FRANKRIKES UTTAGNING. Det franska TV-bolaget France Télévisions utsåg Frankrikes artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom den nationella finalen C’est Vous Qui Décidez.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Redan i början av maj 2021 gick den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien ut med uppgifter om att TV-bolaget France Télévisions hade för avsikt att fortsätta med upplägget om att utse Frankrikes artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom en nationell final, alltså på ett liknande sätt som det var inför 2021. Cirka en månad senare släppte France Télévisions sitt regelverk samtidigt som antagningen öppnades för intresserade artister och låtskrivare. I oktober avslutades den och först i februari 2022 presenterades startfältet.

 

Upplägget

Finalens upplägg blev likvärdigt fjolårets final, vilket innebar att France Télévisions valde ut 12 bidrag som fick framträda i en direktsändning med de franska Eurovisionkommentatorerna Stéphane Bern och Laurence Boccolini som programledare. En skillnad mot året innan var dock att tittarna fick rösta fram fem bidrag istället för sju till den andra omgången men fortfarande fick juryn välja tillbaka ett av de utröstade bidragen till den avgörande omgången.

Därefter hölls en ny röstningsomgång där tittarna och jurypersonerna delade ut poäng. Vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng efter att bägge parter sagt sitt.

 

Vilka satt i programmets jury?

Årets medlemmar blev artisten Jenifer Dadouche-Bartoli som var ordförande, samt André Manoukian, Augustin Galiana, Cyril Féraud, Elodie Gossuin, Gjon’s Tears (tävlade för Schweiz i Eurovision 2020 och 2021), Joyce Jonathan, Nicoletta, Sundy Jules och Yseult.

 

Eurovision-resultat 2022

I den nationella finalen röstades Alvan & Ahez med tävlingsbidraget ”Fulenn” fram som representant för Frankrike i Eurovision 2022.

 

Finalen

I och med den stora succé som fjolårsvinnaren av C’est vous qui décidez!, Barbara Pravi, fick valde France Télévisions att anordna en ny upplaga av den uttagningen inför Eurovision 2022. 12 bidrag utsågs och därefter fick först tittarröstning, en wildcardrunda och sedan poängutdelning mellan jury och tittarna utse en vinnare.

 

Fakta


  • Datum:
  • 2022-03-05

  • Tid:
  • 21:05 CET

  • Programledare:
  • Stéphane Bern och Laurence Boccolini

  • Plats:
  • TV-studio

  • Röstningsprocess:
  • Omgång 1: Tittarna röstade fram 5 bidrag och juryn valde ut ett wildcard
  • Omgång 2: Juryn och tittarna röstade fram vinnaren.

  • TV-bolag/Stream:
  • France2 – Länk (kräver inloggning)

  • Mer info:
  • Panelen tycker till (inför) »
  • Resultat »

 

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till audition-uppträdanden som gjorts inför finalen.

  • 1. SOA – “Seule
  • Låtskrivare: LudySoa, NathanSoa

  • 2. Joan – “Madame
  • Låtskrivare: Joan, Alex Finkin

  • 3. Saam – Il est où?
  • Låtskrivare: Saam, NESS, Charles Boccara

  • 4. Elia – “Téléphone
  • Låtskrivare: Elia, Anibeatz

  • 5. Marius – Les chansons d’amour
  • Låtskrivare: Marius Niollet, Igit, Jonathan Cagne

  • 6. Hélène in Paris – Paris mon amour
  • Låtskrivare: Hélène Benhamou, Virginie Lesdemia, David Lefèvre

  • 7. Joanna – “Navigateur
  • Låtskrivare: Joanna, Sutus, Gaspard Murphy

  • 8. Alvan & Ahez – ”Fulenn
  • Låtskrivare: Marine Lavigne, Alvan Morvan Rosius

  • 9. Julia – “Chut
  • Låtskrivare: Julia Fiquet, Alban Lico, Fabien Mettay, Anton Wick

  • 10. Cyprien Zeni – Ma famille
  • Låtskrivare: Cyprien Zeni, Stéphane Petrequi, Nicolas Lassus

  • 11. Pauline Chagne – Nuit Pauline
  • Låtskrivare: Pauline Chagne, Antonin Tardy

  • 12. Elliott – La tempête
  • Låtskrivare: Elliott Schmitt, François Welgryn, Aliose, Gaspard Murphy

 

Så här tyckte vi (inför)!


