Hollac16s andra topplista inför Eurovision 2024

PANELENS TOPPLISTA 2024. Då har det blivit dags att presentera Hollac16s andra topplista för Eurovision-säsongen 2024. Detta är således hur han väljer att rangordna de 37 tävlingsbidragen innan liveframträdandena på Eurovision-scenen i Malmö Arena visas.

Den här gången kommenterar han också sina val och därför börjar listan i bakvänd ordning, dvs. från plats 37 och framåt. Inom parentes står placering vid föregående lista som publicerades den 23:e mars.

 

Plats 37 till 30

37 (37). Estland: 5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

År 2008 skickade Estland humorlåten ”Leto svet” till Eurovision som framfördes av tre komiker. Nu 16 år senare gör man samma sak igen med skillnaden att det är 6 komiker på scenen. Borde det då kanske bli dubbelt så roligt? Nej, frågar du mig blir det bara tragikomiskt. Det här är en låt som jag tycker är riktigt dålig och jag blir bara provocerad av att lyssna på den. Självklart kommer låten att ta sig vidare till final men det är bara på samma premisser som tog Subwoolfer (Norge 2022) och Let 3 (Kroatien 2023) vidare till final på bekostnad av (enligt mig) bättre låtar. Suck…

 

36 (35). Grekland: Marina Satti – Zari

Det enda positiva med det grekiska bidrag i år är att man äntligen kan höra att låten är från Grekland (dvs att den sjungs på grekiska och att det är grekiska musikinfluenser). Det köper jag helt och hållet. Resten är bara ett stort ”hur tänkte man här?” Det är bara rörigt och blir för mycket av allt.

 

35 (36). Ukraina: Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Varför är Ukraina så hypad i oddsen? Jag förstår ingenting! Det har också talats om att det här kan vara vinnarkandidat. Hur? Jag kan ha viss förståelse för att både ”1944” och ”Stefania” var vinnarkandidater så här i efterhand (även om jag personligen inte är något jättefans av bägge de låtarna) men denna låt lämnar mig bara oberörd.

 

34 (32). Spanien: Nebulossa – Zorra

Spanien hade 16 bidrag i sin uttagning och det här var tydligen den bästa. Njae det håller jag inte riktigt med om. Nu var jag inget större fans av förra årets spanska ESC-låt heller men den var i alla fall lite mer genomtänkt än detta. Spontant tror jag Spanien kan räkna med en bottenplacering i år, jag tror inte det här kommer att funka alls.

 

33 (34). Finland: Windows95man – No Rules!

Hade Finland vunnit Eurovision ifjol hade jag haft mer över för att de skickar den här partylåten. Men att tro att den här tramsiga parodilåten ska placera sig bättre än vad Käärijä gjorde känns för mig tveksamt. Däremot kommer nog Finland gå till final men där skulle jag inte bli förvånad om låten inte placerar sig högre än näst sist vilket har drabbat tidigare andraplacerade länder året under det här decenniet året efter de blev tvåa.

 

32 (24). Albanien: Besa Kokëdhima – Titan

Albanien gör mig besviken i år. I deras uttagning i vintras valde de ut en ändå helt okej låt att skicka men därefter har allt som var bra med den versionen försvunnit. De har bytt språk, genre, stil och helhet och kvar är bara en soppa med en ganska tråkig melodi. Det som räddar det hela är att Besa är en bra sångerska men jag tycker åtminstone att låten hade kunnat sjungas på albanska. Samma grej gjorde Albanien 2016 då gick låten från 4 till 1 i betyg för min del. Det är lite samma sak som har hänt här i år.

 

31 (33). Portugal: Iolanda – Grito

Portugal har tycker jag efter många om och men börjat skicka bättre låtar till Eurovision, men i år blev det ett bakslag. Detta säger jag även om den här låten som valdes ut var en av de bästa de hade i sin uttagning i vintras, en uttagning som utgjordes av typ 17 ballader som alla lät mer eller mindre likadant. Med tiden har jag tappat intresset för årets portugisiska låt och jag vet inte riktigt hur det kan gå i år. Portugal har ju bevisligen lyckats förut men i år är jag tveksam.

