Så många bidrag skickades in till Melodifestivalen 2025

PANELEN INFORMERAR. Efter att antagningen till Melodifestivalen 2025 stängdes den 13:e september har SVT nu officiellt bekräftat att 2794 bidrag skickades in.

 

Antagning i tre veckor

Under tre veckor i augusti och september i år höll antagningen öppet och när den sedan avslutades hade som tidigare nämnt 2794 bidrag skickats in. Jämfört med fjolårets antagning är det 170 fler inskickade låtar. Så här många låtar har det skickats in de senaste fem årens Melodifestivaler:

2024: 2 624 bidrag

2023: 2 824 bidrag

2022: 2 530 bidrag

2021: 2 747 bidrag

2020: 2 545 bidrag

 

Så utses startfältet

I och med att antagningen nu är avslutad påbörjas processen för SVT:s Melodifestivalredaktion med att välja ut vilka 30 låtar som ska tävla. Som brukligt utses dessa låtar genom två kvoter: en om 15 låtar som röstas fram av en urvalsjury och en ytterligare om 15 låtar som väljs ut av Melodifestivalredaktionen. Urvalsjuryn gör sitt val genom att lyssna och bedöma de inskickade bidragen via antagningen medan SVT kan utse sina både från låtar juryn valt bort samt genom att exempelvis bjuda in låtskrivare och artister till tävlingen.

Arbetet med att utse startfältet pågår under denna höst och någon gång i slutet av året är det sagt att startfältet ska presenteras. Hur det går till och vid vilken eller vilka tidpunkter det kommer att ske på denna gång är i skrivande stund inte känt, det får vi helt enkelt återkomma till senare.

 

Viktigt att känna till under urvalsprocessen

Medan urvalsjuryn och SVT gör sina val blockeras inskickade låtar från att kunna ges ut. SVT har angett den 25:e november 2024 som datumet när man frånsäger sig ansvaret för bidrag som inte kom med i startfältet denna gång. Inskickade låtar som således inte är aktuella för Melodifestivalen 2025 kan därefter publiceras, men om du vill ta chansen att skicka samma låt/låtar igen till ett senare år bör publiceringen avvaktas.

 

Så här blir Melodifestivalen 2025

 

Som tidigare meddelat i samband med antagningens öppnande bekräftade SVT i regelverket för tävlingen att även denna upplaga av Melodifestivalen ska ha deltävlingar och uppsamlingskval innan finalen avgörs. Enligt tidigare uppgifter kommer startfältet att utgöras av 30 bidrag med 6 låtar fördelat på fem deltävlingar. Som vanligt kommer två bidrag i respektive deltävling att röstas vidare till finalen, men en stor nyhet är att det är bara de tredjeplacerade bidragen som får en ny chans att nå finalen. Detta kommer att ske i ett finalkval, som äger rum i samma sändning som den femte och sista deltävlingen, där två finalplatser står på spel. I finalen tävlar sedan de 12 finalisterna om att få representera Sverige i Eurovision 2025.

 


 

Kommentera