Italien bekräftar deltagande i Eurovision 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Enligt uppgifter till sajten Eurofestivales har italienska TV-bolaget RAI bekräftat Italiens deltagande i Eurovision 2025 samt att artist och bidrag hämtas från Festival di Sanremo.

 

Delvis nytt upplägg under festivalveckan

I juni bekräftade Carlo Conti, som är Italiens Festival di Sanremos ny/återtillträdde konstnärliga ledare och programledare, om förändringar som ska införas till nästa års Festival di Sanremo. En sådan förändring är att startfältet inte kommer att ha några jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani, istället delas festivalveckan upp i två tävlingar – en för kända artister och en för nykomlingsartister – på samma sätt som det var under många år fram till 2018. Det i sin tur gör att det är troligt att bara en av de artister/musikgrupper som ingår i kategorin kända artister ges möjlighet att vinna hela festivalen.

Carlo Conti har tidigare varit konstnärlig ledare och programledare för Festival di Sanremo 2015, 2016 och 2017 och tar nu över efter Amadeus (Amedeo Umberto Rita Sebastiani) som lett programmet sedan 2020.

 

Så blir programmen i övrigt

Upplägget i övrigt är annars som vanligt att det blir sammanlagt fem sändningar som sänds under lika många kvällar i februari. Under de inledande fyra kvällarna uppträder sammanlagt 24 artister med respektive tävlingsbidrag samt covers där omröstningar hålls varje kväll. I finalprogrammet läggs sedan omröstningarna samman med en sista omröstning som avgör en topp 5 för hela veckan från vilken sedan en vinnare röstas fram.

Rai har, genom Eurofestivales, bekräftat att någon av de tävlande akterna i 2025 års Festival di Sanremo kommer att få representera Italien vid Eurovision Song Contest 2025, det är däremot inte bekräftat om det återigen blir vinnaren som får första chans på den platsen.

 

Uppdatering 19 juli: Enligt uppgifter till har TV-bolaget Rai i Italien valt att ändra tävlingsdatumen för nästa års Festival di Sanremo. Ursprungligen skulle uttagningen ha hållits mellan den 4:e och 8:e februari men nya datum blir en vecka senare, dvs. den 11:e till 15:e februari. Varför datumen justeras är inte känt.

 

Hur blir det med Sanremo Giovani?

Nykomlingsuttagningen Sanremo Giovani kommer att delas upp i två sändningsomgångar. Den första sänds under några veckor i november och december 2024 där sammanlagt 24 artister mellan åldrarna 16 och 26 kommer att tävla om fyra platser i Giovani-tävlingen som sänds parallellt med den ordinarie tävlingsveckan i februari 2025.

 


 

Kommentera