Avslutad

TV-bolaget ERT utsåg Greklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2025 genom en Nationell final. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

30 januari 2025: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter (inför sändningen)»

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


För första gången på ett decennium beslöt det grekiska TV-bolaget ERT att slopa internvalet för att iställt låta landets artist och tävlingsbidrag väljas ut genom en publik tv-sänd final. Startfältet utsågs av en urvalsjury som valde ut 12 tävlingsbidrag bland 187 låtar som skickades in via en nationell antagning. Dessutom togs tre reserver med varav en fick väljas in då ett av de ordinarie bidragen togs ur tävlan.

Tävlingsupplägget

Den 30:e januari hölls en direktsänd final där de tolv finalisterna uppträdde med sina låtar på en scen. Alla framträdanden gjordes till förinspelad musik men alla sånginsatser gjordes live-on-stage. Därefter avgjordes vinnaren med hjälp av å ena sidan juryröster och å andra sidan tittarröster. Juryns röster bestod av två jurygrupper med delad makt (25 procent vardera) där den ena var nationell (grekisk) och den andra internationell. Det delades också ut poäng till bidragen där den som fick högst totalpoäng vann.

Programledare för finalen var Helena Paparizou och Sakis Rouvas som bägge tidigare representerat Grekland i Eurovision två gånger vardera på decenniet 2000-talet (2001 och 2005 (Paparizou) respektive 2004 och 2009(Rouvas)).

 

Kända artister och låtskrivare

Ett välkänt namn på deltagarlistan var den grek-cypriotiska sångaren Constantinos Christoforou som tidigare representerat grannlandet Cypern tre gånger i Eurovision (1996 med ”Mono Yia Mas”, 2002 med gruppen One och låten ”Gimmie” och 2005 med ”Ela Ela (Come Baby)”). Han slutade då nia, sexa respektive artonde i finaler vid bägge tillfällen.

Sedan ska det också nämnas att de svenska låtskrivarna Dimitri Stassos, Freja Blomberg, Maria Broberg och Peter Boström hade tillsammans med den grekiska sångerskan Kalli Georgellis fått med ett bidrag i startfältet, här till artisten Xannova Xan.

 

Eurovision-resultat 2025

I finalen den 30:e januari röstades Klavdia med bidraget ”Asteromata” fram till att bli Greklands representant i Eurovision 2025.

 

Finalen
  • När?
  • 30:e januari 2025, kl. 20.00 CET

  • Var?
  • Galatsi Olympic Hall, Aten

  • Hur?
  • Delad jury- och tittarröstning avgör resultatet

  • Vem/vilka är programledare?
  • Sakis Rouvas och Helena Paparizou

  • TV-bolag/Stream:
  • ERT – Se finalen »

Fakta om programmet

För första gången sedan 2015 valde Grekland både artist och tävlingsbidrag via en nationell final. Landet höll förvisso även en mindre final 2017 men då bara för att välja låt till en redan internt tillfrågad artist.

Själva finalen bestod av 12 bidrag som framfördes live varpå tv-tittarna å sin sida tillsammans med två jurygrupper (en grekisk respektive en internationell) röstade fram en vinnarlåt. Bägge parter hade delad makt i finalavgörandet.

Programledare för finalen var Sakis Rouvas och Helena Paparizou som bägge tidigare representerat Grekland i Eurovision två gånger vardera på decenniet 2000-talet.

 

Mer information

Panelens åsikter (inför sändningen)»

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält

Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning med länkar till respektive studioversion.


