Antagning och regelverk till Melodifestivalen 2025

PANELEN TIPSAR. Under tre veckor under sensommaren pågår antagningen till Melodifestivalen 2025. Här sammanfattar vi allt du behöver veta om var låtar skickas in och vilka tävlingsregler som är aktuella för upplagan.

Read this article in English »

 

Var skickas tävlingsbidrag in?

För att utse startfältet pågår till och med den 13:e september klockan 11:59 CEST en digital antagning där vem som helst som är intresserad av att skicka in tävlingsbidrag har möjlighet att göra det. Efter antagningen kommer en urvalsjury att lyssna igenom de inskickade låtarna och utse 15 bidrag till startfältet varpå SVT:s Melodifestivalredaktion därefter utser ytterligare 15 bidrag. SVT:s val kan både vara låtar som juryn inte tog med i sin kvot samt s.k. specialinbjudningar till olika låtskrivare och artister.

Mer information om hur du går tillväga för att skicka in låtar finns på antagningssidan, se länken ovanför.

 

Hur ser tävlingsupplägget ut?

Utifrån vad som går att utläsa i det publicerade regelverket kommer det fortsatt att vara deltävlingar och ett finalkval som avgör vilka bidrag som slutligen ska få tävla i finalen där vinnaren kommer att få representera Sverige i Eurovision 2025. Det verkar också enligt tidigare uppgifter fortsättningsvis handla om att från början utses 30 låtar till deltävlingarna, och det är planerat för att dessa bidrag ska fördelas ut på fem deltävlingar med 6 bidrag i varje program. Som vanligt kommer två bidrag per deltävling att röstas vidare till finalen men nytt för året är att endast bidragen på tredje plats som får en ny chans att kvala till sig de sista finalplatserna.

Medan urvalsjuryn och SVT gör sina val blockeras inskickade låtar från att kunna ges ut. SVT har angett den 25:e november 2024 som datumet när man frånsäger sig ansvaret för bidrag som inte kom med i startfältet denna gång. Inskickade låtar som således inte är aktuella för Melodifestivalen 2025 kan därefter publiceras, men om du vill ta chansen att skicka samma låt/låtar igen till ett senare år bör publiceringen avvaktas.

 

Regelverket (frågor och svar)

Nedan följer vår sammanfattning av det viktigaste att känna till om reglerna, däremot rekommenderar vi alltid att alla som skickar in låtar har läst igenom hela regelverket innan bidrag skickas in så att ni vet vad som gäller, vilket även gäller delar som handlar om upphovsrätt och övriga villkor.

 

Vem eller vilka får skicka in tävlingsbidrag?


Vem som helst kan skicka in obegränsat antal tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2025. Enda undantag som görs från denna regel är personer som antingen är uppdragsgivare till eller anställda vid Sveriges Television mellan den 1:a augusti 2024 till 30:e mars 2025 som inte får skicka in låtar samt tävla som artister.

Det är också bra att känna till att ett låtskrivarteam kan utgöras av hur många personer som helst och från vilka länder som helst, dock måste minst en av låtskrivarna inneha svenskt medborgarskap och/eller vara folkbokförd i Sverige, ett krav som börjar gälla retroaktivt från den 13:e augusti 2024. För kännedom gäller denna regel enbart låtskrivare och inte tävlande artister.

SVT har även i denna upplaga ambitionen att minst halva startfältets tävlingsbidrag ska vara gjorda av antingen enbart kvinnliga låtskrivare och/eller låtar som är i samarbete mellan kvinnliga och manliga låtskrivare.

Alla som deltar i tävlingen måste också respektera SVT:s och Melodifestivalens marknadsföringspolicy.

 

Vilka krav finns på tävlingsbidragen?


För att SVT ska godkänna ett inskickat tävlingsbidrag behöver det uppfylla nedan fyra krav.

 

1. Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har varit offentligt publicerat/utgivet

Det här betyder att låten ska vara gjort av er själva och ingen annan samt att låten inte får ha varit publicerad (eller vara publicerad) på någon plattform, vare sig digitala som analoga sådana före det datum SVT själva bestämmer att er låt (om den kommer med i startfältet) kan ges ut. Exempel på olika plattformar är konserter, sociala medier och musikstreamingplattformar. Utöver detta finns EBU:s krav på att tävlingsbidraget inte får ha varit offentligt utgiven före den 1:a september 2024, då låtar som har varit utgivna före det datumet kan få svårigheter att kunna tävla i Eurovision 2025 (även om EBU kan ge dispens).

Om ett tävlingsbidrag av (olycks)händelse släpps på en publik plattform före den deadline som SVT själva har satt upp kommer SVT att utreda saken grundligt, bland annat gällande uppsåtet. Exempelvis kan en publicering ha skett av misstag och SVT diskvalificerar ingen bara på måfå så länge uppsåt saknas.

