Markus topp 30: Utröstade semifinalister i Eurovision (del 2)

PANELENS PROJEKT. I år (2024) uppmärksammar vi 20-årsjubileumet med Eurovisions semifinalsystem. Vi har tidigare presenterat 292 låtar som har tävlat i dessa program men inte fick någon finalplats och nu tänkte vi göra våra topplistor. Denna gång är det vår skribent Markus som har gjort sina val och i denna del presenteras plats 25 till 21.

 

Plats 25: Slovakien 2010

Kristína Peláková
”Horehronie”

Motivering: Inte på ett av sina 4 försök under semifinal-eran har Slovakien tagit sig till final. Deras andra bidrag låter sisådär i mina öron, men Horehronie är landets klart bästa bidrag. Det här hade till och med varit en värdig vinnare i min bok. Jag kan förstå varför de inte vill vara med och tävla när de får kalla handen trots en så pass magiskt bra låt.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 16:e (näst sista) plats med 24 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 24: San Marino 2016

Serhat
”I Didn’t Know”

Motivering: Serhat gick ju mycket riktigt till final 3 år senare med låten Say Na Na Na och gav San Marino deras bästa placering hittills. I didn’t Know är dock en minst lika fabulös som jag tror hade kunnat gå till final om den tävlat i ett någit svagare startfält. Trots motvinden lyckades Serhat det här året ändå uppnå en 12:e plats i semifinalen vilket ändå är hyfsat med sanmarinska mått mätt.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 12:e plats med 68 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 23: Lettland 2014

Aarzemnieki
”Cake to Bake”

Motivering: Ännu ett exempel på en låt som blev sönderhatad utan någon egentlig anledning. Man kan tycka att det är fånigt att sjunga om att baka en kaka. Själv tycker jag låten & sångaren är extremt charmiga och att texten är bland det mest fyndiga som tävlat i ESC.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 13:e plats med 33 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 22: Portugal 2014

Suzy
”Quero ser tua”

Motivering: En catchig sommarlåt som man blir glad av. Minst lika glad blir man av det färgglada framträdandet. En sådan färgklick hade nog kunnat liva upp finalen, tråkigt att så inte blev fallet.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 11:e plats med 39 poäng i sin semifinal, vilket var bara en poäng från att få en finalplats (däremot hade det behövts minst ytterligare en poäng till för att säkra finalplatsen).

 

 

Plats 21: Bosnien-Hercegovina 2016

Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala
”Ljubav je”

Motivering: Om Bosnien bara inte åkt ut 2016 så kanske vi fått behålla dem i tävlingen. Känns inte som att de kommer att återvända inom de närmsta åren.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 11:e plats med 104 poäng i sin semifinal, vilket var 30 poäng från att få en finalplats!

 

 

I nästa del följer bidragen som placerade sig på Markus’ topplistas plats 20 till 16. Missa inte det!

 


 

Kommentera