  • 1. Rikki – Elevator (Up and Down)
  • Låtskrivare: Anton Aerts, Apostulis Mallias, James Sayer, Konstantinos Katikaridis

  • 2. Thanos Lambrou – Free Love
  • Låtskrivare: Andreas Georgiou, Andreas Vasiliou, Thanos Lambrou

  • 3. Kostas Ageris – Gi mou
  • Låtskrivare: Kostas Ageris

  • 4. Andy Niculas – Lost My Way
  • Låtskrivare: Andreas Koutsonikulas, Tim Aeby

  • 5. Klavdia – Asteromata
  • Låtskrivare: Arcade

  • 6. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – Paradisos
  • Låtskrivare: Constantinos Christoforou, Rodoula Papalamprianou

  • 7. Georgina Kalaitzoglou & Yiannis Vlasseros – High Road
  • Låtskrivare: Georgina Kalaitzoglou, Yiannis Vlasseros

  • 8. Barbz – Sirens
  • Låtskrivare: Barbara Argyrou, Emil Vogel

  • 9. Evangelia – Vale
  • Låtskrivare: Evangelia Psarakis, Gino ”the Ghost” Borri, Jay Stular, Jordan Palmer, Sulmeister, Stelios Vamvakas

  • 10. Dinamiss – Odyssey
  • Låtskrivare: Eleni Ntina, Maria Ntina

  • 11. Nafsica Gavrilaki – Unhurt Me
  • Låtskrivare: Dimitrios Koumpis, Nafsica Gavrilaki

  • 12. Xannova Xan – Play It!
  • Låtskrivare: Dimitri Stassos, Freja Blomberg, Kalli Georgellis, Maria Broberg, Peter Boström

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

  1. Dinamiss – ”Odyssey”
  2. Barbz – ”Sirens”
  3. Evangelia – ”Vale”
  4. Georgina Kalaitzoglou & Yiannis Vlasseros – ”High Road”
  5. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – ”Paradisos”
  6. Xannova Xan – ”Play It!”

 

Kommentar

Känns konstigt att höra en grekisk nationell final nu, det var mycket länge sedan. Dessutom har mycket hänt med deras musik sedan sist – och det är märkligt att konstatera att det gått både framåt och bakåt. Man hör t.ex. lite nostalgiska återblickar till 00-talet med ”Paradisos” eller ”Play it” som absolut skulle kunna funka även i år även om de inte känns som de uppenbara vinnarkandidaterna. Lite högre tempo och fart hittar vi annars i ”Odyssey” och ”Sirens” som går rakt hem hos mig. Sen kanske det krävs lite mer än detta för att lyckas i ESC – som alltid är nyckeln att ha ett spektakulärt scennummer. Blir oerhört spännande att se om de lyckas leverera detta!


Min topplista

  1. Xannova Xan – ”Play It!”
  2. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – ”Paradisos”
  3. Klavdia – ”Asteromata”
  4. Evangelia – ”Vale”
  5. Georgina Kalaitzoglou & Yiannis Vlasseros – ”High Road”
  6. Kostas Ageris – ”Gi mou”

 

Kommentar

Jag är överlag besviken på den grekiska nationella finalen. Nu när man äntligen håller en final istället för internval känns det som det finns fler utfyllnadsbidrag än möjliga låtar att lyckas komma någonstans i Eurovision. Jag saknar också att många av bidragen inte har så mycket grekisk anknytning med undantag för några få låtar. De bästa låtarna är enligt mig Xannova Xans ”Play It!” och ”Paradisos”-duetten mellan Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis. Sedan tycker jag också Klavida och Evangelia har bra låtar. Jag hoppas någon av dem fyra vinner finalen.


Min topplista

  1. Barbz – ”Sirens”
  2. Dinamiss – ”Odyssey”
  3. Andy Niculas – ”Lost My Way”
  4. Xannova Xan – ”Play It!”
  5. Nafsica Gavrilaki – ”Unhurt Me”
  6. Evangelia – ”Vale”

 

Kommentar

Nja, det här var ett väldigt splittrat startfält måste jag medge – även om jag hittar några bidrag som jag känner lite extra för, exempelvis Barbz med ”Sirens”, det är något mystiskt i luften och jag dras verkligen till soundet, hoppas verkligen på en vass leverans av henne så kan det här nog mycket väl vara en Eurovision-kandidat då den sticker ut ordentligt från de övriga i startfältet.

