JULKALENDER. I sammanlagt 23 delar har vi gått igenom alla de tävlande och bidrag som sedan år 1973 representerat Israel i Eurovision Song Contest. Nu så här på julafton tänkte vi sammanfatta hur det sett ut så här långt och dessutom får ni reda på panelens personliga favoriter genom tiderna!
Israel har fram till år 2018 deltagit i Eurovision Song Contest vid 41 tillfällen och vunnit tävlingen fyra gånger (1978, 1979, 1998 och 2018). Israel tillhör ett av de få länder som lyckats vinna tävlingen på hemmaplan och som därefter tackat nej till att arrangera ett andra år i rad. Detta till skillnad från t.ex. Irland som ju arrangerade Eurovision vid tre tillfällen i rad (1993-1995) och även år 1997.
Om vi bortser från hemmaplanssegern 1979 så finns det ett tydligt samband när Israel vinner Eurovision Song Contest – nämligen vart 20:e år. Första segern kom 1978, tredje segern kom 1998 och den fjärde segern kom 2018. Ifall detta är en konspiration eller inte återstår att se, men det torde innebära att oddsmakarna borde utse att segern i Eurovision 2038, 2058, 2078 osv. går till Israel. Om nu tävlingen finns kvar då så att säga…
I samband med julfirandet och att Israel vann har vi velat uppmärksamma deras tävlingsbidrag så att ni läsare vet vilka bidrag som Israel haft tidigare och att ni kanske hittat någon/några pärlor som ni tycker extra mycket om. Vi skribenter ger också vår syn på vilka favoriter vi har.
Mycket nöje och god jul!
önskar vi skribenter på ESC-Panelen
Israels toppbidrag
Dessa bidrag har placerat sig bäst genom tiderna för Israel (bidrag som placerat sig på samma slutplacering står efter totalpoäng):
- Netta – ”Toy” (2018)
- Dana International – ”Diva” (1998)
- Izhar Cohen & the Alphabeta – ”A-Ba-Ni-Bi” (1978)
- Gali Atari & Milk and Honey – ”Hallelujah” (1979)
- Ofra Haza – ”Hi” (1983)
- Avi Toledano – ”Hora” (1982)
- Duo Datz – ”Kan” (1991)
- Ilanit – ”Ey Sham” (1973)
- Shiri Maimon – ”HaSheket SheNish’ar” (2005)
- Izhar Cohen – ”Olé Olé” (1985)
- Eden – ”Yom Huledet (Happy Birthday)” (1999)
Där har vi alltså de som lyckats bäst för Israels del i Eurovision, och nu kommer vi gå igenom dessa lite mer ingående låt för låt, och vi börjar givetvis från plats 11.
Plats 11: Eden – ”Yom Huledet (Happy Birthday)” (1999)
Vi inleder denna mini-serie om Israels topp 11-placeringar i just Israel, när tävlingen 1999 hölls i Jerusalem och gruppen Eden fick äran att representera hemlandet. Även om Israel inte lyckades försvara sin titel denna gång slutade Eden på en hedervärd 5:e plats av 23 länder med 93 poäng. En av medlemmerna, Eddie Butler, skulle komma tillbaks till tävlingen igen sju år senare, men den insatsen var betydligt svagare.
Plats 10: Izhar Cohen – ”Olé Olé” (1985)
Vi backar bandet med 14 år och åker till Göteborg, Sverige. Israel gjorde inför detta år comeback i tävlingen efter att man året innan blev tvungen att lämna tävlingen med kort varsel trots att man redan hade låt och artist klar. I detta år var den forne Eurovisionsvinnaren Izhar Cohen som även denna gång nämndes som segerkandidat. Men när det väl gällde blev han till slut femma, även denna gång med 93 poäng. En placering som Izhar inte var särskilt nöjd med.
Plats 9: Shiri Maimon – ”HaSheket SheNish’ar” (2005)
Snabbspolning med 20 år till Kiev. Israel hade inför det här året börjat tappa stinget då man från 2000 och framåt inte lyckades ordna en enda topp 10-placering, och som kronan på verket åkte man på sin första finalmiss året innan när semifinalsystemet infördes första gången. Således fick de kvala igen detta år när de skickade Shiri Maimon med ”HaSheket SheNish’ar” (sv. ”Tystnaden som återstår”). Det gick betydligt bättre denna gång, i semin skrapade man ihop 158 poäng och fixade finalplats ganska komfortabelt med sjundeplatsen där. I finalen lyckades man äta upp tre placeringar till och slutade till slut fyra med 154 poäng (däribland en 12:a från Monaco). Detta var den bästa placering de fick sen deras seger sju år tidigare.
