Information om antagningen till Kroatiens Dora 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter fjolårets (2024 års, reds.anm.) otroliga Eurovision-slutresultat för Kroatien med en andraplats för den favorittippade låten ”Rim tim tagi dim” är det under den kommande vintern dags för Kroatien att utse låtens efterträdare. Nu under hösten sker en antagning som ligger till grund för vilka bidrag som ska tävla i Dora 2025.

 

Hur blir uttagningen denna gång?

Enligt uppgifter kommer antagningen att pågå fram till den 15:e november varpå en urvalsjury får lyssna igenom de inskickade låtarna och utse 24 tävlingsbidrag samt fyra reserver. Det är däremot inte känt om nästa års Dora får semifinaler inför finalen såsom det var i Dora 2024. Besked om den informationen ska, enligt tävlingsreglerna, presenteras senast i mitten av januari 2025. Sändningen eller sändningarna planeras preliminärt till februari månad.

Alla ansökningar sker digitalt via denna länk.

 

Vilka tävlingsregler finns?

Doras tävlingsregler följer Eurovisions regelverk exempelvis gällande att tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare offentligt publicerat originalverk som ska kunna framföras live på en scen i max tre minuter, att låttexten inte får innehålla svordomar samt inga kommersiella, politiska och religiösa uttryck och gester, att varje scenframträdande får max bestå av 6 personer, att instrument endast får användas som rekvisita (dvs. all musik är förinspelad men sånginsatser görs live-on-stage) och att artisten ska vara minst 16 år gammal.

Därtill finns regler om att användning av så kallad autotune är förbjudet men viss typ av körsång är tillåten (dock inte för huvudsånginsatser). I reglerna framgår även att vinnaren av Dora 2025 kommer att få representera Kroatien vid Eurovision 2025 även om ett separat ESC-kontrakt mellan artist, skivbolag och TV-bolaget kommer att tecknas efter den nationella finalen är avgjord.

HRT har även en regel om att alla tävlande artister måste vara medborgare i Kroatien för att få tävla i Dora 2025.

 

Kroatiens bästa placering någonsin

Ifjol (2024) var det sångaren Baby Lasagna som representerade Kroatien i Eurovision med det förhandstippade bidraget ”Rim tim tagi dim” en låt som förvisso vann tittaromröstningen i Malmö men blev bara trea hos jurygrupperna vilket gjorde att låten slutade på andra plats efter vinnarlandet Schweiz. Trots att det inte blev någon vinst är det här Kroatiens hittills bästa slutplacering i Eurovision sedan Kroatien debuterade som självständig stat i början av 1990-talet och det blev samtidigt landets första topp 10-placering sedan Vannas Strings of My Heart(som tävlade i ESC 2001).

Det kan även noteras att på hemmaplan var låten från början inte ens uttagen att tävla, utan den var förste reserv som fick kliva in då en av de 24 utvalda artisterna hade valt att inte ställa upp. I Dora-finalen 2024 fick låten hela 247 tittarpoäng mot tittartvåan som fick 27 poäng. Helt enkelt – det går att vinna även om man bara tävlar som reserv!

 


 

Kommentera