NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det estniska tv-bolaget ERR har nu gått ut med information gällande vilka 24 artister och bidrag som i vinter kommer att göra upp om att få bli Estlands representant i Eurovision Song Contest 2019. Representantvalet kommer att ske genom uttagningen Eesti Laul 2019, som går av stapeln genom två semifinaler och en final i januari och februari 2019.
Startfältet
Så här ser startfältet ut (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn):
- Around The Sun – ”Follow Me Back”
- Cätlin Mägi & Jaan Pehk – ”Parmumäng”
- Grete Paia – ”Kui isegi kaotan”
- Inger – ”Coming Home”
- Iseloomad – ”Kaks miinust”
- Jennifer Cohen – ”Little Baby El”
- Johanna Eendra – ”Miks sa teed nii?”
- Kadiah – ”Believe”
- Kaia Tamm – ”Wo sind die Katzen?”
- Kerli Kivilaan – ”Cold Love”
- Lacy Jay – ”Halleluja”
- Lumevärv ft. INGA – ”Milline päev”
- Marko Kaar – ”Smile”
- Öed – ”Öhuloss”
- Ranele – ”Supernova”
- Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu”
- Sissi – ”Strong”
- Sofia Rubina-Hunter – ”Deep Water”
- Stefan – ”Without You”
- Synne Valtri – ”I’ll Do It My Way”
- The Swingers – ”High Heels In The Neighbourhood”
- Uku Suviste – ”Pretty Little Liar”
- Victor Crone – ”Storm”
- Xtra basic & Emily J – ”Hold Me Close”
Noteringar av artister
Svenska artisten Victor Crone som tidigare tävlat i svenska Melodifestivalen 2015 med låten ”Det rår vi inte för” (med Behrang Miri) kommer att tävla som artist i Estlands uttagning 2019. Den här gången tävlar han med låten ”Storm” som han har varit med och gjort tillsammans med bl.a. Stig Rästa, som ju själv representerat Estland i Eurovision 2015.
Sedan finns det några artister i startfältet som varit med förut i Eesti Laul, som till exempel Grete Paia som nu gör sin tredje medverkan i Estlands Eurovisionuttagning. Hon har tidigare deltagit år 2013, då hon blev tvåa med låten ”Päästke noored hinged”, och det 2016 då hon blev sjua i nationella finalen med låten ”Stories Untold”.
I startfältet hittas också tre tidigare estniska Eurovision-representanter. Den första är Sandra Nurmsalu, som representerade Estland i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva tillsammans med sin grupp Urban Symphony och låten ”Rändajad”. De slutade på en 6:e plats i den finalen, vilket är en av Estlands bästa placeringar i modern tid och den näst högsta sedan Estland stod värd för Eurovision 2002. Vi noterar även att Sandra Nurmsalu har försökt representera Estland ytterligare en gång (2014) men blev då bara femma i den nationella finalen med låten ”Kui tuuled pöörduvad”.
Vinnaren som slog Grete Paia i finalen 2013 var Birgit Õigemeel och nu kommer hon och 2014 års estniska Eurovision-representant Tanja tillbaka igen till Eesti Laul, denna gång som en del av gruppen The Swingers.
Så här valdes startfältet ut
För att utse tävlingsbidragen och artisterna till tävlingen använde ERR sig av en nationell antagning, vilken avslutades i början av november. Totalt skickades 216 bidrag in och därefter har en urvalsjury fått lyssna igenom bidragen och slutligen komma fram till de 24 som de anser vara mest lämpade för tävlingen. Juryn har bestått av 14 personer som alla arbetar med eller inom musik- och/eller TV-branschen (t.ex. musik/TV-producent, artist, programledare och låtskrivare etc.).
Vad väntar härnäst?
Det som väntar närmast är släppet av tävlingsbidragen, som enligt ERR kommer att ske i början av december. En ytterligare händelse är att uppdelningen av programmets två semifinaler, där de 24 tävlande kommer att bli allokerade till antingen den första eller den andra semifinalen. Väl där kommer hälften röstas vidare till den avgörande finalen.
Eesti Lauls semifinalprogram kommer att äga rum i staden Tartu den 31:a januari och 2:a februari, medan finalen hålls i arenan Saku Suurhall i huvudstaden Tallinn lördagen den 16:e februari. Vinnaren i årets omgång kommer att bli Estlands representant i Eurovision 2019 i Tel Aviv, för övrigt den 25:e estniska Eurovision-representanten genom tiderna!