NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i augusti 2024.
Eurovision 2025
Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2025 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.
Värdland, värdstad och värdarena
Efter ansökan, budgivning och en längre betänketid blev det till sist staden Basel i Schweiz som har blivit värdstad för Eurovision 2025. Dessutom är det i och med datumen också bekräftat att tävlingen fortsätter med upplägget om två semifinaler inför finalen. Tanken är att arenan St. Jakobshalle kommer att bli värdarena för tävlingen som äger rum den 13:e, 15:e och 17:e maj 2025.
Så fick Basel värdskapet
Initialt var det fyra städer i Schweiz (Bern tillsammans med grannstaden Biel, Basel, Genève och Zürich) som i slutet av juni hade ansökt om att få värdskapet. Respektive stad hade då överlämnat information till SRG SSR om hur de tänker sitt arrangemang ifall de hade fått uppdraget. Det gäller inte bara vilken arena som man vill hålla tävlingen i utan staden måste kunna uppfylla ett stort antal kriterier för att få uppdraget. Därefter har en arbetsgrupp haft fördjupande diskussioner med respektive värdstadskandidat tillsammans med redovisnings- och konsultfirman PwC. De har sedan haft en överläggning som resulterade i att Basel och Genève gick vidare till slutomgången och en månad senare togs beslut om att tilldela värdskapet till Basel.
Det här gör att det blir den sjätte Eurovisionen i följd som inte äger rum i ett lands huvudstad.
Annat kring produktionen
Tävlingens Core Team, dvs. de personer som ingår i produktionens ledningsgrupp under det år som man har ansvar för tävlingen, har offentliggjorts. TV-bolaget SRF:s underhållningsdirektör Reto Peritz samt TV-bolaget RTS’ verksamhetschef Moritz Stadler har utsetts till programmets exekutiva producenter. Övriga roller har tilldelats Bernhard Spahni (Projektledningskontorets chef), Manfred Winz (ekonomichef), Nadja Burkhardt-Tracol (eventchef), Aurore Chatard (säkerhetschef), Kevin Stuber (jurist), Thomas Pittino (marknadsföringschef), Vassilis Donikian (HR-chef), Nicole Beutler (Chef för Public Affairs), Henriette Engbersen (Public Value) samt Till Jendly (assistent).
Dessutom kommer Christer Björkman att bli tävlingsproducent, en roll han tidigare haft i ESC 2013, 2016, 2017, 2018, 2019 och 2024, och Tobias Åberg, som är produktionschef, att ingå i Core Team.
Bekräftat: Montenegro gör Eurovision-comeback 2025
Efter två års frånvaro från Eurovision blev det nu i augusti känt att Montenegros nationella TV-bolag RTCG planerar att göra comeback i tävlingen till 2025. Nyheten bekräftades i samband med att det stod klart att landet även planerar att hålla en nationell publik uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag. Montenegro deltog senast i Eurovision 2022 men har valt att avstå tävlan både 2023 och 2024. Vi får se om ytterligare länder eventuellt gör comeback nästa år samt om de länder som tävlade ifjol även är med igen.
Preliminär deltagarlista
Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a augusti hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2025. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:
- – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
- – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
- – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.
Azerbajdzjan Belgien – Eurosong 2025 Cypern – Internval Danmark – Dansk MGP 2025 Finland – UMK 2025 Frankrike Italien – Festival di Sanremo 2025 Kroatien Lettland – Supernova 2025 Litauen – EUROVIZIJA.LT Luxemburg – Luxemburg Song Contest 2025 Malta – MESC 2025 | Montenegro – Montesong 2024 Norge – Norsk MGP 2025 Portugal – Festival da Canção 2025 San Marino – Una voce per San Marino Schweiz (värdland) – Internval Serbien – Pesma za Evroviziju 25 Spanien – Benidorm Fest 2025 Storbritannien Sverige – Melodifestivalen 2025 Tyskland Österrike – Internval |
Noteringar
* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2024 eller början av 2025 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2025.
** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.
Melodifestivalen 2025
Efter en lång väntan på datum öppnade SVT nu i slutet av augusti till sist antagningen till Melodifestivalen 2025. I och med det är även regelverket släppt varför vi nu vet vilket upplägg som nästa års uttagning kommer att ha. Fram till denna publicering saknades dock uppgifter om vilken stad eller vilka städer som Melodifestivalen ska besöka nästa år likväl vem eller vilka som ska bli programledare.
För kännedom pågår antagningen till och med den 13:e september klockan 11:59 CEST. Alla bidrag skickas in via denna länk.
Hur blir tävlingsupplägget?
