Antagningsinformation gällande Lettlands Supernova 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Något tidigare än vanligt har det lettiska TV-bolaget LTV bekräftat att formatet Supernova fortsätter som Lettlands Eurovision-uttagning 2025. Det blir tionde gången den används sedan introduktionen 2015.

 

Upplägget

Enligt vad LTV själva har kommunicerat ut kommer uttagningen att äga rum preliminärt i februari 2025. Det framgår däremot inte i skrivande stund hur många bidrag som ska tävla samt om det blir en eller flera kvalprogram inför finalavgörandet. Tävlingsbidragen kommer att utses via en allmän antagning vilken pågår med start 20:e augusti och avslutas den 21:a oktober i år (2024), varpå en jury lyssnar igenom och väljer ut bidragen. Uppgifter gör gällande att juryurvalet ska ske i november men det är oklart när startfältet presenteras. LTV kan också bjuda in artister och låtskrivare till uttagningen.

Uppdatering 20:e augusti: Bidrag skickas in via denna länk, sista ansökningsdag är 21:a oktober.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av regelverket som har presenterats.

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Supernova, dock måste minst halva låtskrivarteamet utgöras av lettiska medborgare och/eller permanentboende i Lettland.

– Kom ihåg att tävlingsbidrag ska skickas in i officiell slutversion, även om det går att söka tillstånd för att få göra eventuella justeringar.

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk, åtminstone får det inte ha offentliggjorts före den 1:a september 2024.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– Om ert tävlingsbidrag kommer med i startfältet är ni skyldiga att senast i slutet av oktober 2024 redovisa hur upphovsrätten fördelas sinsemellan.

– För att få tävla som artist måste man ha lettiskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Lettland.

– Lägsta deltagarålder är 16 år, vilket ska vara uppfyllt senast den 1:a februari 2025. Det betyder att personer födda före den 1:a februari 2009 kan delta som artister i tävlingen.

– Varje scenframträdande får ha max 6 personer på scenen.

– Vinnaren i finalen av Supernova representerar Lettland vid Eurovision 2025. För detta kommer ett separat kontrakt att skrivas med LTV.

 

Övrigt att tänka på

Vid antagningen ska ni skicka in låten samt fotografier på den artist som är tilltänkt att framföra låten i tävlingen.

Det finns också en del upphovsregler att ta del av i regelverket som är bra att läsa igenom innan ni skickar in bidrag.

 

Första finalplatsen på länge

Sju Eurovisioner i rad skulle det dröja innan Lettland återigen, även om oddsen inte förutspådde det, skulle bli en finalist! Detta skedde tack vare sångaren Dons och hans låt ”Hollow” som i finalen sedan hamnade på 16:e plats i resultatet med 64 poäng varav 36 poäng från jurygrupperna och 28 poäng från tv-tittarna. Intressant att notera är att gången innan Lettland kvalade vidare till finalen var Sverige också värdland…

Så här såg Dons’ finalframträdande ut i Malmö i maj:

 


 

Kommentera