Plats 8: Ilanit – ”Ey Sham” (1973)
Nu vrider vi tillbaks klockan till 1973 och Luxemburg, där resan för Israel började. Denna debut blev inte helt okontroversiell pga Israels geografiska läge, samt oron som bestod efter Münchenmassakern året innan, ett terrordåd där 11 israeliska idrottsmän fick sätta livet till. Säkerheten var således förstärkt i arenan. Dessa aspekter påverkade i slutändan väldigt lite sett till resultatet, Ilanit som fick äran att representera Israel i deras debut med ”Ey Sham” (sv. ”Någonstans”) fixade 97 poäng och slutade fyra. Det ska dock nämnas att det var ett annat röstningssystem som användes just 1973, som däremot fimpades året efter.
Plats 7: Duo Datz – ”Kan” (1991)
Över till Rom 1991 och den enda bronsplatsen som Israel lyckats plocka in, och det gjorde man med Duo Datz och deras låt ”Kan” (sv. ”Här”). Detta var en av storfavoriterna i Eurovision 1991 och hade häng på förstaplatsen i mer eller mindre hela röstningen innan man till slut blev trea med 139 poäng, sju poäng bakom Frankrike och Sverige som hade hamnat på samma poäng, där toppmarkeringar var det som avgjorde segern till slut, till Sveriges fördel.
Plats 6: Avi Toledano – ”Hora” (1982)
Nio år bakåt i tiden åker vi nu, och till den lilla staden Harrogate i England där Israel ordnade sitt första av två raka silver, och det var med Avi Toledano som framförde en folkdans (låtens titel betyder ”Folkdans” – inga konstigheter här!) som trots en stökig koreografi som hämmades av det knappa scenutrymmet, där bland annat ett mikrofonstativ gick i backen, ändå lyckades gå hem hos juryn såpass väl att man skrapade ihop 100 poäng. Vinnaren det året, Västtyskland, lyckades däremot skrapa ihop 161 poäng – så Israel hade knappast guldvittring. Däremot var det tyskarnas förtjänst att Israel fick ta ett silver – Västtyskland som var sist ut att rösta belönade Israel med sin 12-poängare vilket gav Israel sin andra plats.
Plats 5: Ofra Haza – ”Hi” (1983)
Från en andraplats med stor marginal bakom segraren till den andra andraplatsen, som faktiskt hade guldkänning på riktigt, och detta bara ett år senare! Avi Toledano som ordnade det första silvret var nu tillbaka igen, denna gång som låtskrivare till låten ”Hi” (sv. ”Levande”) som framfördes av Ofra Haza. Hon var redan då meriterad med flera hits och ”Hi” blev även den en klassiker i Eurovisionssvängarna, med en andraplats bara sex poäng bakom vinnaren Luxemburg.
Plats 4: Gali Atari & Milk and Honey – ”Hallelujah” (1979)
Nu till den första vinsten på vår lista, dock inte den första i kronologisk ordning, för den kom året innan och Israel fick alltså stå som värdland när tävlingen hölls i Jerusalem. Inför detta år var det Gali Atari som slog sina påsar ihop med Milk and Honey och framförde ”Hallelujah”. Efter en mycket rafflande omgång lyckades Israel vinna på sista röstande landet och vann med 125 poäng.
Plats 3: Izhar Cohen & the Alphabeta – ”A-Ba-Ni-Bi” (1978)
Men vi behöver inte åka tillbaka långt i tiden för att hitta Israels första seger och det var när Izhar Cohen & Alphabeta åkte till Paris med ”A-Ba-Ni-Bi”, en låt vars titel kunde liknas med rövarspråket, och som handlar om barns förhållande till kärlek. Till skillnad från året efter så var denna seger betydligt mer självklar, Israel tog ledningen ganska tidigt och drygade ut ledningen successivt med bland annat fem raka tolvpoängare och man parkerade slutligen på 157 poäng. Anmärkningsvärt var att Sverige nollade denna vinnare.
Plats 2: Dana International – ”Diva” (1998)
Vi åker 20 år framåt i tiden och till Birmingham, och därmed till en av de allra tajtaste tävlingarna sett till slutresultat. Israel hade inför detta år varit borta två år på raken (även om första året var för att man inte lyckades kvala in under det dåvarande kvalsystemet), men trots den frånvaron markerade man tydligt sin position i tävlingen. Dana International var det som skulle tävla för Israel med ”Diva”. Hennes deltagande i ESC väckte protester bland många religiösa grupper i Israel, som nu manade till bojkott av tävlingen, detta pga att hon var transsexuell. Men hur mycket kontroverser det än må ha varit så påverkade det inte i slutändan. 172 poäng lyckades Israel skramla ihop denna gång, men man hade både Storbritannien och Malta hack-i-häl hela tiden, och dessa slutade bara sex respektive sju poäng bakom när allt var avgjort.