Precis som ifjol (2024) kommer uttagningen att utgöras av 30 tävlingsbidrag som fördelas ut på 6 bidrag om fem deltävlingar. I varje deltävling kommer tre av dessa bidrag att röstas vidare varav två som går direkt till final medan det tredje bidraget skickas vidare till finalkvalet. Det här betyder att bidragen som hamnar på fjärde, femte och sjätte plats åker ut, och därmed blir det första Melodifestivalen sedan deltävlingar infördes (2002) där fjärdeplacerade bidrag inte längre ges en andra chans på att nå finalen.
Finalkvalet kommer att sändas som en del av den femte deltävlingen men får ett litet nytt upplägg den här gången. Av de fem tredjeplacerade bidrag som hamnar två finalplatser att röstas fram: den första finalplatsen tilldelas det bidrag (av de fem) som fick flest röster i sin deltävling. De resterande fyra låtarna får sedan tävla i en andra omgång där tittarna åter får rösta. De nya rösterna adderas med de tidigare och det bidrag som har flest röster därefter får den sista finalplatsen medan övriga tre låtar åker ut.
I finalen kommer sedan de 12 framröstade bidragen att tävla om vem av dem som ska få representera Sverige i Eurovision 2025.
Hur utses startfältet?
De 30 bidragen utses i vanlig ordning i två kvoter. De första 15 av dessa bidrag väljs ut av en urvalsjury som får rösta fram låtar bland de som skickas in under antagningen medan resterande 15 bidrag utses av SVT:s Melodifestivalredaktion själva. De kan i sin tur välja in låtar som juryn inte tog med från sitt val samt genom att bjuda in låtskrivare och artister till tävlingen. Någon gång under senare delen av det här året planeras startfältet att presenteras i sin helhet, exakt när och i vilken form det sker har ännu inte meddelats.
Nyheter i uttagningen
Förutom den tidigare nämnda förändringen att bara tredjeplacerade bidrag i deltävlingarna ges möjlighet att kunna kvala sig tillbaka in i finalen har ytterligare en stor nyhet presenterats. Den handlar om att SVT från och med 2025 kommer att tillåta att tävlingsbidrag som kommer att röstas vidare till finalen får spelas även efter avgjord direktsändning. Tidigare år har regeln varit att samtliga finalisters bidrag sätts i karantän till dess alla deltävlingar är avgjorda men det gäller således inte anno 2025. Ytterligare en förändring är att SVT även kommer att släppa studioversionerna till veckans deltävling dagen före livesändningen. Det här gör att publiken kan bekanta sig med startfältet redan innan sändning.
Andra nationella uttagningar 2025
Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.
Azerbajdzjan: Det är i skrivande stund okänt hur Azerbajdzjan ska utse artist och tävlingsbidrag, däremot pågår en antagning till och med den 15:e september där intresserade låtskrivare och artister ges möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. I regelverket behöver man följa det som gäller för Eurovision i stort, däribland att tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som inte är eller har varit publicerad på offentliga kanaler, åtminstone inte före den 1:a september 2024.
Belgien: Redan innan Eurovision 2024 var avgjord kunde den belgiska ESC-kommentatorn Peter Van de Veire presentera till Songfestival.be att nu när flamländska belgiska TV-bolaget VRT till 2025 får tillbaka uttagningsansvaret från fransktalande belgiska TV-bolaget RTBF planeras det för en comeback för Eurosong, som återinfördes 2023 men fick en paus under 2024 när RTBF utsåg artist och bidrag internt. Exakt omfång av upplagan är fortfarande inte bekräftat.
Cypern: Enligt uppgifter till sajten Eurovisionfun.com kommer det cypriotiska TV-bolaget ännu en gång att hålla ett internt val för att utse artist och tävlingsbidrag. Vem det blir som får representera Cypern i tävlingen presenteras vid ett senare tillfälle under säsongen.
Danmark: TV-bolaget DR var tidigt ute med att berätta att nästa års final i Dansk Melodi Grand Prix kommer att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 1:a mars 2025. Det har sedan dess inte dykt upp något mer specifikt gällande exempelvis regelverk och antagning, utan det släpps senare.
Finland: Under ett par dagar nu under augusti hade TV-bolaget Yle en öppen antagning för tävlingsbidrag till nästa års upplaga av UMK (Tävlingen för ny musik) som återigen blir Finlands Eurovision-uttagning. Nu när antagningen är avslutat startar processen för bolaget att välja ut startfältet. I regelverket, som finns presenterat på flera olika språk, framgår det att det troligen blir ett snarlikt upplägg även för den kommande UMK-finalen mot tidigare år, men om det blir några förändringar kring detta får vi återkomma till när vi vet mer om själva uttagningen.
