Markus topp 30: Utröstade semifinalister i Eurovision (del 1)

PANELENS PROJEKT. I år (2024) uppmärksammar vi 20-årsjubileumet med Eurovisions semifinalsystem. Vi har tidigare presenterat 292 låtar som har tävlat i dessa program men inte fick någon finalplats och nu tänkte vi göra våra topplistor. Denna gång är det vår skribent Markus som har gjort sina val och i denna del presenteras plats 30 till 26.

 

Plats 30: Slovenien 2006

Anzej Dezan
”Mr Nobody”

Motivering: Själv blir jag trollbunden redan vid låtens intro. Även låtens text gör fundersam, vilket i det här sammanhanget är positivt då det bygger upp mystiken och man försöker förstå låtens budskap på ett djupare plan.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 16:e plats med 49 poäng i semifinalen

 

 

Plats 29: Bulgarien 2010

Miro
”Angel si ti”

Motivering: Låten är en vattendelare då vissa verkar hata, medan andra älskar de långa delarna av låten när Miro sjunger ”oooooohhhhh ooooohhh”. Själv tillhör jag den sistnämda gruppen. Jag kan medge att liveframträdandet lämnade mer att önska. Men allt som allt var det här i min mening Bulgariens bästa bidrag under 2010-talet.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 15:e plats med 19 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 28: San Marino 2012

Valentina Monetta
”The Social Network Song”

Motivering: Att sjunga om sociala medier var både en rolig och oerhört fyndig idé. Särskilt då många låtar både i och utanför Eurovisionbubblan bara handlar om banala saker som fred och kärlek. Jag tycker att konceptet till The Social Network Song är modigt och originellt och förtjänade verkligen inte de tusen och åter tusen sågningarna låten fick 2012.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 14:e plats med 31 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 27: Montenegro 2013

Who See feat. Nina Žižić
”Igranka”

Motivering: Absolut inte min genre. Men vilken häftig låt Igranka är! Värt att notera är att tittarna placerade Montenegro som 4:a i semifinalen, men misslyckades att kvala då låten fick kalla handen av juryn. Om ändå 2024 års poängsystem gällt redan 2013…

ESC-resultat: Låten placerade sig på 12:e plats med 41 poäng i sin semifinal

 

 

Plats 26: Island 2016

Greta Salóme
”Hear Them Calling”

Motivering: Mörk, trollbindande och tämligen nordisk. Här fick Island till ett riktigt toppenbidrag. Vad som egentligen gick fel och som gjorde att island åkte ut vet jag inte riktigt. Kanske var framträdandet en aning för udda för att gå igenom rutan, vem vet.

ESC-resultat: Låten placerade sig på 14:e plats med 51 poäng i sin semifinal

 

 

I nästa del följer bidragen som placerade sig på Markus’ topplistas plats 25 till 21. Missa inte det!

 


 

Kommentera