det med en sistaplats men när han i år slog ihop sig med den svenska låtskrivaren Adam Woods gick han till en förstaplats hos såväl de internationella jurygrupperna som de norska tv-tittarna och vann Norsk MGP med sitt bidrag ”Lighter”.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Polen
Justyna Steczkowska ”Gaja”
Unikt för denna semifinal är att den får bara en enda kvinnlig soloakt av de 15 som tävlar i programmet (Albanien har förvisso också en kvinnlig sångerska men tävlar i en grupp tillsammans med en manlig sångare vilket gör att Polens artist blir ensam kvinnlig solosångerska). Dessutom är detta en comeback för Justyna Steczkowska som tidigare representerade Polen för 30 år sedan i Eurovision. Ytterligare unikt blir att hon kommer att tävla på samma datum som hon gjorde i ESC 1995.
Hon är född i Rzeszów i sydöstra Polen och uppvuxen med nio syskon. Justyna har varit länge i branschen, åtminstone sedan 1990-talet när hon slog igenom och sedan dess har hon bland annat gett ut femton album. I år tävlade hon i den polska Eurovision-uttagningen med låten ”Gaja” som hon vann ganska överlägset med i tittaromröstningen. Låten är gjord av henne själv, Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Emilian Waluchowski och Patryk Kumór.
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen, och om hon dessutom får gå ut först (vilket är möjligt) får hon samma startnummer som hon hade i Dublin 1995.
Portugal
Napa ”Deslocado”
Musikgruppen Napa består av medlemmarna Diogo Góis, Francisco Sousa, João Guilherme Gomes, João Lourenço Gomes och João Rodrigues. De har spelat ihop på Madeira sedan 2013 och började med att ge ut engelskspråkiga låtar innan de släppte på portugisiska. 2022 släpptes debutalbumet och det följdes upp med ytterligare ett album och det var också då som de antog namnet Napa.
Hösten 2024 bjöds de in att tävla i Portugals Eurovision-uttagning Festival da Canção vilket de gjorde med låten ”Deslocado” som de gjort själva tillsammans med André Santos och Guilherme Gomes. De kvalade först in till finalen från sin semi och vann sedan. Vinsten blev dock en delad sådan med bidraget som kom tvåa men gruppen vann tack vare en högre tittarpoäng (som inte var den maximala ska tilläggas). Hade tvåan fått bara 64 röster till hade resultat slutat tvärtom…
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen.
San Marino
Gabry Ponte ”Tutta l’Italia”
Gabriele ”Gabry” Ponte är en känd DJ och låtskrivare som mest känns igen från kollektivet Eiffel 65 som haft världshits även om han inte är en del av den gruppen sedan snart 20 år tillbaka. Istället är han soloartist som samarbetar med andra artister som han skapar musik med. Det gäller både nationella (i Italien) som internationella världsartister – och Eurovision-artister. Bland annat var han med på upphovet bakom Österrikes låt ”Halo” i Eurovision 2022.
I år, 2025, bjöds han in att skriva vinjettmusiken till Italiens Festival di Sanremo vilket blev låten ”Tutta l’Italia” som också framfördes live i programmet. Därefter blev han inbjuden att tävla i grannlandet San Marinos uttagning med samma låt vilket han tackade ja till – och vann den uttagningen.
Låten har han skrivit ihop med Andrea Bonomo och Edwyn Roberts och det ska inflikas att det är samme Andrea som också sjunger i låten med Gabry DJ:ar. Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den första semifinalen.
Slovenien
Klemen ”How Much Time Do We Have Left”
Sångaren Klemen Slakonja är född och uppvuxen i Brežice i Slovenien. Han är både artist, låtskrivare, komiker och programledare, men i detta fallet är han artist. Han är också känd för att spela in sketcher likt Bröderna Norberg gör i Sverige med olika karaktärer men har även varit programledare för tidigare slovenska Eurovision-uttagningar.
Den här gången var det han själv som sökte in till Sloveniens EMA och kom med och bland tolv bidrag röstades han fram som Sloveniens representant till Eurovision. Bidraget han får med sig har titeln ”How Much Time Do We Have Left” och den har han gjort tillsammans med MajaSlatinšek och RyanSmall.
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen.
Sverige
KAJ ”Bara bada bastu”
KAJ är en finlandssvensk trio bestående av Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård där initialerna i förnamnen bildar gruppnamnet. De är en humorgrupp som kommer från Vörå i Finland och i hemlandet har de släppt ett flertal musikalbum sedan de bildade samarbetet 2009 exempelvis har de släppt låtarna ”Kom ti byin” och ”Text-tv”.
