« Melodifestivalen 2000

Melodifestivalen 2002 »



Melodifestivalen 2001 var den 41:a Eurovision-uttagningen som Sveriges Television anordnade för att utse Sveriges artist och tävlingsbidrag, i det här fallet till ESC 2001. Det här året var första gången som programmet fick slutänden -en vilket gjorde att uttagningen fick namnet Melodifestivalen. Det är ett namn som uttagningen har haft alla år sedan dess.

Vinnaren av uttagningen blev gruppen Friends med låten ”Lyssna till ditt hjärta” som i Eurovision placerade sig på femte plats (av 23 länder) med 100 poäng. Inför ESC översattes låten till engelska och fick den nya titeln ”Listen To Your Heartbeat”.

 

Tävlingsupplägg

Melodifestivalen 2001 är den senaste upplagan som bara har haft en finalkväll som uttagning samt där en enskild lokal nöjesredaktion fick ansvar för att hålla i sändningarna, åren därefter har Melodifestivalens redaktion suttit i Stockholm (även om programmet har åkt på turné över hela Sverige och besökt även andra orter än Stockholm, Göteborg och Malmö). Denna gång förlades uttagningen till SVT Malmö som valde att hålla finalen på Malmö musikteater den 23:e februari med duon Henrik Olsson och Josefine Sundström som programledare.

Nytt för året var att all musik, både tävlingsbidragen och öppnings- och mellanakter, framfördes till s.k. förinspelad musik istället för till en liveorkester. Denna innovation har varit kutym i alla upplagor som följt därefter. SVT valde även att för ett tredje år låta resultatmakten vara delad mellan elva jurygrupper och tv-tittarna.

Startfältets tio finalister valdes ut av en urvalsjury som fick välja bland 1567 inskickade förslag. Bland artisterna som framförde dessa melodier kändes grupperna Friends och Barbados igen (som båda hade kommit på delad andraplats i Melodifestivalen året innan) samt Ellinor Franzén (som hade tävlat i Melodifestivalen 1996) och Jan Johansen (som hade vunnit Melodifestivalen 1995). På debutantsidan hittades bland andra Sanna Nielsen som skulle komma att delta fler gånger genom åren.

 

Så avgjordes finalen

Under direktsändningen framfördes alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde vara med och telefonrösta på sina favoritlåtar. Så snart alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång och därefter stängdes telefonslussarna. Sedan fick de elva jurygrupperna, som representerades av lika många städer runt om i landet, avlägga sina poäng. Varje jury delade ut 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i nedåtgående led 10, 8, 6, 4, 2 och 1, vilket gav sju av tio bidrag poäng. Ett bidrag kunde således totalt få mellan 0 och 132 jurypoäng.

När juryns poäng var presenterad adderades tittarnas poäng. Deras poäng var multiplar av juryns tillsammans, det vill säga lägsta poängen som gavs var 11 poäng (11×1) vilket gavs till bidraget som hade fått sjunde flest röster osv. uppåt 22 poäng (11×2), 44 poäng (11×4), 66 poäng (11×6), 88 poäng (11×8), 110 poäng (11×10) och tittarnas vinnare som fick 132 poäng (11×12).

Totalt sett kunde ett bidrag få mellan 0 och 264 poäng när alla poäng hade delats ut.

 

Så röstade jurygrupperna och tittarna

Jurygrupperna hade Friends’ ”Lyssna till ditt hjärta” som sin vinnare följt av Sanna Nielsens ”Igår, idag” och Barbados’ ”Allt som jag ser”. Tittarna hade samma topp tre som jurygrupperna men i omvänd ordning mellan Sanna Nielsen och Barbados, vilket räckte till att Friends kunde vinna, Barbados fick en andra andraplats i följd och Sanna Nielsen blev trea.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startnummerordning.


1. Teresia
”Kom ner på jorden”

Låtskrivare:
Rune Gardell

Resultat:
8:a med 25 poäng

2. Jan Johansen
”Ingenmansland”

Låtskrivare:
Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren

Resultat:
4:a med 107 poäng

3. Date
”Om du förlåter mig”

Låtskrivare:
Sofia Lagerström, Henrik Sethsson

Resultat:
6:a med 57 poäng

4. Rosanna
”Om du var här hos mig”

Låtskrivare:
Mattias Reimer, Lars Edvall

Resultat:
10:a med 13 poäng


5. Barbados
”Allt som jag ser”

Låtskrivare:
Marcos Ubeda, Ulf Georgsson, Lars ’Dille’ Diedricson

Resultat:
2:a med 192 poäng

6. Sanna Nielsen
”I går, i dag”

Låtskrivare:
Bert Månson

Resultat:
3:a med 172 poäng

7. Annie Kratz-Gutå
”Vända om”

Låtskrivare:
Annie Kratz-Gutå, Tony Malm, Farhad Zand

Resultat:
7:a med 29 poäng

8. Friends
”Lyssna till ditt hjärta”

Låtskrivare:
Thomas G:son, Henrik Sethsson

Resultat:
1:a med 237 poäng


9. Popson
”Jag känner dig”

Låtskrivare:
Lars Benckert, Petter Gunnarsson

Resultat:
9:a med 23 poäng

10. Ellinor
”Om du stannar här”

Låtskrivare:
Tony Malm, Ellinor Franzén

Resultat:
5:a med 91 poäng

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »