Serbien fortsätter med Pesma za Evroviziju till Eurovision 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det serbiska nationella TV-bolag RTS har för fjärde Eurovision-säsongen i följd bestämt att låta Serbiens artist och tävlingsbidrag till nästa års Eurovision ska utses via formatet Pesma za Evroviziju.

I det besked som lämnats nu under sommaren framgår det däremot inte hur många låtar som avses väljas ut samt om formatet med semifinaler och final, som de tre föregående upplagorna har haft, kommer att bestå eller förändras. Däremot står det klart att bidrag kommer att utses via en öppen antagning varpå en expertjury, som tillsätts av RTS själva, kommer att utse tävlingsbidragen. Vinnaren i uttagningen kommer att få representera Serbien i Eurovision 2025 i Schweiz. Det är även bekräftat att vinnaren i uttagningen utses mellan å ena sidan juryröster och å andra sidan tittarröster med delad makt.

 

Antagning pågår till november

Till och med den 1:a november kan intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag till RTS. Antagningen pågår digitalt via denna länk.

I det regelverk som presenterats framgår det att vissa är standard enligt de regler EBU har, däribland gällande bidragets originalitet (endast nyskrivna och aldrig tidigare offentligt publicerade bidrag får skickas in, räknat från tidigast 1 september 2024), låtens längd (ska kunna framföras på max 3 minuter), artistens ålder (ska vara minst 16 år senast den 1:a maj 2025), antalet personer per scenframträdande (max 6 stycken) och livesång (ingen förinspelad körsång).

Därtill finns några ytterligare regler, däribland att bidraget måste framföras på ett eller flera språk som talas i Serbien och den demo som skickas in ska i den mån det är möjligt vara i slutproduktion. Det finns också en rad punkter gällande upphovsrätt som kan vara bra att läsa igenom innan bidrag skickas in.

Det finns inga geografiska begränsningar gällande låtskrivarna, däremot kan bara serbiska medborgare tävla som artister. Däremot finns det ett undantag i regelverket som säger att om urvalsjuryn anser att ingen av de inskickade låtarna uppfyller de krav som ställs på musikalisk kvalité har juryn rätt att själva bestämma vilken låt som ska få representera Serbien i nästa års Eurovision. Om det skulle inträffa blir det ett internval, men utifrån vad som verkar nu är det i alla fall planerat för en nationell uttagning nästa år.

 


 

Kommentera