Annars känns Greklands startfält ganska mediokert och tråkigt, hade förväntat mig ännu mer grekiska inslag, även om det ska nämnas att det såklart finns med någon enstaka. Hade velat ha ännu mer låtar som sticker ut och verkligen håller för Eurovision scenen. Men oavsett så ska det bli kul med Greklands final och ger också ett extra slag för programledarna – Helena Paparizou och Sakis Rouvas – den sistnämnde som tidigare varit en favorit för mig när han väl tävlat för Grekland.


Min topplista

  1. Rikki – ”Elevator (Up and Down)”
  2. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – ”Paradisos”
  3. Andy Niculas – ”Lost My Way”
  4. Thanos Lambrou – ”Free Love”
  5. Nafsica Gavrilaki – ”Unhurt Me”
  6. Georgina Kalaitzoglou & Yiannis Vlasseros – ”High Road”

 

Kommentar

Jag blev inte direkt jätteimpad av Greklands final. Framför allt saknar jag genremässig bredd – den grekiska musikindustrin brukar annars vara ganska bra på det… istället känns det mer som att många av låtarna försöker snegla på topplistepopen och köra något sådant (och försöka sudda bort de nationella särdragen). Problemet är att sådana låtar slår aldrig utomlands. Och jag undrar genuint om någon av dessa ens kommer slå på hemmaplan… men om jag ska ta några ljusglimtar så är det nog Rikki som titeln till trots inte bjuder på hissmusik utan på en lättsam och gladlynt låt, samt att Constantinos Christoforou (som tävlat tre gånger för Cypern, lite udda att han satsar på Grekland kanske) och hans duettpartner har en låt som känns som den mest själfyllda och autentiska i startfältet.


Min topplista

  1. Evangelia – ”Vale”
  2. Klavdia – ”Asteromata”
  3. Barbz – ”Sirens”
  4. Dinamiss – ”Odyssey”
  5. Xannova Xan – ”Play It!”
  6. Kostas Ageris – ”Gi mou”

 

Kommentar

Kvalitén på startfältet är minst sagt splittrad. I toppen hittar vi flera fantastiska bidrag och inslag av grekisk folkmusik som framförs på det egna språket. Och i botten hittar vi menlösa albumspår som inte tilltalar någon. Kanske har produktionen sina egna favoriter och har därför medvetet tagit med ett antal sämre bidrag för att framhäva de starkare bidragen.

Låtarna som tilltalar mig mest är Vale, med sitt något gammalmodiga men oerhört catchiga sound känns den som klippt & skuren för mig. Förhandsfavoriten Asteromata som trollbinder med sin minst sagt grekisk atmosfär. Den känns lite som en avlägsen släkting till Oniro Mou (Dvs Greklands bidrag från 2018). Och såklart Sirens, som låter mer som en låt som Norge eller Island hade kunnat skicka, men ruskigt bra är den.

Jag hoppas att någon av dessa tre vinner. Vi får väl se om mitt önskemål går i uppfyllelse den här gången.


Min topplista

  1. Evangelia – ”Vale”
  2. Xannova Xan – ”Play It!”
  3. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – ”Paradisos”
  4. Barbz – ”Sirens”
  5. Andy Niculas – ”Lost My Way”
  6. Nafsica Gavrilaki – ”Unhurt Me”

 

Kommentar

Ett finalstartfält som blandar och ger. Jag fastnade för den härliga uptempo-dängan ”Vale” av Evangelia som har en skön rytm och lite karneval-stämning. Dessutom på grekiska. Ett medryckande och passande alternativ att skicka till Basel. Kul att återse Constantinos Christoforou som tävlat i ESC tre gånger tidigare.

 

Resultat


Det blir sångerskan Klavdia med bidraget ”Asteromata” som kommer att representera Grekland i Eurovision 2025. Det avgjordes i samband med finalen i Ethnikós Telikós 2025 som sändes den 30:e januari 2025.