  1. Joan – “Madame
  2. Julia – “Chut
  3. SOA – “Seule
  4. Saam – “Il est où?”
  5. Joanna – “Navigateur

Kommentar: Detta är en av årets klart starkaste finaler – och ytterligare ett bevis på att Frankrike nu på allvar kommit tillbaka in i tävlingen efter många års riktigt usla placeringar i ESC. Här radar fransmännen upp potentiella vinnarbidrag, av vilka jag tror flera hade kunnat nå topp-5 i Eurovision. Visst, det är inget som slår lika tydligt som fjolårets representant Barbara Pravi, men många ligger mycket nära hennes excellens. Faktum är att de är så pass många att jag ser min personliga topp-5 som mer eller mindre utan inbördes ordning – de är samtliga lika högt värderade av mig. Självklart har jag Joan och Julia med här – de två artister med bidrag klart närmast Pravi och som spontant känns som utstickande i tävlingen. Två verkligt urfranska bidrag, men samtidigt med en tydlig modern touch och glimten i ögat. Även Joanna och SOA bidrar med modernare tongångar, men med lite mer exotiska drag. Här landar vi mer i ”Soldi”-området, alltså det italienska bidraget 2019. Snyggt, och farligt i ESC sammanhang! Men jag vill också få med Saam här som ändå kommer med en stark modern halvtempo-ballad som på något sätt ändå lyckas kännas väldigt urfransk. Jag är imponerad av hur väl de har lyckats väva ihop den här låten – som mycket väl skulle passa i ESC. Överlag tycker jag att det är omöjligt att utse en vinnare – Frankrike har en buffé med vinnare här.


  1. Elia – “Téléphone
  2. SOA – “Seule
  3. Elliott – “La tempête”
  4. Cyprien Zeni – ”Ma famille”
  5. Alvan & Ahez – ”Fulenn

Kommentar: Kan Frankrike komma tillbaks till Eurovision o göra lika bra ifrån sig som i fjol? Tyvärr tror jag inte det. Men jag tror att det kommer stå mellan två låtar i den franska finalen, och dem är ”Téléphone” och ”Seule”. Det är dom två låtar jag tycker har mest kvalite i denna finalen.


  1. Joan – “Madame
  2. SOA – “Seule
  3. Marius – “Les chansons d’amour”
  4. Saam – “Il est où?”
  5. Julia – “Chut

Kommentar: Jag kan hålla med om att kvalitén i den franska finalen är hög, mycket högre än var den var ifjol (och den finalen var väldigt bra). Samtidigt känner jag att jag inte riktigt har hittat vinnaren i år på samma sätt som jag personligen gjorde med ”Voilà” ifjol. Den grep tag i mig på en gång och släppte aldrig taget, här finns det många bra låtar men ingen som jag känner är på det sättet. Min etta är väl det närmaste man kommer en liknande vinnarlåt som ifjol medan låten jag har på andra plats är något helt annat. Det är också den låten som leder oddsen överlägset resterande bidrag. För min del återstår det att se vad artisterna gör av sina nummer på scenen i finalen. Det är oftast svårt att bedöma ett auditioninslag med scenshow i en direktsändning. Jag ser fram emot en spännande final!


  1. Saam – “Il est où?”
  2. SOA – “Seule
  3. Alvan & Ahez – ”Fulenn
  4. Joanna – “Navigateur
  5. Elia – “Téléphone

Kommentar: Förutom att jag tycker min nummer ett är en vinnare för mig så följer nästan resten av startfältet tätt efter. Det är så många bra låtar och det var jättesvårt att ranka dessa. Ska bli spännande och se vem de väljer och hur det går för dem i tävlingen sen.