Italien: Precis som tidigare kommer TV-bolaget Rai i Italien att använda sig av Festival di Sanremo för att utse Italiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2025. En del nyheter är att vänta, däribland att startfältet inte kommer att innehålla några s.k. Sanremo Giovani-finalister, utan det kommer bara att vara s.k. etablerade artister i startfältet. Istället hålls Giovani-finalen som en separat final i samband med festivalveckan. I övrigt är upplägget snarlikt från tidigare år, vilket betyder att det blir fyra för-kvällar och en final där artisterna under förkvällarna får uppträda och genomgå olika omröstningar innan finalen korar en vinnare. Festival di Sanremo har även fått en ny programledare och konstnärlig ledare som heter Carlos Conti. Under augusti presenterades mer fördjupande information om själva uttagningen vilket vi har sammanställt i denna artikel.
Lettland: Något tidigare än vanligt har det lettiska TV-bolaget LTV bekräftat att formatet Supernova fortsätter som Lettlands Eurovision-uttagning 2025. Det blir tionde gången den används sedan introduktionen 2015. Enligt vad LTV själva har kommunicerat ut kommer uttagningen att äga rum preliminärt i februari 2025, däremot vet vi inte hur många låtar som ska tävla och om det blir några inför-program före finalen äger rum. Själva tävlingsbidragen utses dock från en allmän antagning som är öppen till den 21:a oktober. Därefter får en hemlig jury utse låtarna även om LTV har rätt att bjuda in artister också.
Litauen: Under augusti blev det också känt att Litauen fortsätter med uttagningen EUROVIZIJA.LT även om det inte är känt i vilken omfattning det blir. Det exakta antalet program lär avgöras när startfältet utses. Just nu och fram till den 11:e november kan man skicka in tävlingsbidrag, och i likhet med fjolåret får både litauiska som icke-litauiska medborgare skicka in låtar. Vi får återkomma till denna uttagning senare i höst.
Luxemburg: Sedan tidigare i sommar har det luxemburgska TV-bolaget RTL bekräftat att Luxemburg ska delta i Eurovision ytterligare ett år, samt att uttagningsfinalen Luxemburg Song Contest fortsätter som uttagning en gång till. För närvarande pågår en antagning för tävlingsbidrag, vilken är öppen till den 6:e oktober (läs mer om det här). Därefter kommer en internationell jury lyssna igenom alla inskickade låtar och tillsammans välja ut några av dessa låtar som får tävla i en uttagning. Det finns ännu inget officiellt datum när uttagningen ska sändas utan det blir officiellt senare. Samma gäller med hur många låtar som juryn väljer ut till startfältet. Däremot är det officiellt att finalens vinnare kommer att få representera Luxemburg vid Eurovision 2025 i Schweiz.
Malta: Det maltesiska TV-bolaget PBS valde även i år att anordna ett så kallad låtskrivarcamp där olika artister och låtskrivare träffades för att skriva musik tillsammans. Tanken var, enligt det regelverk som publicerades inför, att låtar skulle skrivas till både Eurovision och Junior Eurovision. Det finns däremot inga regler för uttagningen MESC 2025 än även om regelverket säger att låtarna som skapades skulle anpassas efter både den nationella uttagningen och Eurovision/Junior Eurovision.
Montenegro: I samband med att det montenegrinska TV-bolaget RTCG meddelade sin comeback till Eurovision 2025 blev det också känt att man avser välja artist och tävlingsbidrag via uttagningen Montesong 2024. Som namnet på uttagningen låter är det troligt att den uttagningen hålls senare under hösten 2024, där ett idag okänt antal tävlingsbidrag kommer att tävla om att få representera Montenegro i Eurovision 2025. Resultatet kommer att avgöras av såväl tittar- som juryröster som bägge har lika delad makt i avgörandet. För att utse tävlingsbidrag till uttagningen hålls just nu en öppen antagning som avslutas den 1:a oktober. Från antagningen lyssnar sedan en jury igenom låtarna och utser maximalt 16 bidrag.
Norge: Antagningen till Norsk MGP 2025 öppnade senare än vanligt – och avslutas redan den 1:a september! Om du vill skicka in tävlingsbidrag är det via detta anmälningsformulär som gäller. Det finns dock en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist, och det är även rekommenderat att ha med minst en norsk upphovsperson på låtskrivarsidan till varje inskickat tävlingsbidrag. I övrigt finns det inga andra geografiska begränsningar för detta ändamål. NRK har ännu inte bekräftat omfattningen för nästa års Melodi Grand Prix, däremot är det känt att de under den här hösten kommer att byta MGP-chef och norsk delegationschef, detta för att nuvarande chefen Stig Karlsen kommer att börja ett nytt arbete från och med månadsskiftet till oktober.