Plats 1: Netta – ”Toy” (2018)
Så avslutar vi denna serie med att åka till det Eurovision som precis varit, i Lissabon. Israel som efter en dyster period började komma på bettet igen med tre raka finalplatser, men det var 2018 som det skulle bli deras år. Netta Barzilai fick äran att tävla med låten ”Toy”, specialskriven just för henne, och nämndes som tidig favorit inför detta års Eurovision, ett favoritskap som däremot började avta under våren, och således var den israeliska segern långt ifrån självklar. Under rådande röstningssystem är det som så att varje lands jury röstar först, sen kommer tittarrösterna. Netta låg ”bara” på tredjeplats efter Sverige och Österrike när juryn var klara. Sen kom tittarrösterna in och ändrade på allting. Österrike hamnade bara på 13:e plats hos tittarna, och Sverige på plats 23! Israel däremot var överlägsen tittarfavorit och kammade hem sin fjärde seger med 529 poäng totalt.
Avslutningsvis för denna del följer en snabbgenomgång med alla bidrag som Israel haft genom tiderna:
Panelen tycker till!
Bästa låtarna (av de som hamnade på topp 11)
- ”A-Ba-Ni-Bi” (1978)
- ”Hasheket Shenish’ar” (2005)
- ”Olé Olé” (1985)
- ”Hallelujah” (1979)
- ”Yom Huledet (Happy Birthday)” (1999)
- ”Diva” (1998)
- ”Kan” (1991)
- ”Hora” (1982)
- ”Ey Sham” (1973)
- ”Toy” (2018)
- ”Hi” (1983)
Favoritlåtar (utöver de som kom med i topp 11)
- ”Push the Button” (2007)
- ”Shir Habatlanim” (1987)
- ”Ben Adam” (1988)
- ”At Va’ Ani” (1975)
- ”Yavo Yom” (1986)
- ”Made of Stars” (2016)
- ”The Fire in Your Eyes” (2008)
- ”Words for Love” (2003)
- ”Amen” (1995)
- ”Time” (2012)
Bästa låtarna (av de som hamnade på topp 11)
- ”Yom Huledet (Happy Birthday)” (1999)
- ”A-Ba-Ni-Bi” (1978)
- ”Hi” (1983)
- ”Hora” (1982)
- ”Olé Olé” (1985)
- ”HaSheket SheNish’ar” (2005)
- ”Ey Sham” (1973)
- ”Kan” (1991)
- ”Hallelujah” (1979)
- ”Diva” (1998)
- ”Toy” (2018)
Favoritlåtar (utöver de som kom med i topp 11)
- ”Golden boy” (2015)
- ”Push the button” (2007)
- ”Ze rak sport” (1992)
- ”Same heart” (2014)
- ”Words for Love” (2003)
- ”The fire in your eyes” (2008)
- ”Shir Habatlanim” (1987)
- ”Rak bishvilo” (2013)
- ”Ding Dong” (2011)
- ”I feel alive” (2017)
Bästa låtarna (av de som hamnade på topp 11)
- ”Kan” (1991)
- ”Olé Olé” (1985)
- ”Hi” (1983)
- ”Diva” (1998)
- ”Hallelujah” (1979)
- ”Hora” (1982)
- ”Toy” (2018)
- ”A-Ba-Ni-Bi” (1978)
- ”Yom Huledet (Happy Birthday)” (1999)
- ”Ey Sham” (1973)
- ”HaSheket SheNish’ar” (2005)
Favoritlåtar (utöver de som kom med i topp 11)
- ”Derekh Hamelekh” (1989)
- ”Same Heart” (2014)
- ”Ding Dong” (2011)
- ”Ze Rak Sport” (1992)
- ”Halayla” (1981)
- ”Amen” (1995)
- ”Shiru” (1993)
- ”En Davar” (2001)
- ”Golden Boy” (2015)
- ”Ben Adam” (1988)
Sammanfattning!
Det här var vad vi tyckte om Israels bidrag genom tiderna. Nu undrar vi vad du tycker – kommentera gärna här nedanför dina åsikter om Israels bidrag och vilka pärlor du har.
I övrigt önskar vi er alla en god jul!
RELATERAT
- Julkalendern: lucka 23 »
- Julkalendern: lucka 22 »
- Julkalendern: lucka 21 »
- Julkalendern: lucka 20 »
- Julkalendern: lucka 19 »
- Julkalendern: lucka 18 »
- Julkalendern: lucka 17 »
- Julkalendern: lucka 16 »
- Julkalendern: lucka 15 »
- Julkalendern: lucka 14 »
- Julkalendern: lucka 13 »
- Julkalendern: lucka 12 »
- Julkalendern: lucka 11 »
- Julkalendern: lucka 10 »
- Julkalendern: lucka 9 »
- Julkalendern: lucka 8 »
- Julkalendern: lucka 7 »
- Julkalendern: lucka 6 »
- Julkalendern: lucka 5 »
- Julkalendern: lucka 4 »
- Julkalendern: lucka 3 »
- Julkalendern: lucka 2 »
- Julkalendern: lucka 1 »