Förändringar i Melodifestivalen 2025

PANELEN INFORMERAR. Dagen före antagningen till Melodifestivalen 2025 öppnade har SVT gått ut med ett antal förändringar i tävlingsupplägget, däribland en regel som funnits med sedan länge som nu förändras rejält.

 

SVT hade vid denna skrivande stund ännu inte släppt tävlingsreglerna i sin helhet, däremot har de åtminstone bekräftat en del intressanta förändringar. I grunden ser tävlingen annars ut som den gjorde ifjol, dvs. att 30 bidrag kommer att väljas ut till startfältet vilka sedan fördelas ut på 6 bidrag à fem deltävlingar. Startfältet utses som vanligt via bland annat en antagning som pågår mellan den 23:e augusti (kl. 09:00) och 13:e september klockan (11:59).

 

Så blir upplägget

I varje deltävling tävlar således 6 bidrag varav två som röstas vidare till finalen medan bidraget som hamnar på tredje plats går vidare till finalkvalet. Här ska det således noteras att bidragen på fjärde plats åker ut efter att annars alltid (sedan 2002) varit garanterade att tävla i uppsamlingsprogrammet.

En ytterligare nyhet angående finalkvalet är att den delas upp i två rundor. I den första rundan koras en vinnare direkt genom att den låten har fått flest röster i sin deltävling (av de fem som tävlar i finalkvalet). De resterande fyra bidragen får sedan genomgå en till omröstning där den med flest röster kvalar in till finalen.

Annars kommer finalkvalet att hållas direkt i anslutning till den femte deltävlingen, på samma sätt som den gjorde i Melodifestivalen 2024.

 

Släpper på låtspärren dagen före sändning

Det står nu också klart att SVT för första gången kommer att släppa varje deltävlingsstartfälts tävlingsbidrag i helhetsversioner dagen före varje deltävling, vilket betyder att det inte längre kommer att finnas några hinder att spela låtarna efter varje sändning. Tidigare har SVT hållit hårt på sekretessen kring att finalbidragen inte får spelas förrän alla deltävlingar har avgjorts, men den regeln försvinner således nu.

Om fler regelförändringar presenteras är ännu inte känt då tävlingsreglerna inte hade lagts ut när denna artikel publicerades.

 

Så hade finalkvalet slutat 2024 (om 2025 års regler hade gällt)

 

Innan vi får ett nytt startfält till 2025 kan vi göra en jämförelse med hur 2024 års Finalkval hade slutat om 2025 års nya regler hade gällt. Till att börja med kan vi konstatera att Adam Woods ”Supernatural”, Fröken Snusks ”Unga & fria”, Gunilla Perssons ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”, Scarlets ”Circus X” samt Jay Smiths ”Back to My Roots” inte hade kvalat vidare till finalkvalet eftersom samtliga dessa låtar hamnade på fjärde plats i respektive deltävling.

Bland de fem låtarna som i så fall hade tävlat hade det slutat med att Annika Wickihalders ”Light” hade gått vidare som första finalist i och med att den låten fick flest röster av de fem i deltävlingarna. Därefter hade Albin Tingwalls ”Done Getting Over You” vunnit den andra omgången med Klaudys ”För dig” som tvåa, Dear Saras ”The Silence After You” som trea och Elisa Lindströms ”Forever Young” som fyra.

 


 

Kommentera