I hemlandet Finland har det blivit succé och 2025 tog de konceptet vidare till Melodifestivalen i Sverige där de kom tvåa i sin deltävling med låten ”Bara bada bastu” och sedan vann finalen över storfavoriten Måns Zelmerlöw med över fyra miljoner tittarröster (och en andraplats i juryröstningen). Låten har på kort tid efter tävlingen fått ett enormt uppsving med flera miljoner streams. Låten är gjord av trion tillsammans med Anderz Wrethov, Kristoffer Sandberg och Robert Skowronski.
Det här betyder att Sverige nu kommer att representeras av en låt på svenska vilket senast skedde år 1998! Om det funkar eller inte får vi se i Basel där bidraget först behöver kvala till sig en finalplats. Startnumret kommer att bli någon av de sju första i den första starthalvan i den första semifinalen.
Ukraina
Ziferblat ”Bird of Pray”
Gruppen Ziferblat utgörs av trion Danyil Leshchynskyi, Valentyn Leshchynskyi och Fedir Khodakov som har spelat ihop i tio år. De har även försökt komma med i den ukrainska Eurovision-uttagningen och gjorde det 2024 där de i finalen slutade tvåa med låten ”Place I Call Home”. I år gjorde de ett nytt försök med låten ”Bird of Pray” som vann finalen.
Låten är gjord av trion själva och kommer att tävla i den första starthalvan i den första semifinalen.
De extraröstande (direktkvalificerade) länderna
Länderna nedan är redan klara att tävla i finalen men deras bidrag kommer att gästa den första semifinalen och de tre länderna är också med och röstar.
Italien
Lucio Corsi ”Volevo essere un duro”
För femte gången sedan Italien kom tillbaka till Eurovision blir det inte den artist som vann aktuell upplaga av Festival di Sanremo som också representerar landet i ESC. Den här gången valde vinnaren Olly att avstå Basel-resan och istället tillfrågades sångaren LucioCorsi, som blivit tvåa med sitt bidrag ”Volevo essere un duro”, som tackade ja till platsen. Låten har han gjort tillsammans med Tommaso Ottomano.
Glamrockaren Lucio Corsi slog igenom som barn när han började skriva sina egna låtar och sedan 2011 har han levt på musiken bland annat efter en flytt till Milano där han utgår från idag. 2015 släppte han sitt debutalbum och det har följts upp av ytterligare fyra album, det senaste släpps nu i mars 2025.
På tal om debutant var Lucio en av få debutanter i årets Festival di Sanremo och att lyckas att bli tvåa på första försöket är inte dåligt, inte minst om det ingår en Eurovision-resa på köpet!
Schweiz (värdland)
Zoë Më ”Voyage”
Värdlandet Schweiz utsåg för sjunde ESC-säsongen i följd ut sitt tävlingsbidrag och artistval internt. Efter en antagning förra sommaren fick en rekryterad publikpanel och en expertjury tillsammans rösta fram en vinnare som blev sångerskan ZoëMë som egentligen heter Zoë Alina Kressler som är född i årets värdstad Basel även om hon är uppvuxen i Tyskland och senare också i staden Fribourg.
Den musikaliska banan startade redan som barn när hon skrev låtar vilket hon har fortsatt med sedan dess. Zoë är tvåspråkig i både tyska och franska och hon sjöng på bägge språken när hon släppte sin debut-EP Dorienne Gris ifjol (2024). Innan dess hade hon släppt en hel del andra låtar också men nu kommer hon att tävla med sitt egna bidrag ”Voyage” på hemmaplan i Basel – direkt i finalen den 17:e maj!
Det kan tilläggas att det är första gången sedan 2016 som Schweiz’ representeras av en kvinnlig soloartist och första gången sedan den interna metoden infördes som en kvinnlig artist röstas fram som representant. Fram till nu har det varit fyra män och en icke-binär artist.
Spanien
Melody ”Esa diva”
Spanien fortsatte med uttagningsformatet Benidorm Fest som innehöll två semifinaler med totalt 16 artister. I varje semi hade en jury tillsammans med tv-tittarna uppdraget att kora fyra finalister och i finalen att utse en vinnare, som i det här fallet blev sångerskan Melody, eller Melodía Ruiz Gutiérrez som hon egentligen heter.
Genombrottet för Melody kom som tioåring när hon efter ett demoinskick fick möjlighet att ge ut sitt första album där bland andra låten ”El baile del gorila” blev en stor hit den sommaren. Det här har sedan dess följts upp med mer musik, inte minst 2009 när hon 2009 ställde upp i den spanska Eurovision-uttagningen med låten ”Amante de la luna” som precis föll på det berömda målsnöret (då det blev lika i toppen men vinnaren Soraya hade fått högre tittarpoäng).
Efter det har Melody fortsatt att ge ut musik men hon har också skådespelat. I år ställde hon upp igen i den spanska uttagningen och vann med låten ”Esa diva” som är gjord av henne själv och AlbertoLorite. Den är producerad av de svenska producenterna Thomas G:son,Peter Boström och Joy Deb.
Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och besök. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du användningen av alla cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.