EUROVISION 2025. Nu när samtliga tävlingsbidrag har valts ut kan vi presentera startfält för startfält om vilka som ska vara med och tävla i Basel. I den här artikeln presenterar vi låtarna som deltar i den andra semifinalen som är planera att sändas den 15:e maj.
Länderna nedan tävlar om de tio finalplatser som erbjuds från denna semifinal. Vilka det blir som kvalificerar sig till finalen avgörs genom en tittaromröstning under sändningskvällen i de 16 länder som tävlar samt i tre av de 6 direktkvalificerade länderna och genom den s.k. ”Rest of the World”-omröstningen. Eftersom vi saknar en startordning listas länderna, oberoende av starthalvor, i alfabetisk ordning efter land.
PS: Senare under våren kommer vi att tycka till om bidragen, göra våra topplistor och gissa resultat, så se det här som en slags smygstart inför årets Eurovision för den andra semifinalen.
Semifinalisterna
Armenien
Parg ”Survivor”
För första gången sedan 2020 valde Armenien att återuppliva sin tidigare final Depi Evratesil som Eurovision-uttagning. Då som nu fanns bland andra Athena Manoukian med (som vunnit senaste upplagan) men den här gången gick segern till singer-songwritern PargVardanyan.
Han är född i Armenien men delvis uppväxt i Ryssland där han bland annat var med i musikgruppen The Edge Chronicles. Sedan 2022 bor han i Armenien igen där han bland annat har släppt ett musikalbum och samarbetat med tidigare Eurovision-artister som Brunette.
Nu ska han tävla för Armenien i Eurovision med sitt bidrag ”Survivor” där bland andra Thomas G:son och Peter Boström står med på upphovet tillsammans med artisten själv och Alex Wilke, Armen Paul, Benjamin Alasu, Eva Voskanian, Jon Aljidi, Joshua Curran och Martin Mooradian.
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Australien
Go-Jo ”Milkshake Man”
Australien har fortsatt att välja artist och bidrag internt och efter deras ansökan hade stängt och juryn gjort sitt val var det sångaren Marty Zambotto, eller Go-Jo som han kallar sig som artist, som hade blivit utvald att tävla.
Han är född och uppvuxen i Australien och slog igenom stort internationellt med låten ”Mrs. Hollywood” som släpptes i september 2023 som fick över 60 miljoner streams. Sedan dess har han fortsatt att ge ut musik men håller även på med sociala medier där han har många följare på bland annat TikTok. Nu ska han få representera Australien i årets Eurovision och det med bidraget ”Milkshake Man” och som han har varit med och gjort tillsammans med Amy Sheppard, George Sheppard och JasonBovino.
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Danmark
Sissal ”Hallucination”
Även denna gång blev det en finalkväll i Dansk Melodi Grand Prix som avgjorde Danmarks val till Eurovision Song Contest. Åtta bidrag tävlade och när alla tittar- och juryröster hade räknats och en topp tre korats var det sångerskan Sissal Jóhanna Norðberg Niclasen, mer känd under sitt förnamn, som hade vunnit med låten ”Hallucination” som förutom artistens själv har Chris Rohde-Frisk, Lina Spangsberg, Linnea Deb, Malthe Johansen, Marcus Winther-John och Melanie Wehbe på upphovet.
Sissal är född i Tórshavn på Färöarna och slog igenom som tioåring i hemlandet när hon vann en musiktävling för barn. Fem år senare vann hon en annan musiktävling och 2020 flyttade hon permanent till Danmark för att satsa på musiken. Parallellt med att hon tävlade i Dansk MGP 2025 släppte hon sitt första album och nu ska hon alltså få representera Danmark i Basel.
TextrBidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Finland
Erika Vikman ”Ich komme”
Finland höll även i år sin UMK-final i Nokia Arena i Tammerfors där det blev superfavoriten Erika Vikman som vann med sin låt ”Ich komme”. Låten har förvisso tysk titel men framförs i övrigt på finska och den är gjord av Christel Roosberg och Jori Roosberg.
Erika inledde sin karriär i finska Idol 2013 där hon gick vidare till direktsändningarna men åkte ut innan finalen. Därefter etablerade hon sig som tangosångerska innan hon fick ett skivkontrakt och började ge ut den musik hon helst ville framföra, dvs. popmusik. 2020 ställde hon upp i UMK första gången med låten ”Cicciolina” som trots favoritskap bara blev tvåa. Bättre gick det som sagt var när hon ställde upp fem år senare då hon fick närmare 41 procent av tittarrösterna (även om hon bara var tvåa i juryröstningen).
