Så väljer Tyskland artist och bidrag till Eurovision 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under torsdagen den sista oktober presenterade det tyska TV-bolaget ARD tillsammans med RTL hur Tysklands artist och bidrag till Eurovision 2025 ska utses. Denna gång tar man bland annat hjälp av en musikalisk expert som tidigare gett Tyskland topplaceringar i slutresultatet.

 

Hur blir upplägget?

Till skillnad från de senaste åren kommer Tyskland inte bara arrangera en nationell final denna gång, istället blir det den större uttagningen Chefsache ESC 2025 – Wer singt für Deutschland? med inte mindre än tre heats och en final med sammanlagt 24 tävlande artister som avgör valet. Det är inte helt klarlagt än hur många bidrag som kommer att kvala in till finalen, däremot kommer vinnaren i finalen att få representera Tyskland i Eurovision Song Contest 2025. Det är första gången sedan 2012 som Tyskland använder sig av mer än ett program för att utse artist och tävlingsbidrag till sammanhanget.

Programmet kommer att ha med någon slags jury i vilken TV-profilen Stefan Raab kommer att ingå, det är även hans bolag som tar hand om castingprocessen. Programledare för samtliga sändningar blir Barbara Schöneberger som tidigare haft programledarrollen flera gånger i dessa sammanhang.

Sändningarna görs i samarbete mellan TV-bolagen ARD och RTL, den sistnämnda sänder heaten och den förstnämnda sänder finalen. Heaten har ännu inte fått några officiella sändningsdatum medan finalen kommer att sändas från staden Hürth den 1:a mars. Det är även sagt att finalen ska avgöras helt och hållet av tittarröster men det är okänt om juryröster kommer att användas i heaten.

 

Hur ansöker man att delta?

Fram till den 28:e november klockan 23:59 lokal tid kan man skicka in sina ansökningar digitalt. Därefter kommer någon slags jury att utse vilka 24 akter som ska få tävla.

Vid ansökan kan man ansöka både med en egen låt tilltänkt Eurovision 2025 men även med en coverlåt. Ansöker man med den förstnämnda kategorin måste låten bland annat inte ha varit publikt utgiven före den 1:a september 2024, den ska kunna framföras av maximalt 6 personer på en scen under som mest tre minuter. Artisten eller artisterna (gruppen) som framför låten måste vara minst 18 år gamla och ha en hemvist inom EU. I övrigt måste såväl tävlingsbidrag som artister och låtskrivare följa det regelverk som EBU har satt upp för Eurovision Song Contest.

 

Stefan Raab tillbaka i sammanhanget igen

 

Den tidigare välkända TV-personligheten Stefan Raab har tidigare varit med i den tyska ESC-svängen flera gånger på 1990-, 2000- och 2010-talet även om han senast var med och bidrog 2012. Alla de gånger när han har varit med, både i kulisserna eller på scenen, har Tyskland lyckats få den ena topplaceringen efter den andra, vilket gäller åren 1998 (med Guildo HornsGuildo hat euch lieb som blev sjua), 2000 (när Stefan Raab själv sjöng Wadde hadde dudde da? och blev femma), 2004 (med Max’ Can’t Wait Until Tonight som blev åtta), 2010 (med Lenas Satellite som vann Eurovision), 2011 (med samma Lena men nu med låten Taken by a Stranger som blev tia) och slutligen 2012 (med Roman Lobs Standing Still som blev åtta).

Vid de här tillfällena hade Stefan Raab olika roller i sammanhanget exempelvis som låtskrivare, dirigent, artist, producent och jurymedlem. Han var även programledare för Eurovision 2011 tillsammans med Anke Engelke och Judith Rakers.

Alla år efter det att Raab lämnade projektet har Tyskland fått idel bottenplaceringar i Eurovision med inte mindre än fyra sistaplatser och tre näst sistaplatser och vid majoriteten av tillfällena inte hamnat bättre än plats 18. Det har dock funnits två undantag: 2018, när Michael Schulte sjöng till sig en fjärdeplats med You Let Me Walk Alone och ifjol, (läs: 2024) när Isaaks Always on the Run hamnade på tolfte plats.

 


 

Kommentera