 

Så var finalen

För första gången på ett decennium producerade det grekiska TV-bolaget ERT en nationell final där två jurygrupper, en nationell och en internationell, och tv-tittarna tillsammans fick rösta fram den artist med tillhörande bidrag som ska få representera Grekland i Eurovision Song Contest. Finalen ägde rum i en direktsändning från Galatsi Olympic Hall i Aten. Startfältet utgjordes av 12 bidrag som hade valts ut av en urvalsjury efter en nationell antagning. Det här var för övrigt också första gången på över 20 år där vem som helst fick skicka in tävlingsbidrag.

Bland de bidrag som valdes ut fanns bidraget ”Play It” , som dock inte vann finalen, som hade delvis svenskt upphov i form av Dimitri Stassos, Freja Blomberg, Maria Broberg och Peter Boström tillsammans med den grekiska sångerskan Kalli Georgellis. Bidraget framfördes av sångerskan Xannova Xan.

 

Juryn vs. tittarna

I sändningen röstade varje jurygrupp internt och först ett par dagar efter sändningen redovisade ERT hur de hade röstat. Respektive jurygrupp delade ut varsin uppsättning av 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng varför två bidrag per jurygrupp nollades. Den grekiska juryn hade Klavdia som sin vinnare följt av Evangelia och Barbz vilket även den internationella juryn hade om än att de hade Evangelia etta, Barbz tvåa och Klavdia trea.

När sedan tittarnas poäng adderades till detta hade även de Klavdia som etta och Evangelia som tvåa men de hade Dinamiss som sin trea. När deras poäng lades till juryns behöll Klavdia sin ledning om än med bara två ynka poängs marginal. Det ska tilläggas att tittarna delade ut dubbelt så mycket poäng som jurygrupperna, i det här fallet i de fasta valörerna 24, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 och 2 poäng, även här blev två bidrag nollade.

Totalt sett kunde ett bidrag få som mest 48 poäng och som minst 0 poäng.

 

Hela resultatet

Under sändningen redovisades inte hur juryn respektive tittarna röstat, däremot tog man in de tre artister som blivit topp tre under omröstningen. Därefter presenterades vinnaren medan man redovisade totaltabellen först efter sändningens slut. Poängsummorna som nämns nedan är hur jurygrupperna och tittarna röstade tillsammans.

 

  • 1. Klavdia – Asteromata(44 p)

  • 2. Evangelia – Vale (42 p)

  • 3. Barbz – Sirens(30 p)


  • 4. Dinamiss – Odyssey(24 p)
  • 5. Xannova Xan – Play It!(20 p)
  • 6. Kostas Ageris – Gi mou(18 p)
  • 7. Rikki – Elevator (Up and Down)(14 p)
  • 8. Constantinos Christoforou & Kostas Karafotis – Paradisos(13 p)
  • 9. Thanos Lambrou – Free Love(12 p)
  • 10. Georgina Kalaitzoglou & Yiannis Vlasseros – High Road(8 p)
  • 11. Andy Niculas – Lost My Way(8 p)
  • 12. Nafsica Gavrilaki – Unhurt Me(0 p)

 

Tycker du att Grekland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nu var det inte min favorit som vann men jag tycker ändå Grekland har gjort ett bra val. En låt som låter grekisk och som växer från ballad till något annat halvvägs det blir ganska spännande. Sedan bör de kanske se till att justera lite kring framträdandet i Basel men på den scenen vet vi att det finns ganska många resurser att ta till och då kan det nog bli än bättre. För en gångs skull ett bra val från Grekland.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Att se den grekiska finalen kändes ganska bisarrt. Mycket försök att trycka på det nostalgiska kortet med att återknyta till gamla ESC-bidrag (till och med programledarna var gamla ESC-veteraner) och det dröjde närmare en timme innan första låten skulle upp. Var det verkligen högoktanig underhållning hela vägen, kan man undra? I alla fall, ytterligare ett case där det blev rätt väntat att Klavdia skulle ta hem det, även om det skulle visa sig vara tajtare i röstningen än man först trodde. Själv är jag tveksam till denna. Hur mycket lokalt klingande det här än må vara så tar det tid för den att komma igång, och när den väl gör det så känns det mer som låten kommit och gått. Jag tappar bort den.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera