Markus topp 30: Utröstade semifinalister i Eurovision (del 6)

PANELENS PROJEKT. I år (2024) uppmärksammar vi 20-årsjubileumet med Eurovisions semifinalsystem. Vi har tidigare presenterat 292 låtar som har tävlat i dessa program men inte fick någon finalplats och nu tänkte vi göra våra topplistor. Denna gång är det vår skribent Markus som har gjort sina val och i denna del presenteras topp 5!

 

Plats 5: Finland 2012

Pernilla Karlsson
”När jag blundar”

Motivering: Eftersom SVT vägrar skicka en svenskspråkig låt till ESC fick Finland göra de åt oss. Åh vad jag önskar att Pernilla fått vinna tävlingen istället för Loreen. Kanske hade SVT äntligen fattat att man inte måste sjunga på engelska för att lyckas i tävlingen.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 12:e plats med 41 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 4: Polen 2021

RAFAŁ
”The Ride”

Motivering: En artificell poplåt kan tyckas. Men lyssnar man igenom låten mer noggrant och läser in texten så inser man att The Ride har ett tämligen fint och berörande budskap. Jag personligen kan åtminstone relatera mycket till det. Synd att det verkar ha gått över huvudet på i princip alla andra människor. Hade fler förstått vad Rafał faktiskt ville få sagt med den här låten hade den inte bara gått till final utan till och med kunnat utmana om segern. Seriöst.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 14:e plats med 35 poäng i sin semifinal

 

 

Tredje plats: San Marino 2008

Miodio
”Complice”

Motivering: San Marinos första bidrag har blivit lite som en symbol för hur orättvist behandlade de blivit i tävlingen. En regelrätt sista plats med ynka 5 poäng uppnådde man, och sedan dess har man bara gått till final 3 gånger. Lika många gånger har landet kommit sist i semifinalen. Tragiskt rent ut sagt, men jag ger aldrig upp hoppet om att de en dag ska få en uppskattning de förtjänar och vinna hela tävlingen!

ESC-resultat: Låten placerade sig på 19:e (sista) plats med 5 poäng i sin semifinal

 

 

Andra plats: San Marino 2024

Megara
”11:11”

Motivering: San Marinos bästa bidrag enligt mig, så väl som min vinnare för 2024. Tyvärr var inte alla lika förtjusta i låten som mig, och när Megara tappade medhörningen under liveframträdandet var det spiken i kistan. Trist, men landet kanske behöver prova någonting nytt nu när det skickat tre rocklåtar i rad.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 14:e plats med 16 poäng i sin semifinal

 

 

Markus’ vinnare över utröstade semifinalbidrag

Takasa
”You and Me”

Motivering: Vet inte om jag någonsin kommer att bli lika besviken över att en låt misslyckats med att ta sig till final, som år 2013 när Takasa och deras mästerverk You And Me helt oförtjänt fick stanna i semifinalen. För mig är det helt absurt att en så pass varm & berörande låt fick kalla handen av något så banalt som att gruppens medlemmar råkade vara medlemmar i frälsningsarmén. Eurovision handlar om musiken. En artists politiska åsikter och engagemang är helt irrelevant för tävlingen. Punkt.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 13:e plats med 41 poäng i sin semifinal

 

 

Då var Markus’ topplista presenterad. Håller du med om valen eller hade du valt in några andra låtar? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera