Basel blir värdstad för Eurovision 2025

EUROVISION 2025. Efter ansökan, budgivning och en längre betänketid har det schweiziska TV-bolaget SRG SSR beslutat att tilldela värdskapet för Eurovision Song Contest 2025 till staden Basel i Schweiz.

 

Två semifinaler och en final

Utöver detta besked står det nu klart att även Eurovision 2025 kommer att ha två semifinaler och en final. Semifinalerna är planerade att avgöras tisdagen den 13:e respektive torsdagen den 15:e maj medan finalen hålls lördagen den 17:e maj.

Arenan som har valts ut heter St. Jakobshalle, som vid en konsert kan ta in cirka 12 400 personer per föreställning. Hur stor publik arenan de facto kommer att kunna erbjuda Eurovision-besökarna återstår att se när biljetterna släpps senare under säsongen.

Mer information om Eurovision 2025 finns sammanställt på vår specialsida.

 

Så fick Basel värdskapet

Initialt var det fyra städer i Schweiz (Bern tillsammans med grannstaden Biel, Basel, Genève och Zürich) som i slutet av juni hade ansökt om att få värdskapet. Respektive stad hade då överlämnat information till SRG SSR om hur de tänker sitt arrangemang ifall de hade fått uppdraget. Det gäller inte bara vilken arena som man vill hålla tävlingen i utan staden måste kunna uppfylla ett stort antal kriterier för att få uppdraget. Därefter har en arbetsgrupp haft fördjupande diskussioner med respektive värdstadskandidat tillsammans med redovisnings- och konsultfirman PwC. De har sedan haft en överläggning som resulterade i att Basel och Genève gick vidare till slutomgången och en månad senare togs beslut om att tilldela värdskapet till Basel.

Det här gör att det blir den sjätte Eurovisionen i följd som inte äger rum i ett lands huvudstad.

 

Tredje gången Schweiz är värd för Eurovision

Det är tack vare artisten Nemo och hans vinst med ”The Code” som gör att Schweiz nu åter står värd för Eurovision. Tidigare har det skett åren 1956, på Eurovisions premiärår som man även vann med Lys Assias Refrain, och 1989 efter vinsten med Celine Dion 1988 med Ne partez pas sans moi. Det hade kunnat blivit ytterligare ett arrangemang efter vinsten 1956 men på den tiden fanns inga regler om att värdskapet automatiskt tilldelas det land som har vunnit året innan.

Så här såg Nemos scenframträdande ut i finalen i Eurovision 2024:

 


 

Kommentera