Spanien tar emot tävlingsbidrag till Benidorm Fest 2025

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Redan i samband med Eurovision 2024 bekräftade RTVE i Spanien fortsättningen med Benidorm Fest för ett fjärde år. Nu har regelverket för uttagningen presenterats och antagningen öppnat.

 

Hur ser upplägget ut för Benidorm Fest 2025?

Såsom det har presenterats i regelverket kommer uttagningen fortsätta med upplägget om två semifinaler och en final. Det verkar även som att modellen med att låta en jury, demoskopundersökning och tittarröstning avgöra alla resultat i uttagningen, på samma sätt som det har varit i de tre senaste sända Benidorm Fest-upplagorna (2022, 2023 och 2024).

Själva tävlingsbidragen är planerad att utses via två olika kvoter: dels en allmän antagning, dels via inbjudningar som skickas ut. Den senare betyder att RTVE själva hör av sig till artister, låtskrivare och skivbolag och för en direktdialog den vägen. När bägge antagningarna har avslutas kommer en jury som kommer att utgöras av både RTVE-personal och musikbranschen att lyssna igenom materialet och välja ut max 16 bidrag som får tävla i Benidorm Fest 2025. De kommer även att ha med en reservlista på upp till 6 låtar. De låtar som går vidare efter juryfasen kommer sedan att behöva skicka in slutversioner till RTVE, vilket sker senast i slutet av november i år (2024). Därefter kommer startfältet att fördelas ut på två semifinalerna.

Exakt när startfältet kommer att presenteras är inte känt men då antagningen avslutas först i oktober är det troligt att besked lämnas antingen i slutet av det här året eller i början av nästa år. RTVE har heller inte i skrivande stund meddelat exakt när under 2025 som Benidorm Fest ska äga rum.

 

Fakta om antagningen

Om du vill skicka in tävlingsbidrag är antagningen öppen till den 10:e oktober kl. 23:59 (dvs. natt mot 11:e oktober). För att få delta måste du/ni registrera era låtar via detta ansökningsformulär som tillhandahålls av RTVE.

 

Regelverket

Innan bidraget skickas in, vänligen läs regelverket i sin helhet. Nedan är en sammanfattning av det viktigaste att känna till.

 

Låtskrivarna

– Det finns krav på att minst en låtskrivare i ett låtskrivarteam behöver ha permanent bosättning i Spanien och/eller ha spanskt medborgarskap för att ni ska få skicka in tävlingsbidrag. Icke-spanska låtskrivare får maximalt stå för 40 procent av arbetet med tävlingsbidraget.

– Endast personer födda den 1:a maj 2009 eller tidigare får skicka in tävlingsbidrag.

– Alla som har arbetat med tävlingsbidraget måste godkänna att det får användas i Benidorm Fest 2025.

– De som inte tillåts skicka in material denna gång är personer som antingen är anställda vid (eller uppdragsgivare till) RTVE, personer som arbetar med produktionen av uttagningen och personer som arbetar i Benidorms kommunfullmäktige inklusive närmaste anhöriga (gäller alla tre ställen).

 

Bidrag

– Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform, vare sig digital och/eller analog. RTVE avgör när bidragen får släppas men det får i vart fall under inga omständigheter har gjorts före den 1:a september 2023.

– På scenen ska bidraget kunna framföras på mellan 2 min och 30 sekunder till som längst 3 minuter och 0 sekunder.

– Bidraget ska framföras på spanska och/eller på andra språk i Spanien. Det är okej att max 40 procent av bidraget framförs på andra språk.

– Någon form av text ska framföras i låten, således godkännes inte helt instrumentala låtar.

– Ovårdat språk får ej förekomma vilket inkluderar svordomar. Låttexten får ej heller innehålla några politiska, religiösa eller kommersiella budskap och sådana gestikuleringar.

 

Artist

– Lägsta deltagarålder är 16 år, vilket behöver vara uppfyllt senast den 1:a maj 2025. Således kan personer födda 1:a maj 2008 eller tidigare tävla som artister i Benidorm Fest.

– Minderåriga artister (under 18 år) behöver ha målsmans tillstånd för att få delta.

– Det finns krav på att man antingen behöver ha permanent bosättning i Spanien och/eller ha spanskt medborgarskap för att få tävla som artist. Om ni är en musikgrupp måste minst hälften av gruppmedlemmarna uppfylla ett av dessa krav.

– RTVE ställer även krav att en deltagande artist ska ha registrerat sitt artistnamn och vederbörande får heller inte ha andra kontrakt eller pågående utgivningar med tredje part som kan bli problematiska vid en eventuell Eurovision-tävlan.

– Vinnaren i finalen i Benidorm Fest 2025 kommer att få representera Spanien vid Eurovision Song Contest 2025. Vinnaren förbinder sig att från och med repetitionsstarten av programmet eller programmen till och med Eurovision 2025 har avgjorts finnas tillgänglig vid repetitioner och promotionarbete, åtminstone till och med juli 2025. Skulle vinnaren även vinna Eurovisionen behöver denne vara beredd på att ställa upp för RTVE i olika inslag/program som längst till och med maj 2026, eller fram till det datum då Eurovision 2026 är planerad att arrangeras.

 

Scenframträdandet

– Ett scenframträdande får ha maximalt 6 personer på scenen samtidigt. I detta inkluderas huvudsångaren/huvudsångarna samt eventuella bandmedlemmar, körsångare och dansare på scenen.

– Alla sånginsatser måste göras live-on-stage men det är tillåtet att ha förinspelad körsång. Däremot är det inte tillåtet att använda sig av olika slags effekter som förvränger sångrösten eller att använda bakgrundskörer för att ”överrösta huvudsånginsatsen”.

– Framträdandena kommer att göras till förinspelad musik. Instrument får bara användas som rekvisita på scenen.

 

Övrigt

– Det är RTVE som äger rätten till regelverket och de har därmed rätten att dels justera reglerna när och hur mycket de vill samt diskvalificera alla som bryter mot det.

 


 

Kommentera