 

30 (30). Nederländerna: Joost Klein – Europapa

Humorlåt igen då som jag kan medge ändå är lite mer modern och kanske lite roligare än de andra humorlåtarna i årets startfält. Men det är som bekant inte riktigt min melodi när musik inte tas helt på allvar så det blir okej för min del men inte mer än det. Sedan är jag lite tveksam till om det kommer att gå så pass bra som många verkar tro i och med att en låt i liknande stil (ej plagiat) kom högt förra året.

 

Plats 29 till 20

29 (26). Armenien: Ladaniva – Jako

Det här är en helt okej melodi måste jag säga, men eftersom gruppen valde ut sin melodi från en av de låtar de hade släppt på sin debutskiva i höstas så tycker jag personligen att det fanns bättre alternativ att välja. Inte minst en låt på franska. Men det finns spelglädje i detta så det kanske blir bra ändå till sist.

 

28 (31). Moldavien: Natalia Barbu – In the Middle

Natalia Barbu tycker jag är en duktig sångerska men jag håller hennes förra ESC-låt (och flera av hennes tidigare nationella-bidrag) högre än årets låt. Årets låt är kompetent men ganska slätstruken och det är ganska tråkigt tycker jag.

 

27 (28). Australien: Electric Fields – One Milkali (One Blood)

Det här är en väldigt svårtolkad låt då musikvideon inte ger en enda hint om hur scenframträdandet kommer att bli i Malmö. Själva låten är väl helt okej men det känns lite för anonymt faktiskt för att kunna funka hela vägen. Godkänt – och därför jag hoppas att gruppen överraskar i Malmö!

 

26 (27). Israel: Eden Golan – Hurricane

Den här låten är ganska fin men det är något som saknas för mig för att låten ska placera sig högre för min del.

 

25 (29).Schweiz: Nemo – The Code

Ytterligare en låt som hypas högt som jag inte riktigt förstår mig på. I musikvideon sjunger och bär Nemo olika stilar och med vetskap om att scenframträdandet blir live kommer Nemo inte kunna ha hundra klädbyten på scenen heller utan Nemo får välja en stil av de som finns. Förvisso Nemo sjunger bra och levererar bra på de Eurovision Pre Partyn som har ägt rum och det lär nog bli finalplats, men jag är inte riktigt säker på om det håller hela vägen till en tredje schweizisk vinst.

 

24 (23). Malta: Sarah Bonnici – Loop

Om du frågar mig är det här är inte den bästa låten Malta har skickat till Eurovision samtidigt som det inte finns så mycket märkligheter heller. Det enda som förvånade mig var att den här låten vann MESC när det fanns andra förhandsfavoriter i uttagningen. Sedan vill jag säga att den nya versionen som släpptes efter uttagningen är bättre än originalversionen.

 

23 (21). Italien: Angelina Mango – La noia

Ännu en låt som jag inte riktigt har förstått hypen kring, men det gör jag ganska sällan med Italiens låtar. Det som är glädjande för min del är att Italien för i alla fall ett år inte skickar en eller flera män som sjunger hiphop eller smörig ballad utan att de valde en kvinnlig artist med en upptempolåt. Italien kommer nog placera sig bra igen men jag tror personligen inte det kommer att bli så högt som många andra tror.

 

22 (19). Irland: Bambie Thug – Doomsday Blue

För en gångs skull är jag glad över att Irland har valt att släppa det pop-pojkbandssound som inte funkat särskilt väl i Eurovision och går helt bananas på ett sound som vi inte sett förut från den gröna ön. Även om låten inte var min favorit i uttagningen i vintras tycker jag att det är coolt och spännande och Bambie Thug kommer nog kunna trollbinda publiken så länge det inte blir för mycket av allt. Det skulle kunna belöna sig under själva tävlingsveckan med en möjlig finalplats.

 

21 (18). Tjeckien: Aiko – Pedestal

Tjeckien är lite underdogs i den här tävlingen och det är tråkigt. Årets låt är en stark powerlåt och jag tror det kan funka ändå hyfsat okej. Det är en bra melodi.

 

20 (22). Belgien: Mustii – Before the Party’s Over

Belgien var ju först med att presentera sitt artistval och då var jag mycket nyfiken på vilken låt det skulle bli. Dessvärre blev jag lite besviken då det känns som att den här låten aldrig riktigt kommer igång. Men, när det är dags för liveframträdandet tror jag man kan få ut mer av det här och det kommer nog funka bättre då. Idag kan jag därför inte ge mer än ett okej+ i betyg.

