NATIONELLA UTTAGNINGAR. För ett par veckor sedan stängde antagningen till Estlands Eesti Laul 2025 varpå urvalsjuryn fick påbörja sitt arbete. Nu är det klart och 15 bidrag har valts ut samtidigt som ytterligare en plats ska tillsättas, vilket kommer att ske i en senare fas.
Startfältet
Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Notera att studioversionerna till dessa låtar kommer att släppas först i början av december.
|
|
Återkommande artister
Sverige
Det finns ett antal välkända namn som tävlat förut i Estlands Eurovision-uttagningar, inte minst den svenska sångerskan Anna Sahlene som ju fick representera Estland när landet arrangerade Eurovision 2002 med låten ”Runaway” som slutade på tredje plats i Tallinn den gången. Exakt 20 år senare gjorde hon ett nytt försök att få representera Estland i sammanhanget, den gången med låten ”Champion” som kvalade in till Eesti Laul-finalen där hon slutade på fjärde plats. Anna Sahlene har även tävlat i svenska Melodifestivalen två gånger: 2006 med ”This Woman” och 2009 med ”Killing Me Tenderly”, den senare i duett med den norska sångerskan Maria Haukaas Storeng. På upphovet har hon med sig flera kända svenska låtskrivare som Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias, bägge som är välkända namn i bland annat Melodifestivalen.
Ytterligare ett namn som är aktuellt är Elin Blom Etoall som tävlade i svenska Idol 2010 där hon blev sexa. Nu ställer hon upp i Eesti Laul med Fredrik Etoall som tillsammans bildar gruppen Felin. Med sig på upphovet har de tidigare Melodifestivaldeltagaren, artisten och låtskrivaren Paul Rey samt Gevin Niglas (en flitig låtskrivare i Eesti Laul-sammanhang) och Johanna Ekholm. Det kan även nämnas att Elin Blom även har tävlat i finska ESC-uttagningen 2010 då som del av gruppen Sister Twister med låten ”Love at the First Sight” som blev fyra i uttagningsfinalen.
Estland
Andrei Zevakin är en av de återkommande estniska artisterna till 2025. Han har tidigare tävlat som låtskrivare tre gånger (2019 bakom Xtra Basic & Emily J:s ”Hold Me Close”, 2020 bakom Uudo Sepps ”I’m Sorry. I Messed Up” samt 2022 bakom Kéas ”Everytime”) och som artist två gånger. De två senare tillfällena ägde rum 2021 med låten ”Wingman” som framfördes tillsammans med Pluto och 2022 med låten ”Mis nüüd saab” som framfördes tillsammans med Grete Paia. Första gången gick han inte till final men andra gången gick det bättre då det blev en sjätteplats som resultat.
Ett annat välkänt namn vi känner igen från tidigare Eesti Laul-upplagor är Elysa, eller Elisa Kolk som hon egentligen heter, som tidigare har tävlat 2015 med låten ”Superlove”, 2022 med låten ”Fire” och 2023 med låten ”Bad Philosophy”. Alla tre gångerna gick hon vidare till finalen och blev trea de två första gångerna och elva den senaste gången. Likt 2022 har hon även denna gång med sig ett delvis svenskt låtskrivarteam i form av Simon Peyron och Angelino Markenhorn som bägge tävlat i svenska Melodifestivalen, och inte att glömma den danska låtskrivaren Julie Aagaard som bland annat varit med bakom flera Melodifestivalbidrag de senaste tre åren samt en av låtskrivarna bakom Österrikes ESC-bidrag ”We Will Rave” som framfördes av Kaleen i Malmö 2024.
Även Frants Tikerpuu, som tävlade i Eesti Laul 2022 med låten ”Laululind” tillsammans med Triin Niitoja är tillbaka. Han tävlade likt Andrei Zevakin senast i Eesti Laul 2022 men röstades då inte vidare till finalen. Den här gången kommer han att tävla ensam med sin egenskrivna låt ”Trouble”. En annan känd person från Eesti Laul 2023 är Janek Valgepea som blev femma i Eesti Laul 2023 med låten ”House of Glass”. Den gången skrev han låten tillsammans med norrmannen Kjetil Mørland och de har även gjort årets bidrag ihop.
I Eesti Laul 2022 blev gruppen Minimal Wind tvåa (efter vinnaren Stefans ”Hope”) med låten ”What to Make of This” som framfördes tillsammans med sångerskan Elisabeth Tiffany. Gruppen är nu tillbaka igen och tävlar denna gång själva.
En annan artist som också varit med flera gånger förut i detta sammanhang är Tuuli Rand som tävlat 2013 med låtarna ”Üle vee” (med Liisi Koikson & Söörömöö) och ”Ring the Alarm” (med Teele Viira) som bägge gick till final och slutade femma respektive tia. Hon kom tillbaka redan året därpå tillsammans med gruppen VÖÖRAD som tävlade (med åkte ut i semifinalerna) med låten ”Maailm on hull” och 2019 med låten ”Öhuloss” i gruppen Öed som än en gång åkte ut i sin semifinal. År 2021 gjorde hon sitt senaste försök då hon tävlade med ”Üks öö” men åkte ut innan finalen.
Så blir upplägget i Eesti Laul 2025 |
Till Eesti Laul 2025 förändras upplägget radikalt, bland annat blir det inga semifinalprogram utan bara en finalkväll som den här gången får 16 tävlingsbidrag. Själva finalen, som är planerad att avgöras lördagen den 15:e februari, har dock ett liknade upplägg som tidigare Eesti Laul-finaler har haft, dvs. att det avgörs genom två röstningsomgångar. Det går ut på att först framförs tävlingsbidragen samtidigt som tv-tittarna och en studiojury röstar på sina favoritbidrag. De tre bidrag som i den omgången får flest röster/högst totalpoäng röstas vidare till en andra omgång där tittarna ensamt röstar fram en av de tre till låtarna till att bli representant för Estland i Eurovision 2025.
En joker röstas fram av publikenSom nämnt kommer startfältet att utgöras av 16 låtar varav 15 som har valts ut av en jury som har bestått av en mängd olika personer däribland flera tidigare Eesti Laul-deltagare och Eurovision-representanter i form av artister och låtskrivare. Den sista låten i startfältet utses av publiken i en wildcardomröstning, även om vi i skrivande stund inte vet så mycket mer om den, exempelvis vilka låtar som ska tävla, vilka som har möjlighet att rösta etceter. Däremot har ERR sagt att omröstningen kommer att bli en slags radioomröstning där resultatet meddelas i januari. |