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Georgien
Mariam Shengelia ”Freedom”
I år blev Georgien ett av de sista länderna att presentera sitt artist- och bidragsval och när det väl var meddelat stod det klart att det handlade om sångerskan Mariam Shengelia. Hon gjorde sin TV-debut i hemlandet Georgien som 14-åring när hon tog sig till semifinalen i georgiska versionen av The X Factor. Sedan dess har hon tävlat i flera efterföljande talangtävlingar som Idol, The Voice och Dancing with the Stars men det är först nu som hon ska tävla i Eurovision.
Bidraget hon får med sig till Basel heter ”Freedom” som är gjord av låtskrivarna Keti Gabisiani och BukaKartozia och det kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Grekland
Klavdia ”Asteromata”
För första gången på ett decennium höll grekiska ERT i en final istället för ett internval. 12 bidrag valdes ut att tävla och avgörandet skedde genom två jurygrupper (en nationell och en internationell) samt tittarröster. Vinnaren blev sångerskan Klavdia med låten ”Asteromata” som är gjord av henne själv och Arcade.
Klavdia Papadopoulou, som hennes fullständiga namn är, kommer från Aspropyrgos i Grekland och slog igenom i hemlandet när hon som 15-åring tävlade i grekiska Talang 2017. Året därpå tävlade hon i The Voice men åkte ut strax innan finalen. Trots det fick hon skivkontrakt med Panic Records och en av hennes första singlar, ”Haramanta”, sålde guld direkt, och ifjol släppte hon debutalbumet.
Nu är det dags för resan till Basel där hon kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Irland
Emmy ”Laika Party”
För första gången sedan Johnny Logan vann med ”Hold Me Now” i Eurovision 1987 kommer Irland att skicka en soloartist som inte är född i vare sig Irland eller Nordirland. Detta stod klart i den irländska finalen Eurosong där den norska sångerskan Emmy (eller Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen som hennes fullständiga namn är) deltog med låten ”Laika Party” och vann.
Emmy kommer från Sande i Norge och är bland annat känd från Norsk MGP 2021 där hon tog sig till final med låten ”Witch Woods” där hon blev oplacerad. Hon var även med och skrev låten ”Woman Show” som tävlade i Norsk MGP 2024 med kollektivet Mathilde SPZ, Chris Archer & Slam Dunk. Den här gången åkte hon istället till Irland där det således blev vinst.
Hennes tävlingslåt kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Israel
Yuval Raphael ”New Day Will Rise”
För andra året i rad hölls talangtävlingen HaKokhav HaBa i Israel som uttagning till Eurovision Song Contest. I den gjorde sångtalanger auditions inför en jury som sedan skickade vidare de som de tyckte gjort bäst ifrån sig. Sedan följde en rad kvalomgångar innan en vinnare kunde utses, vilket i det här fallet blev sångerskan Yuval Raphael. Bidraget ”New Day Will Rise”, gjord av Keren Peles, valdes ut efter en intern bidragsantagning.
Yuval, som således representerar Israel i år, är född i Ra’anana i Israel även om familjen har bott några år i Schweiz. Hon slog igenom nu i samband med att hon tävlade i HaKokhav HaBa.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen. Den kommer att framföras på tre språk: engelska, franska och hebreiska.
Lettland
Tautumeitas ”Bur man laimi”
Lettlands uttagning Supernova 2025 bestod av en semifinal och en final där tjugo bidrag gjorde upp om vinsten. Vinnaren, som avgjordes av både jury- och tittarröster med gruppen Tautumeitas med låten ”Bur man lamai” som framförs helt på lettiska – för första gången sedan 2004 där Lettlands låt framförs på just landets officiella språk.
Gruppen är en folk- och ett världsmusiksband bestående av sångerskorna Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Annemarija Moiseja, Laura Marta Līcīte, Gabriēla Zvaigznīte och Kate Slišāne. De har spelat ihop sedan snart ett decennium och har genom åren haft olika medlemmar som kommit och gått. 2017 släppte de sitt första album som sedan har följts upp med tre till.
Nu kommer de att delta i årets Eurovision där deras bidrag kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen. Låten är gjord av gruppmedlemmarna Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Gabriēla Zvaigznīte och Laura Līcīte tillsammans med Elvis Lintiņš.
Litauen
Katarsis ”Tavo akys”
Litauens Eurovisionuttagning Eurovizija.LT bestod av 44 låtar som tävlade genom fem heats (ett 45:e bidrag togs ur tävlan då artisten fick avböja p.g.a. sjukdom) där en jury- och tittaromröstning korade två vinnare per sändning. I finalen röstade sedan juryn och tittarna fram tre bidrag där en ny tittaromröstning fick kora en vinnare, som i det här fallet blev gruppen Katarsis och deras låt ”Tavo akys” som är gjord av bandets frontsångare Lukas Radzevičius. Övriga medlemmar i gruppen är Alanas Brasas, Emilija Kandratavičiūtė och JokūbasAndriulis.
De har släppt låtar sedan början av 2020-talet och ifjol (2024) släppte de sitt första album. Nu tävlar de i Eurovision där deras låt kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Luxemburg
Laura Thorn ”La poupée monte le son”
Efter fjolårets comeback efter den 30-årig väntan har Luxemburg valt att tävla igen. Man utsåg också artist och bidrag genom samma finalkoncept som ifjol där nu sju låtar tävlade genom en omgång av jury- och tittarröstning.
Vinnaren av uttagningen blev sångerskan Laura Thorn som framförde den fransksjungna ”La poupée monte le son” som är gjord av Christophe Houssin, Julien Salvia och Ludovic-Alexandre Vidal. Sångerskan är född och uppvuxen i Luxemburg där hon, förutom musiken, också har varit dansare men också tävlat professionellt sedan femårsåldern. I vuxen ålder har hon också studerat musik och därefter blev det Luxemburgs uttagning till Eurovision som gällde.
Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Malta
Miriana Conte ”Serving”
Malta återinförde MESC-konceptets tidigare bas med två semifinaler och en final där jury- och tittarröstning korade en vinnare (året innan hade man haft ett mer komplicerat system med kvartsfinaler inför finalen). 24 bidrag valdes ut varav en av dessa var Miriana Conte som tidigare hade försökt representera Malta i Eurovision vid ett flertal tillfällen: 2017, 2018, 2019 och 2022. Men det var med bidraget ”Kant”, gjort av henne själv tillsammans med Benjamin Schmid, Matthew ”Muxu” Mercieca och Sarah Evelyn Fullerton som det skulle gå hela vägen till tävlingen.
Sedan dess har låten till följd av ett regelskäl fått byta namn till ”Serving”. Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Montenegro
Nina Žižić “Dobrodošli”
2013 reste Nina Žižić med gruppen Who See till Malmö för att representera Montenegro i Eurovision. Trots ett stort stöd i tittaromröstingen blev det ingen finalplats den gången, men Nina har inte gett upp utan får nu tävla en gång till – och denna gång som krediterad artist i bild.
Nina är född i staden Nikšić i Montenegro (dåvarande del av Jugoslavien) och karriären inleddes i gruppen Negre 2004. Hon har sedan dess släppt fler låtar med jämna mellanrum även om det på senare år dröjt med nya singlar.
I november 2024 tävlade hon i Montenegros nyuppstartade Eurovisionuttagning Montesong där hon kom på andra plats med sin låt “Dobrodošli” (gjord av Boris Subotić, Darko Dimitrov och Violeta MihajlovskaMilić). Trots detta tillfrågades hon efter finalen om hon ville tävla ändå, detta för att vinnarna NeonoeN inte kunde tävla med sin vinnarlåt ”Clickbate” . Hon tackade ja och blev därför klar för en ny ESC-tävlan. Hennes låt kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
Serbien
Princ ”Mila”
Stefan Zdravković eller Princ, som han kallar sig som artist, blev i ESC-världen känd när han 2023 deltog i Pesma za Evroviziju i Serbien med låten ”Cvet sa istoka” som vann tittaromröstningen i finalen men låten föll på målsnöret och det blev ingen Eurovision-resa den gången. Bättre gick det i år när han tävlade med låten ”Mila” och vann programmet om än med mycket liten marginal.
Han är född i staden Vranje i Serbien och har bott i huvudstaden Belgrad sedan 2002. Han har en bakgrund i rockmusiken, bland annat i gruppen Sisyphus, men han har också en solokarriär och det är i den rollen han figurerar i Eurovision.
När han nu ska få representera sitt hemland Seriben i Basel kommer hans låt att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Tjeckien
ADONXS ”Kiss Kiss Goodbye”
För första gången på flera år gick Tjeckien internt för att utse artist och bidrag. Från en antagning och intern juryomröstning utsågs slutligen låten ”Kiss Kiss Goodbye” med den slovakiska sångaren ADONXS (X:et uttalas som ett i), eller Adam Pavlovčin som han egentligen heter, till representant.
Sångaren är som sagt född i Slovakien i staden Myjava vilket gör att tävlingen får en artist från Slovakien för första gången sedan landet slutade delta 2012. Han blev känd för allmänheten genom sitt deltagande i den tjeckiska-slovakiska versionen av Idol 2021 som han vann. Sedan dess har ADONXS varit en del av musikbranschen och gett ut en rad låtar och inte minst albumet Age of ADONXS.
Nästa scen för honom blir som representant för Tjeckien i Eurovision 2025. Låten han får med sig dit heter ”Kiss Kiss Goodbye” och är gjord av honom själv tillsammans med Adriano Lopes da Silva, George Masters-Clark, Ines Coulon, Lorenzo Calvo, Michaela Charvátová och Ronald Janeček. Bidraget kommer att tävla i den andra starthalvan i den andra semifinalen.
