Tjeckien bekräftar deltagande i Eurovision 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nästa land i ordningen att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2025 är Tjeckien, vars nationella TV-bolag ČT även har öppnat en antagning för tävlingsbidrag. Det har även i efterhand meddelats att artist och bidrag kommer att utses via en intern omröstning istället för att hålla en nationell final.

 

Var skickas låtar in?

Tävlingsbidrag till Tjeckiens uttagning 2025 skickas in via denna länk, deadline är den 30:e september kl. 23:59 lokal tid vilket gör att det är ändå ganska snabba puckar som gäller. I regelverket gäller främst de regler som EBU har tagit fram, dvs. att endast nyskrivna och aldrig tidigare offentliggjorda låtar som ska kunna framföras på max 3 minuter med som mellan 1 och 6 personer på scenen samtidigt som alla är över 16 år gamla (senast i maj 2025) får tävla. Utöver dem har ČT själva har satt upp några regler som att artisterna måste åtminstone ha någon slags karriär i Tjeckien oavsett nationalitet, däremot finns det inga geografiska begränsningar gällande låtskrivarna.

 

Hur väljs artist och bidrag ut?

Enligt uppgifter från ESCDiscord kommer bidragen som skickas in att lyssnas igenom och gås igenom av tre olika jurygrupper: en tillsatt så kallad fokusgrupp, en expertjury med tidigare ESC-representanter och andra musikexperter samt TV-bolagets eget team. Deras omröstningar kommer sedan att vägas samman för att internt utse den artist och låt som ska få representera Tjeckien i Eurovision 2025.

Således är det nu bekräftat att det inte blir någon ESCZ-uttagningsfinal i Tjeckien såsom det varit varje år sedan 2018 (med undantag för 2021 då uttagningsvinnaren från 2020 fick bli representant även i Eurovision 2021).

 


 

Kommentera