Portugal: Upplägget för nästa års Festival da Canção blir snarlikt fjolåret, dvs. 20 bidrag väljs ut varav 14 av dessa skapas av låtskrivare som TV-bolaget RTP bjuder in medan resterande 6 låtar väljs av en urvalsjury som får välja bland låtar som skickats in via en öppen antagning. När hela startfältet är klart fördelas bidragen ut på två semifinaler om tio bidrag per semi. I varje sådan sändning sker sedan två omröstningar, en där en studiojury tillsammans med tittarna röstar fram fem gemensamma favoriter och en där tittarna väljer ut ett wildcard. I finalen tävlar sedan de 12 finalisterna där regionala jurygrupper tillsammans med tv-tittarna röstar fram en vinnarlåt.
San Marino: För fjärde Eurovision-säsongen i följd kommer San Marino att utse artist och tävlingsbidrag via Una voce per San Marino. Nu i augusti släppte TV-bolaget SMRTV regelverket som visar att uttagningen den här gången kommer att utgöras av ett antal steg. Till att börja med kan vem som helst i världen ansöka om att delta i uttagningen och från det större antalet ansökningar väljer produktionen ut några som antingen får åka till San Marino eller delta digitalt (endast personer som inte bor i länder som gränsar till Italien) på en första audition. Utifrån auditions väljer produktionen ut vilka artister de vill ska få tävla i programmets heats, vilka är planerade att hållas i februari, där en jury väljer ut totalt elva artister. Dessa får sedan tävla i en final där en ny jury röstar fram en vinnare.
Schweiz: Värdnationen kommer precis som de gjort varje säsong sedan ESC 2019 att utse artist och tävlingsbidrag internt. I augusti hölls en öppen antagning som fick in 431 förslag på låtar, vilka nu skickas vidare till dels en expertjury, dels en publikpanel, vilka får rösta fram en vinnare. Det är första gången sedan 2021 som värdnationen inte utser artist och bidrag via en publik uttagning.
Serbien: Det serbiska nationella TV-bolag RTS har för fjärde Eurovision-säsongen i följd bestämt att låta Serbiens artist och tävlingsbidrag till nästa års Eurovision ska utses via formatet Pesma za Evroviziju. I samband med att regelverket presenterades har det dock inte framgått vilket slags format uttagningen får, ej heller hur många bidrag som ska tävla. Däremot är det officiellt att jury- och tittarröster ska användas som resultat.
Spanien: För fjärde året i rad väljer TV-bolaget RTVE i Spanien ut artist och tävlingsbidrag till Eurovisionen via Benidorm Fest. RTVE var även tidiga med att öppna ansökningen för artister och låtskrivare att skicka in material, även om deadline är i början av oktober (mer information om det finns att läsa i denna artikel). Sedan tidigare är det känt att programmen ska avgöras av delad jury-, demoskop- och tittaromröstning, men till skillnad från de tre tidigare Benidorm Fest-upplagorna kommer semifinalprogrammens resultat att hemlighållas istället för att öppet redovisa poänger och placeringar. Det innebär att finalisterna ropas upp utan någon som helst inbördes ordning vilket skapar mer stämning inför finalen.
Österrike: Till Eurovision 2025 har det blivit offentligt att Österrike nu har börjat sitt sökande efter sin nästa representant. En av teammedlemmarna som sitter med i den ORF-tillsatta grupp som utser artist och tävlingsbidrag är Peter Schreiber som har lagt ut en öppen inbjudan på sin Instagram. Där beskriver han att artister som är intresserade av att vilja tävla för Österrike i Eurovision kan ta kontakt med honom för att få mer information om hur man ansöker. Exakt hur processen kommer att gå till är oklart, däremot är ansökan öppen till och med den 15:e september.
Övriga nyheter
SVT sänder Hello Mello i höst
Nu under hösten, med start den 27:e oktober, kommer ett nytt Melodifestivalkoncept att sändas i SVT. Programmet heter Hello Mello och blir som en vanlig Melodifestival med skillnaden att alla deltagare är mellan 13 och 15 år gamla. Enligt uppgifter blir det fem grundprogram och en final där vinnaren bjuds in att uppträda i stora Melodifestivalen i vinter.
SVT söker husdansare till Melodifestivalen 2025
Tidigare i augusti gick SVT ut med uppgifter om att de söker efter husdansare till Melodifestivalen 2025. Husdansarna är den fasta ensemblen som alla artister har tillgång att använda i sina scenframträdanden om de så vill. Audition för dansarna kommer att hållas den 1:a september någonstans i Stockholmsområdet.