 

Plats 19 till 11

19 (25). Island: Hera Björk – Scared of Heights

Personligen tycker jag att Island har fått oförskämt mycket skit inför tävlingen i valet av artist och tävlingsbidrag. Det är kanske inte den bästa låten i startfältet men det är ändå en härlig melodi som framförs av en proffsig artist. Jag gillar låten och det var även min favoritlåt i den isländska uttagningen.

 

18 (15). Storbritannien: Olly Alexander – Dizzy

Efter flera år av hur man nu ska uttrycka det vaknade BBC i Storbritannien äntligen till efter 2021 och skickar numera bara vettig brittisk popmusik till Eurovision istället för skämskuddemusik, vilket man måste ge en applåd till. Årets låt är välskriven och kommer nog få ett bättre resultat än många tippar just för att det är en låt som är rätt i tiden. Det är dock inte min favorit men 3 poäng ger jag i alla fall ”Dizzy”.

 

17 (20). Tyskland: Isaak – Always on the Run

Tyskland har haft väldigt mycket otur de senaste elva åren men om du frågar mig har de har inte alltid skickat den sämsta låten till tävlingen. Så tycker jag även i år, alltså att det är en bra låt som framförs av en duktig artist. Sedan hade man kanske hoppats på lite mer men det är som sagt tillräckligt bra för att placera sig lite högre upp än Tyskland brukar göra.

 

16 (10). Danmark: Saba – Sand

Det här tycker jag är en av Danmarks bättre låtar de har skickat till Eurovision på de senaste årem och jag tycker Saba gör låten rättvisa på scenen. Själv hoppas jag på att Danmark får lite revansch i år och inte missar finalplatsen för fjärde året i rad just för att den här låten är tillräckligt bra för att vara i final.

 

15 (16). Sverige: Marcus & Martinus – Unforgettable

Den här låten tillhörde inte mina toppfavoriter i Melodifestivalen i vintras men det är ändå ett bra val av Sverige att skicka. Även om det inte är min personliga vinnare tycker jag att Marcus & Martinus levererar mer än väl vid varje scenframträdande och det märks att de tycker om att stå på scenen. Så jag vill passa på att önska lycka till och skickar med 3 av 5 poäng!

 

14 (13). Azerbajdzjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar

Först vill jag ge plus för att Azerbajdzjan åter skickar en låt som INTE har skickats in från andra länder och att artisterna väljer att sjunga på det officiella språket, om än i kombination med engelska. Det här är en fin visa som på något sätt går tillbaka lite till när landet började tävla i Eurovision för 16 år sedan. Jag gillar den här låten mycket och hoppas på att landet får lite revansch från ifjol.

 

13 (11). Österrike: Kaleen – We Will Rave

Det här är en svår genre att lyckas med i det här sammanhanget då numret i Malmö Arena kommer att kräva ett riktigt starkt scenframträdande. Jag är lite osäker på om låten kan leva upp till dessa förväntningar och därför hoppas jag att Kaleen kan överbevisa mig. Om jag bortser från detta är det en ganska bra låt som gör mig glad.

 

12 (12). Georgien: Nutsa Buzaladze – Firefighter

Roligt att Georgien har skärpt till sig lite efter och nu går all in för en helt annan typ av låt i år. Jag tror, och hoppas, att det kan gå ganska bra för årets låt då det känns mer internationellt (vilket kan behövas) och att det kan tilltala fler. Det som kan tala mot är att det är många starka akter i liknande genrer i samma semifinal. Jag gillar låten ganska mycket och den växer för varje lyssning.

 

11 (14). Polen: Luna – The Tower

Det här är en låt som har vuxit mycket under våren. I början tyckte jag den var ganska ointressant men ju mer jag har hört den har den blivit bättre. Men det saknas något för att jag ska ta med den på topp 10 men det är bra ändå.

 

Plats 10 till 4

10 (08). Cypern: Silia Kapsis – Liar

Ännu en ”Fuego”-låt för Cypern – men om jag jämför är det den bästa av de fyra som de har haft med. Låten har jag gillat från början även om det inte är min totala favoritlåt Cypern skickat till tävlingen. Jag tror dock det kan funka hyfsat bra i år.

