Gott Nytt Eurovision-säsong 2025

PANELEN INFORMERAR. Redan nyårsafton i september? Kanske inte bokstavligen men för oss Eurovision-fans är det den 1:a september 2024 som säsong 2025 startar på allvar.

Det här kommer sig av att från och med denna dag får tävlingsbidrag som ska delta i nästa års Eurovision Song Contest börja släppas för allmänheten utan att riskera att inte få tävla i Schweiz nästa år. Däremot är det inte helt fritt fram att släppa låtar hursomhelst, detta i och med att det är upp till varje deltagarnation själv att avgöra när låtar ska släppas. Men datumen innebär att vi från och med nu och åtminstone en bit in i mars nästa år kan förvänta oss att börja kunna höra nya tävlingsbidrag.

Däremot lär det nog dröja många månader till innan de första bidragen släpps då flera länder som har nationella uttagningar brukar vilja hålla låtarna hemliga inför tävlan, däribland i Sverige, men håll utkik här för senaste låtsläppen.

 

Vi följer uttagningarna

Under den här säsongen följer vi som vanligt alla nationella uttagningar, vilket sker i takt med att respektive land beslutar att starta igång. En hel del länder av de som har anmält sitt intresse att tävla i nästa års Eurovision har pågående uttagningar vilka i skrivande stund är i uppstartsfaser.

 

Vilka regler gäller i Eurovision?

 

EBU, som arrangerar Eurovision Song Contest, har flera olika regler som artister, låtskrivare, tävlingsbidrag och delegationer måste följa. De mest kända är att tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare (åtminstone inte före den 1:a september året innan nästa Eurovision) offentliggjort originalverk. På scenen ska låten kunna framföras på som mest tre minuter (låten får vara kortare än det) och varje framträdande får ha max 6 personer på scenen samtidigt (ej inräknat ev. teknisk personal som rör sig på scenen för att filma numret). Den artist som sjunger låten ska vara minst 16 år gammal vilket för ESC 2025 innebär att artisterna behöver vara födda i maj 2009 eller tidigare för att få delta.

Ytterligare regler som finns är att en artist får bara representera ett land vid samma Eurovision. Dessutom är all musik förinspelad, dvs. ingen liveorkester medverkar. Instrument får däremot förekomma på scenen men endast som rekvisita. Förutom det ska alla huvudsånginsatser göras live-on-stage. Förinspelad körsång får bara förekomma i mindre mån, annars är regeln att även körsången ska vara live antingen på eller bakom scenen.

 


 

Kommentera