Nederländerna får förlängd betänketid gällande Eurovision 2025

EUROVISION 2025. Efter alla de omständigheter som skett under året har det kommit besked från TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna att EBU har garanterat bolaget en förlängd betänketid gällande Eurovision 2025.

 

Vad har hänt?

I vanliga fall ska länder senast i början av hösten ha meddelat om de vill delta i nästa Eurovision. Men i det här fallet har EBU gått med på att förlänga Nederländernas betänketid till den 1:a november. Enligt uppgifter till nederländska Het Parool pågår konstruktiva samtal mellan parterna men det finns ännu inget beslut i frågan. Även Eurovision.tv bekräftar via sina kanaler att samtal pågår och att AVROTROS har fått förlängd deadline till tidigare nämnda datum.

 

Har bara varit frånvarande fyra gånger

Nederländerna var ett av de sju länder som deltog i den allra första Eurovisionen år 1956 och har varit en ständig återkommande deltagare därefter med inte mindre än fem förstaplatser åren 1957, 1959, 1969 (delad med ytterligare tre länder), 1975 och 2019 samt en andraplats 2014, en tredjeplats 1974 samt en rad övriga placeringar inom topp 10. Man har sällan varit frånvarande från tävlingen, de hittills enda gångerna har varit åren 1985 och 1991 då Eurovision ägde rum på en nationell helgdag samt 1995 och 2002 då man hade placerat sig för långt ned i totaltabellerna i finalerna åren innan och fick därmed avstå tävlan dessa två år. De senare icke-deltagande åren berodde på att på den tiden fanns inte semifinalsystemet vilket bidrog till att EBU fick sätta upp en gräns för hur många länder som kunde delta varje år. Både 1994 och 2001 hamnade Nederländerna lägre ned i totaltabellerna och kunde därför inte delta 1995 respektive 2001.

Ifall Nederländerna väljer att INTE delta blir det således första gången på 23 år som de inte deltar, eller 34 år om vi räknar från senaste året då de kunde delta men valde att inte göra det. Detta räknat från Eurovision 2025. Vi ska dock tillägga att i samband med att detta besked lämnades har det varken bekräftats eller dementerats huruvida Nederländerna tänker ställa upp i Eurovision Song Contest 2025 eller inte. Vi vet bara att samtal pågår, hur det sedan blir får vi facit på senare under de kommande månaderna.

 


 

Kommentera