 

09 (17). Luxemburg: Tali – Fighter

Som synes har Luxemburg tagit ett jättekliv på min topplista. Det beror på att Tali efter förra topplistan släppte den officiella ESC-versionen av sitt tävlingsbidrag som jag personligen tycker är så mycket bättre än originalversionen. Jag gillar att hon sjunger mer av låten på franska (den borde ha varit helt och hållet på franska om du frågar mig) och det har gjort låten så mycket bättre och mer intressant. Nu tror jag på en finalplats för Luxemburg och min bok tillhör landet absolut topp 10.

 

08 (09). Serbien: Teya Dora – Ramonda

Jag är personligen svag för Balkanballader och genom åren har Serbien levererat flera bra sådana. Årets serbiska Balkanballad är fin och välskriven och det är en av mina favoriter i årets startfält även om det finns andra ballader från tidigare år som har påverkat mig mer. Däremot hoppas jag mycket på den här låten, inte minst att utgångsläget i den semifinalen som låten tävlar i inte ska påverka att låten missar finalplatsen. Serbien ju fått startnummer 2 och det brukar inte alltid gå vägen då…

 

07 (05). Slovenien: Raiven – Veronika

Slovenien brukar ofta skicka spännande och intressanta bidrag till Eurovision även om deras scenframställningar inte alltid matchar det resultat jag tycker landet borde ha fått. I år hoppas jag därför att landet kan få lite upprättelse när de i alla fall i musikvideon visar att det finns goda ambitioner på att göra något intressant. Jag hoppas att det håller hela vägen och på tal om det är det här en låt jag gillat från första stund.

 

06 (02). Norge: Gåte – ”Ulveham

Det här är en mystisk låt med ett intressant framträdande. Jag gillar det ganska mycket samtidigt som det är svårt att se hur långt det kommer att gå. Förra året var Norge en av mina favoriter i startfältet. Årets låt är väldigt bra med men inte lika bra, men det som väger upp mycket är att låten framförs på norska. Och framträdandet såklart.

 

05 (07). San Marino: Megara – 11:11

Det är inte alltid San Marino bjuder på det bästa men i år överraskar de när de skickar min favoritgrupp från förra årets Benidorm Fest till Eurovision. Nu tycker jag att ”Arcadia”, som Megara tävlade med i Benidorm Fest förra året, var bättre än ”11:11” men det är ett härligt rockgung i den här låten som jag inte får nog av. Så länge det blir röj på scenen kan det här gå hur långt som helst – till final hoppas jag!

 

04 (06). Lettland: Dons – Hollow

För första gången på 14 år har jag Lettland som en av mina toppfavoriter. Dons tycker jag är en bra artist och låten är magiskt bra. Sedan kanske många tänker att det är ett sömnpiller till låt men det tycker inte jag, det är vackert och fint. Och avskalat kan vara bra som variation också mellan all upptempo som årets tävling bjuder på. Förhoppningsvis når Lettland en bra placering i år.

 

Hollac16s topp 3

Tredje plats (04). Litauen: Silvester Belt – Luktelk

2018 skickade Litauen sin då bästa låt enligt mig och i år skickar de en stark poplåt som är jättebra. Den här låten har jag gillat redan när jag hörde den första gången i uttagningen i vintras, både för att den låter modern OCH att den inte har översatts till engelska! Jag är personligen övertygad om att Litauen skulle kunna få sin första topp 5-placering i årets Eurovision vilket skulle kännas rättvist.

 

Andra plats (03). Kroatien: Baby Lasagna – Rim tim tagi dim

Jag är inte alltid så stort fans av låtar som bara har humor som tema eller där det är galet, men det finns några undantag och Kroatiens bidrag i år är ett sådant exempel. Det här är galet, roligt, härligt och underbart på samma gång. Baby Lasagna lyckas få ihop låten på ett bra sätt och den blir bara bättre för varje lyssning. Heja Kroatien!

 

Min vinnare (01). Frankrike: Slimane – Mon amour

Varje år säger jag ’Frankrike vinner’ och så gör de inte det. Nu hoppas jag att de gör det. I år är Slimane (mer eller mindre) ensam i balladgenren och låten han framför är en vacker fransk ballad som borde få mycket uppmärksamhet än det har varit fram tills nu. Jag har gillat ”Mon amour” sedan låten presenterades i november förra året. Måtte nu scenframträdandet bli magiskt – då blir det förhoppningsvis ett Eurovision i Paris (eller någon annan fransk stad) 2025!

 


 

Kommentera