 

2. Bidraget ska kunna framföras på mellan två och tre minuter, detta räknat i scenframträdande.

Vid antagningen går det däremot bra att skicka in demoversioner som är i såväl kortare som längre versioner, men om bidraget tas ut i tävlan måste låten anpassas till tidsramen.

 

3. Bidraget ska innehålla tal- och/eller sånginsatser i någon form

Regelverket säger dock ingenting om hur mycket text det behöver vara utan det är upp till er själva att göra den tolkningen. Klart är i alla fall att helt instrumentala bidrag godkänns inte.

 

4. Förbjudet med vissa typer av inslag i låttext och scenframträdande

SVT tillåter inte att låttexten innehåller några som helst kommersiella och/eller religiösa och/eller politiska inslag och sådana gestikuleringar. Svordomar kan användas men de kan också bli nödvändiga att ta bort ifall låten får representera Sverige i Eurovision 2025.

 

Tillägg kring tävlingsbidragens publiceringsdatum

Det ska tilläggas att SVT har gjort en regelförändring det här året gällande när ett tävlingsbidrag får offentliggöras för första gången för allmänhetens lyssning. Tidigare år har bidragen spelats första gången i deltävlingarnas direktsändningar, med vissa undantag för smygklipp och smyglyssningar som släpps i samband med repetitioner (och i några enstaka fall där bidrag släppts i förväg av rättviseskäl), men under säsongen 2025 kommer varje startfälts bidrags studioversioner att släppas fria dagen före respektive sändning. Även efter deltävlingens avgörande finns inte längre några spärrar som förhindrar spelning för bidragen som kvalar vidare som finalister.

 

Kan vem som helst tävla som artist i Melodifestivalen?


Personer som är födda i maj 2009 eller tidigare har rätt att kunna tävla som artister i Melodifestivalen 2025. Notera gärna här att en tävlande artist inte behöver uppfylla krav på att inneha svenskt medborgarskap och/eller att vara folkbokförd i Sverige.

Vid uttagningsprocessen kan ni som låtskrivarteam föreslå en artist eller musikgrupp till ert bidrag och om låten väljs ut till tävlan kommer SVT kunna överväga ert val. Däremot är det SVT som har det slutgiltiga ordet i frågan och de har rätt att ta bidrag ur tävlan där man inte kan komma överens om vem som ska framföra låten.

Det är värt att veta att den artist (solo/duo/grupp) som sjunger på ett inskickat bidrags demo ska, om SVT önskar så, även framföra bidraget i Melodifestivalen och i händelse av att låten vinner uttagningen gäller det även i Eurovision. Rollen är dock inte självskriven.

 

Hur många personer får uppträda i varje framträdande?


Även i den här upplagan av Melodifestivalen tillåter SVT de s.k. utökade reglerna när det gäller scenframträdanden. Det betyder att det är tillåtet att vara som mest åtta personer per scenframträdande, i vilket huvudsångaren/huvudsångarna samt eventuella bandmedlemmar samt användandet av körsångare och dansare på scenen ingår. Till Eurovision får ett tävlingsbidrag bara ha max 6 personer på scenen.

Förutom att man får vara fler än 6 personer på Melodifestivalscenen ingår även användande av förinspelad körsång. Här finns dock krav på att samtliga huvudsånginsatser ska göras live-on-stage. Körsången får heller inte användas i syfte att exempelvis överrösta huvudsånginsatserna.

Alla instrument på scenen ska användas som rekvisita även om SVT tillåter att ett av dessa instrument kan spelas live. I Eurovision får däremot inga instrument användas som liveinstrument utan bara som rekvisita.

 

Får artisten/gruppen framföra tävlingsbidraget på vilket språk som helst i Melodifestivalen 2025?


Ja, ett tävlingsbidrag i Melodifestivalen kan framföras på vilket eller vilka språk som helst och ni kan även skicka in samma låt i flera olika språkversioner. Ifall låten väljs ut avgör SVT vilken språkversion som ska gälla, det här gäller även för det vinnande finalbidraget som får representera Sverige i nästa års Eurovision.

Även om språkvalet är fritt är en målsättning hos SVT att cirka 30 procent av startfältets bidrag ska framföras på svenska. Antalet är inte däremot exakt utan det kan bli fler eller färre beroende på omständigheterna.

 

Vilka fler regelpunkter är viktiga att känna till?


Som vi tidigare nämnde är det väl värt att läsa igenom hela regelverket, inte minst de punkter som rör upphovsrätt (punkt B7 till B18) och övriga villkor (punkt C1 till C4) som vi inte har tagit upp i vår FAQ.

Det är också bra att känna till att SVT äger rättigheterna till regelverket och därför rätt att skriva om, lägga till och ta bort regelpunkter likväl att de har rätt att diskvalificera bidrag, artister och låtskrivare som bryter mot tävlingsreglerna.

 


 

Kommentera