Österrike
JJ ”Wasted Love”
Österrike har inte haft någon publikuttagning på över ett decennium och någon förändring i den vägen blev det inte i år heller. Istället fortsatte man med konceptet att låta producenterna Peter Schreiber och Eberhard Forcher ta emot interna ansökningar från intresserade artister där man succesivt valde ut en vinnare som i detta fallet visade sig bli popoperasångaren JJ, eller Johannes Pietch som han heter.
Han är född i Wien men kom att växa upp i Dubai även om han numera bor i Wien sedan nio år tillbaka. Genom åren har han bland annat uppträtt på Wiens operascen i en mängd olika produktioner men han har också tävlat i TV-programmet Starmania som han gick till final i 2021. Nästa stora scen blir ESC-scenen i Basel med låten ”Wasted Love” som han har gjort tillsammans med sångerskan Teodora Špirić som också är känd som Teya som representerade Österrike i Eurovision 2023 (med Salena).
Bidraget kommer att tävla i den första starthalvan i den andra semifinalen.
De extraröstande (direktkvalificerade) länderna
Länderna nedan är redan klara att tävla i finalen men deras bidrag kommer att gästa den första semifinalen och de tre länderna är också med och röstar.
Frankrike
Louane ”Maman”
Anne Edwige Maria Peichert, eller Louane som hon kallar sig som artist, kommer från Hénin-Beaumont i Frankrike. Hon växte upp med sina föräldrar och fem syskon varav fyra systrar och en bror. 2008 slog hon igenom publikt när hon deltog L’École des stars även om det var i och med sin medverkan i The Voice 2013 som hon fick sitt stora genombrott. Även om det inte blev någon vinst där fick hon skivkontrakt och 2015 släpptes debutalbumet Chambre 12 som fick en stor succé, bland annat låten ”Avenir” som toppade den franska musiklistan. Sedan dess har hon släppt ytterligare en massa album, varav det senaste ifjol (2024) men hon har också skådespelat i filmer och synts till i olika TV-sammanhang.
Nu ska hon få representera Frankrike i årets Eurovision Song Contest med bidraget ”Maman” som hon har gjort tillsammans med Tristan Salvati.
En intressant detalj i sammanhanget är att ifjol (2024) meddelade Frankrike sitt tävlingsbidrag först av alla – och denna gång blev de istället sist av alla länder i startfältet.
Storbritannien
Remember Monday ”What the Hell Just Happened?”
Gruppen Remember Monday från Surrey i sydöstra England utgörs av sångerskorna LaurenByrne, Holly-Anne Hull och Charlotte Steele som har spelat ihop sedan 2018. De möttes när de studerade och insåg att de alla delade ett stort musikintresse. Förutom att dela sin musik över TikTok tävlade de i brittiska The Voice 2019 där de åkte ut strax innan livesändningarna startade. Just nu är de både musiker men jobbar också heltid på andra jobb vilket de dock får pausa lite eftersom de i maj kommer att få representera Storbritannien i årets Eurovision Song Contest.
Låten som de ska tävla med heter ”What the Hell Just Happened?” och den är gjord av gruppen själva tillsammans med Julie Aagaard, Kes Kamara, Sam Brennan, Thomas Stengaard och TomHollings.
Det här blir för övrigt första gången sedan 2011 som Storbritannien representeras av en musikgrupp efter flera år med soloartister eller duos.
Tyskland
Abor & Tynna ”Baller”
Efter en viss revansch ifjol med en tolfteplats i protokollet som kom efter nästan ett decennium med bottenplaceringar valde Tyskland att göra om sin uttagning. Man bjöd in den tidigare TV-profilen Stefan Raab som varje gång han varit involverad i Tysklands urval alltid lyckats få landet till en topplacering. Uttagningen blev nu som en slags Idolliknande tävling där 24 akter sjöng covers varav fjorton av dem röstades vidare till en semifinal (där de fick sjunga en tilltänkt ESC-låt) och sedan nio till finalen där en vinnare röstades fram av tittarna (efter att juryn valt ut en topp fem).
Den vinnande duon blev syskonen Abor & Tynna, eller Attila Bornemisza och Tünde Bornemisza som de egentligen heter. De är en popduo med ungerska rötter från Wien i Österrike som även kör elektronisk musik och hiphop. Deras pappa, Csaba, spelar sedan mer än trettio år cello i Wienerfilharmonikerna.
De har än så länge bara släppt ett album, vilket skedde i januari i år, även om de har släppt låtar sedan år 2020. Nu får de alltså tävla i Eurovision för Tyskland med låten ”Baller” som de har skapat ihop med Alexander Hauer. Låten framförs på tyska, ett språk Tyskland inte valt att sjunga på sedan 2007!
Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och besök. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du användningen av alla cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.