Antagningen till Melodifestivalen 2025 avslutad

PANELEN INFORMERAR. Sedan tre veckor tillbaka från skrivande stund har antagningen till Melodifestivalen 2025 varit öppen, men vid lunchtid på fredagen stängdes den. Det betyder att arbetet med att utse startfältet nu kan starta officiellt.

Exakt hur många tävlingsbidrag som har inkommit efter antagningen har SVT ännu inte redovisats men när vi har fått en siffra återkommer vi med sådan information. Vanligtvis brukar tävlingen få in runt 2500 bidrag, ibland lite mer och ibland lite färre än det.

 

Så utses startfältet

Bidragen som ska tävla nästa år kommer att utses genom två kvoter. Till att börja med får en av SVT tillsatt urvalsjury rösta fram 15 låtar bland de inskickade bidragen som de anser är bäst för tävlingen. Därefter tar SVT:s Melodifestivalredaktion över och lägger till ytterligare 15 bidrag. Melodifestivalens utvalda låtar kan komma från såväl bidrag som juryn inte röstade vidare samt genom så kallade specialinbjudningar.

Under hösten pågår arbetet med att utse startfältet och i slutet av året beräknas hela startfältet att presenteras. Exakt när det sker och i vilken form är inte presenterat, det får vi återkomma om när vi har fått mer information från SVT.

 

Viktigt att känna till under urvalsprocessen

Medan urvalsjuryn och SVT gör sina val blockeras alla inskickade låtar från att kunna ges ut. SVT har angett den 25:e november 2024 som datumet när man frånsäger sig ansvaret för bidrag som inte kom med i startfältet denna gång. Inskickade låtar som således inte är aktuella för Melodifestivalen 2025 kan därefter publiceras, men om du vill ta chansen att skicka samma låt/låtar igen till ett senare år bör publiceringen avvaktas.

 

Hur ser tävlingsupplägget ut 2025?

 

Som tidigare meddelat bekräftade SVT i regelverket för tävlingen att även denna upplaga av Melodifestivalen ska ha deltävlingar och uppsamlingskval innan finalen avgörs. Enligt tidigare uppgifter kommer startfältet att utgöras av 30 bidrag med 6 låtar fördelat på fem deltävlingar, där omröstningar avgör vilka bidrag som ska gå direkt till final och vilka som ska få kvala om en andra chans att nå finalen i det så kallade Finalkvalet. Nytt för denna upplaga blir att endast de tredjeplacerade bidraget i respektive deltävling kommer att gå vidare till finalkvalet, dvs. bidragen på fjärde plats får lämna tävlingen direkt tillsammans med bidragen på femte och sjätte plats. Exakt hur dessa omröstningar kommer att gå till är däremot inte känt.

En annan nyhet för säsongen är att respektive deltävlingsstartfälts studioversioner släpps dagen före varje sändning. Tidigare år har bara smygklipp släppts men den här gången kommer allmänheten ges möjlighet att i förväg lyssna på alla veckans tävlingsbidrag inför direktsändningarna. Det här betyder också att bidragen kommer att finnas tillgängliga även efter varje sändning, vilket inkluderar bidragen som röstas vidare till finalen.

SVT har i skrivande stund ännu inte bekräftat var respektive när Melodifestivalen 2025 ska äga rum.

 


 

Kommentera