  1. Pauline Chagne – “Nuit Pauline”
  2. Hélène in Paris – “Paris mon amour”
  3. Marius – “Les chansons d’amour”
  4. Elliott – “La tempête”
  5. Joanna – “Navigateur

Kommentar: Jag kom ihåg att jag var väldigt hårt ställd mot Frankrikes uttagning ifjol, även om det sen skulle mynna ut i att en av de bättre låtarna vann, och som dessutom skulle ge Frankrike deras bästa placeringar på mycket länge. Årets startfält tycker jag faktiskt har blivit bättre, med några guldkorn, och en känsla av att Frankrike mycket väl kan ställa sig bra till om man spelar sina kort rätt. Pauline Chagnes låt med drömsk ljudbild, och Hélène in Paris som bjuder på hurtig gammalschlager, vilket egentligen var en rätt sällsynt stil för Frankrike. Och så Marius som bjuder på en traditionell fin fransk ballad. Ja, Frankrike är något på spåren här.


  1. Alvan & Ahez – ”Fulenn
  2. SOA – “Seule
  3. Elia – “Téléphone
  4. Saam – “Il est où?”
  5. Pauline Chagne – “Nuit Pauline”

Kommentar: Trots en tämligen låg lägstanivå så har fransmännen ändå lyckats vaska fram flera guldkorn. Jag tycker överlag att det är ett starkt startfält och med rätt bidrag tror jag faktiskt att Frankrike kan toppa andra placering ifjol.


  1. SOA – “Seule
  2. Pauline Chagne – “Nuit Pauline”
  3. Saam – “Il est où?”
  4. Elia – “Téléphone
  5. Julia – “Chut

Kommentar: Det märks verkligen att Frankrike har fått självförtroendet tillbaka efter den fina 2:a platsen ifjol med Barbara Pravi och ”Voila”.  Trots att jag personligen aldrig var något vidare fan av den låten, kan jag förstå att man hamnade så högt. Framträdandet, inlevelsen och känslan var full pott. Jag är glad att Frankrike har fått lite medvind i Eurovision. Det är en stark fransk final vi har framför oss och det är inte många låtar jag ogillar här. Även kandidater utanför min topplista hade jag varit nöjd med, vilket bådar gott om att jag kommer vara nöjd med resultatet oavsett vem som vinner. Min personliga favorit är dock förhandsfavoriten SOA med låten ”Seule”. Jag ser fram emot att se denna finalen och hoppas på bra framträdanden av samtliga och att man fortsätter komma högt i Eurovision. Kanske är det dags för en efterlängtad seger i Turin?


  1. Alvan & Ahez – ”Fulenn
  2. SOA – “Seule
  3. Elliott – “La tempête”
  4. Elia – “Téléphone
  5. Julia – “Chut

Kommentar: I år har Frankrike med flertal låtar som tilltalar mig. De på min topp fem har jag spelat åtskilliga ggr, men även några till. Däremot är det något med “Fulenn” som tilltalar mig enormt. Vill gå loss och fuldansa natten lång till dess grymt sköna rytmer.

 

 

Resultat


Foto & copyright: France Télévisions
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir musikern Alvan tillsammans med gruppen Ahez och bidraget ”Fulennsom kommer att få representera Frankrike i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen C’est vous qui décidez som avgjordes den 5:e mars 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Sammanlagt tävlade 12 bidrag genom två röstningsomgångar. Efter att alla bidrag hade framförts avgjorde en tittaromröstning fem av låtarna som fick tävla vidare i en andra omgång och bland de då utröstade bidragen fick programmets jurypanel rösta fram ett wildcard. Därefter genomfördes en ny omröstning där vinnaren korades med hjälp av poängutdelning från såväl jurypanelen som tittarna. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng.

 

Hela resultatet

Nedan är resultatet i finalens två röstningsomgångar.

 

Första omgången

De fetmarkerade bidragen tog sig vidare till den andra omgången (de listas utan inbördes ordning) medan resterande låtar åkte ut. Bidraget som är markerat med (wildcard) röstades fram som det sjätte bidraget till den andra omgången, dvs. låten blev juryns wildcard.

 

Andra omgången

Nedan presenteras de 6 superfinalisterna i resultatordning (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

  1. Alvan & Ahez – ”Fulenn” (102 + 120 = 222p)
  2. Pauline Chagne – “Nuit Pauline” (72 + 100 = 172p)
  3. SOA – “Seule” (60 + 80 = 140p)
  4. Marius – “Les chansons d’amour” (80 + 40 = 120p)
  5. Cyprien Zeni – ”Ma famille” (74 + 20 = 94p)
  6. Elliott – “La tempête” (32 + 60p = 92p)

 

Tycker du att Frankrike valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera