Startfältet i Albaniens Festivali i Këngës 63 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget RTSH i Albanien har nu bekräftat vilka sammanlagt 30 artister som ska delta i årets upplaga av Festivali i Këngës, som blir landets uttagning till Eurovision 2025. Det här är den 63:e festivalen i ordningen som landet anordnar varav den 20:e i följd som även används för ESC-uttagning.

 

Startfältet

I skrivande stund har RTSH bara meddelat namnen på de tävlande artisterna medan deras tävlingsbidrag presenteras senare inför premiären. De som ska tävla i uttagningen är (i alfabetisk ordning) Algert Sala, Alis Kallacej, Ardit Çuni, Devis Xherahu, Djemtë & Detit, Elvana Gjata, Endrik Beba, Epos Grup, Erma Mici, Frensi Revania, Gjergj Kaçinari, Gresa Gjocera, Jet, Kejsi Jazxhi, Kleansa Susaj, Laurjan Ejlli ft. Adelina Corraj, Lorenc Hasrama, Luna Çausholli, Mal Retkoceri, Martina Serreqi, Mihallaq Andrea, Nita Latifi, Olsi Bylyku, Orgesa Zaimi, Rea Nuhu, Ronaldo Mesuli, Santino De Bartolo, Shkodra Elektronike, Stine och Vesa Smolica.

Mer fakta om tävlingsbidrag kommer att släppas vid ett senare tillfälle.

 

Återkommande artister

Sedan tidigare känner vi igen några namn i startfältet som tävlat i minst en tidigare upplaga av Festivali i Këngës (FiK). I det här fallet gäller det följande artister:

  • Adelina Corraj (FiK 35 och 47)
  • Devis Xherahu (FiK 46, 58 och 59)
  • Elvana Gjata (FiK 42 samt 58, i den sistnämnda var hon en av förhandsfavoriterna som hamnade på andra plats)
  • Erma Mici (FiK 61)
  • Kleansa Susaj (FiK 62)
  • Gjergj Kaçinari (FiK 59, 60 och 61)
  • Luna Çausholli (FiK 61)
  • Mal Retkoceri (FiK 62, vann juryröstningen men blev i tittaromröstningen inte utvald att representera Albanien i Eurovision)
  • Martina Serreqi (FiK 62)
  • Orgesa Zaimi (FiK 54, 56, 57 och 59)
  • Santino De Bartolo (FiK 62)

 

Så blir tävlingsupplägget i FiK 63

Än så länge vet vi inte så mycket om hur själva uttagningen ska gå till mer än vilka artister som ska tävla. RTSH har heller inte meddelat några tävlingsdatum, men själva festivalen brukar vanligtvis äga rum någon gång i slutet av december, antingen strax före jul eller under själva juldagarna eller i anslutning mellandagarna inför nyåret. Det vi också vet om startfältet är att produktionen fick in 85 förslag från den nationella antagningen som hölls i slutet av september som de kunde välja bland. Urvalet har gjorts av en expertjury.

Den här upplagan kommer att ha sångerskan Elhaida Dani, som tidigare har representerat Albanien i Eurovision 2015, som konstnärlig ledare samt Hope Tafaj som blir den första kvinnliga chefsdirigenten FiK har haft på 15 år.

Det är även tidigare talats om att någon slags nostalginatt ska äga rum, detta för att uppmärksamma Albaniens 20-årsdeltagande i Eurovisionen.

 


 

Kommentera