Irland tar emot tävlingsbidrag till nationell final 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Med den succé som Irland fick med artisten Bambie Thug i fjolårets Eurovision börjar TV-bolaget RTÉ nu söka efter Irlands nästa ESC-representant. Precis som ifjol planeras det för att hålla en nationell final som en del av Late Late Show någon gång i februari nästa år.

 

Antagning till november

Innan det blir någon final behöver RTÉ få in förslag på tävlingsbidrag. Det här genomförs genom en öppen antagning, däremot är det tydligt i ansökan att de helst ser att låtskrivare som tidigare har haft musikaliska succéer i musikindustrin ska ansöka. Man skickar i så fall in en helt färdigproducerad originallåt i mp3 192kbps-format som ska kunna framföras på max 3 minuter och som inte tidigare har släppts för allmänheten (och absolut inte före den 1:a september 2024). I övrigt ska såväl låt som artist och låtskrivare uppfylla de krav EBU ställer, och utöver det finns krav från RTÉ att låten behöver ha en tilltänkt artist när låten skickas in. Det går således inte bra att skicka in demoversioner.

RTÉ har även rätt att bjuda in låtskrivare och artister att skicka in tävlingsbidrag.

Man kan max skicka in en låt per team.

 

Vad händer efter antagningen?

När antagningen har avslutats klockan 18.00 (lokal tid) den 18:e november 2024 kommer en kommitté tillsatt av RTÉ att lyssna igenom och bedöma de inskickade (och eventuellt specialinbjudna) låtarna. Deras uppgift är därefter att göra ett urval som ska få tävla i en final i februari nästa år. Exakt hur många tävlingsbidrag som ska utses är inte känt, däremot har podcasten Éirevision fått bekräftat från den irländske delegationschefen Michael Kealy att finalen kommer att sändas som en del av talkshowen Late Late Show såsom RTÉ har gjort många gånger förut.

Podcasten kunde även berätta att 2025 blir för övrigt Michael Kealys sista år som irländsk delegationschef efter att ha varit i rollen sedan Eurovision 2013.

 

Bästa placeringen sedan Eurovision 2000

Irland har som bekant vunnit Eurovision sju gånger, ett rekord som de sedan Eurovision 2023 delar med Sverige. Men det har inte gått så bra för Irland efter millennieskiftet som det gjorde på 1900-talet. Landet har fått kämpa hårt för att ta sig vidare till finaler och som oftast har det slutat med att deras tävlingsbidrag inte har gått vidare till finaler från semifinaler. Men, i 2024 års Eurovision lyckades artisten Bambie Thug inte bara kvala vidare till finalen, Bambie lyckades även ta sitt bidrag ”Doomsday Blue” till en sjätteplats i totaltabellen, vilket den högsta placeringen Irland nått sedan Eurovision 2000 (då de också blev sexa) och den första topp 10-placeringen sedan Jedwards ”Lipstick” blev åtta i Eurovision 2011.

Så här såg uppträdandet ut i finalen i Malmö i maj:

 


 

Kommentera