Markus topp 30: Utröstade semifinalister i Eurovision (del 3)

PANELENS PROJEKT. I år (2024) uppmärksammar vi 20-årsjubileumet med Eurovisions semifinalsystem. Vi har tidigare presenterat 292 låtar som har tävlat i dessa program men inte fick någon finalplats och nu tänkte vi göra våra topplistor. Denna gång är det vår skribent Markus som har gjort sina val och i denna del presenteras plats 20 till 16.

 

Plats 20: Finland 2005

Geir Rönning
”Why?”

Motivering: Jag kollade inte på ESC 2005, utan upptäckte den här fantastiska balladen år 2010 när jag hejade på Geir Rönning i idol det året. Kanske hade Geir kunnat kvalificera sig om juryn fått rösta och om man haft två semifinaler det året, eller så var låten helt enkelt för subtil.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 18:e plats med 50 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 19: Estland 2017

Koit Toome & Laura
”Verona”

Motivering: ”We’re lost in Verona” sjunger Koit & Laura. Vem vet, kanske försvann deras poäng också i Verona, då en så pass bra låt med ett så pass ikoniskt framträdande borde haft en given palts i finalen.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 14:e plats med 85 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 18: Estland 2004

Neiokõsõ
”Tii”

Motivering: Folkmusik när det är som mest intressant. Jag såg inte ESC det här året men har hört låten i efterhand och har den numera som en av mina favoriter från 2004.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 11:e plats med 57 poäng i sin semifinal, vilket var 15 poäng från att få en finalplats!

 

 

Plats 17: Andorra 2007

Anonymous
”Salvem el món”

Motivering: Stackars Andorra har aldrig kvalificerat sig för eurovisionfinalen. Vilket är en anledning varför landet inte längre är med och tävlar. 2007 skickade de i min mening sitt bästa bidrag. Dessvärre tävlade de mot 27 andra låtar, men hade man haft två semifinaler det här året är jag övertygad om att de gått vidare.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 12:e plats med 80 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 16: Bulgarien 2008

Deep Zone & Balthazar
”DJ, Take Me Away”

Motivering: Mitt favoritbidrag från Bulgarien. Jag älskar det häftiga elektroniska soundet så väl som de lugnare poppigare delarna av låten.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 11:e plats med 56 poäng i sin semifinal, bara åtta poäng från tiondeplatsen (dock fanns detta år regeln om att jurygrupper skulle rösta fram den tionde finalisten varför bidraget hade behövt ha fått, utöver det, ytterligare fyra poäng för att säkra finalplatsen).

 

 

I nästa del följer bidragen som placerade sig på Markus’ topplistas plats 15 till 11. Missa inte det!

 


 

Kommentera