Danmark öppnar antagningen till Dansk MGP 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Fram till den 27:e oktober 2024 tar TV-bolaget Danmarks Radio (DR) emot tävlingsbidrag till sin Eurovision-uttagning Dansk Melodi Grand Prix 2025.

 

Bakgrund till uttagningen

DR var tidigt ute med att berätta att nästa års final i Dansk Melodi Grand Prix kommer att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 1:a mars 2025, vilket skedde redan i våras. Sedan dess har vi inväntat information om antagningen, vilket DR alltså presenterat nu i september.

Som vanligt kräver DR att alla som medverkar både på och bakom scenen (artist respektive låtskrivare) behöver vara danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag. Antagningen avslutas den 27:e oktober klockan 23.59 lokal tid varpå en jury får utse tävlingsbidragen till finalen. Enligt tävlingsreglerna beräknas det återigen bli åtta finalbidrag som väljs ut. Däremot flaggar DR för att de även kommer att bjuda in artister och låtskrivare via olika skivbolag.

 

Var skickas bidrag in?

Alla som vill skicka in bidrag ska göra det via denna digitala antagning. Notera att deadline är satt till den 27:e oktober 2024.

– Det finns ingen begränsning i hur många låtar man som textförfattare och/eller kompositör får bidra med, däremot får ingen som är anställd vid TV-bolaget Danmarks Radio (DR) skicka in bidrag. Samma förbud gäller även för personer som bor i samma hushåll som DR-anställda även om undantag kan göras (som måste godkännas av DR).

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av tävlingens viktigaste regler som alla som skickar in låtar och/eller framför dessa måste följa. Det är viktigt att läsa igenom hela regelverket då många av punkterna handlar om upphovsrätt och medverkan. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, tävlingsbidraget och artister.

 

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet och ej tidigare offentliggjort originalverk.

— Bidraget får inte vara publicerat före DR själva avgör när det ska släppas. Kravet gäller såväl alla digitala som analoga kanaler. På grund av EBU:s regler får låten ej heller ha varit offentligt framförd i någon kanal före den 1:a september 2024.

– Minst en (1) part av kompositör, textförfattare eller artist måste vara dansk medborgare och/eller ha någon slags anknytning till Danmark. Exempel på detta kan vara att man är gift och/eller i ett förhållande med en dansk medborgare eller att man har bott i Danmark i många år. DR tillägger här att danska medborgare som är bosatta på Färöarna eller Grönland kan också delta i uttagningen.

– Demoversionen som skickas in ska vara producerad i studio samt vara av hög kvalitet.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– Låttexten får inte innehålla några kommersiella, religiösa eller politiska budskap eller meddelanden. Svordomar är heller inte tillåtna.

– För att få tävla i Dansk MGP 2025 måste den tävlande artisten som är tilltänkt tävlingsbidraget vara 16 år eller äldre. Lägsta åldersgräns ska senast vara uppfyllt någon gång mellan april och maj 2025.

– Alla sånginsatser ska genomföras live-on-stage. Förinspelad körsång tillåts i samråd med DR.

– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen, i vilket huvudsångaren/na, samt eventuella bandmedlemmar, dansare och körsångare inräknas.

– Vinnaren i Dansk MGP 2025 kommer att representera Danmark i Eurovision 2025. Denne måste acceptera de regler som EBU ställer för Eurovision och medverka vid alla de tillfällen som krävs under tävlingen vilket kan exempelvis innebära ett antal repetitioner, presskonferenser och medverkan i direktsändningar etc.

– Det är DR som äger Dansk Melodi Grand Prix inklusive dess omfattning och avgör allt. De har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot reglerna.

 


 

Kommentera